CPM Nedir? Neden Önemlidir? Reklam Maliyetlerinde Kontrol Sizin Elinizde!
CPM, dijital pazarlama ve reklamcılık alanında kullanılan ödeme şekillerinden birisidir. Başta Google ADS olmak üzere değişik mecralarda yayınlanacak olan dijital reklamların ödeme yöntemi olarak ortaya çıkar. Bu seçenek en yaygın seçilen ödeme türlerinden birisi olduğu gibi büyük firmalar tarafından ilk etapta kullanılmaktadır.
Pazarlama geleneksel reklamcılıktan çıkarak daha çok dijital alana yayılım göstermiştir. Dijital alanda marka bilinirliği, mesaj iletmek ya da ürün satışı/ hizmet vermek amacıyla firmalar yer alır. Firmaların ön plana çıkmak amacıyla reklamlara başvurduğu düşünüldüğünde bilinmesi gereken kavramlar da artacaktır.
Dijital reklam oluşturma ve özellikle ödeme aşamasında CPM kavramı ortaya çıkacaktır. Peki CPM nedir, ne anlama gelir? İşte, konu hakkında detaylar.
Pazarlama CPM Ne Anlama Geliyor?
Geleneksel ve dijital pazarlama da CPM, Cost Per Miller kelimelerinin kısaltması olarak bulunur. ‘Mille’ kelimesi Latince dilinde ‘bin’ anlamına gelmektedir. Bundan dolayı CPM kavramı; bin gösterim başına maliyet anlamını taşımaktadır. Yani kısaca bir reklam bin gösterime ulaştığında ödenmesi gereken miktarı ifade eder.
‘’Sektör içerisinde BGBM şeklinde kısaltılabilir. Bin gösterim başına maliyet kavramından gelmektedir.’’
Dijital pazarlama alanında CPM çok sık tercih edilmektedir. Firmalar TBM ödemesini seçmek yerine tanıtım ve mesaj iletimleri için genelde CPM seçeneğini değerlendirmektedir. Kurum ve firmalar tarafından reklamların takibi ve etki durumunu ölçümlemek için de sık seçilen yöntemlerin başındadır.
‘’CPM bir reklam türü değildir. Uygulanan reklam türüne göre seçilen ödeme seçeneklerinden birisidir.’’
Bin gösterim başına maliyet olan CPM kullanımı çoğu zaman görsel içerikli reklamlar da kullanılır. Videolar, görsel reklam oluşumu adına CPM kullanmak etkilidir. Hedeflenen gösterim sayısına göre hesaplama yapılarak reklam maliyeti öğrenilebilir. Reklam maliyeti uygun geldiği takdirde görsel reklamlar adına CPM belirlenebilir.
‘’Google ADS, Facebook ya da diğer sosyal medya reklamları için CPM kullanılabilir. Buradaki görsel ağırlıklı reklamların maliyeti için CPM belirlenebilir.’’
CPM Nasıl Bulunur?
Reklam bin gösterime ulaştığında ödenecek olan maliyeti belirlemek için basit bir formül bulunmaktadır.
Maliyet / Gösterim Sayısı x 1000 formülüyle bir reklamın ne kadar bütçe gerektirmesi gerektiğini saptayabilirsiniz.
Örneğin bir reklam için 3000 TL bütçe ayırabileceğinizi düşünelim. Aynı zamanda bu reklamın 50.000 kişiye ulaşmasını (gösterim elde etmesini) hedefleyin. Formülü uyguladığınızda bir reklamın görüntüleme ücreti 60 TL olacaktır.
Buradan hareketle gösterim sayısı arttıkça reklam bütçesi düşecek, maliyet arttıkça da reklam başına ücret artacaktır.
‘’Her reklam yayınlama platformunun görüntüleme sayısını hesaplama şekli değişir. Bu yüzden maliyet de bu aşamada farklılaşabilir.’’
CPM Neden Önemli?
CPM yani bin görüntüleme başına maliyet kullanılmasının farklı sebepleri mevcuttur. Bu sebepler ödeme türünün önemi hakkında detaylar da sunacaktır. Genel itibari ile CPM önemi şu şekilde özetlenebilir:
- Reklam Maliyetini Yönetmeyi Sağlar
Diğer reklam ödeme türlerinde maliyeti yönetmek zor olabilir. Örneğin tıklama başına maliyet (TBM) sürekli maliyetin artmasına neden olabilir. Üstelik kötü amaçlı kullanıma göre gereksiz ücretin de çıkmasına sebeptir. Halbuki CPM değeri sadece hedeflenen görüntülemeye ulaşıldığında ödenecek miktardır bu yüzden maliyeti yönetmeyi sağlar.
- Erişimi Arttırır
Günlük, haftalık olarak yayında kaldığı müddetçe reklamların analiz edilmesine yardımcı olacaktır. Erişimi arttıran bir unsur olmasının yanı sıra reklamların hangi aralıklarla hangi yoğunlukta yayıldığını gözlemlemek de mümkündür.
- Reklam Stratejilerini Yönlendirir
Değerlendirebilir olması ve bir veri sunmasından ötürü reklam stratejilerini geliştirmeye neden olur. Reklam stratejileri yönlendirilebilir duruma göre değişikliğe uğratılır. Etkili olacak şekilde reklamları bulundurmayı sağlar.
Şirketler CPM Stratejilerinden En İyi Sonuçları Ne Zaman Görür?
Dijital pazarlama ajansı tarafından şirketler için oluşturulan reklamların CRM performansları belirli durumlarda daha iyi ölçümlenmektedir. En iyi sonucu veren reklam şekli ise marka bilinirliğini arttırmaya yönelik oluşturulan reklamlardır.
Şirket eğer küçük yatırımlara sahipse ya da büyük ölçekli reklamlar oluşturamayacaksa CPM kullanmak mantıklı olmayacaktır. Büyük firmalar tarafından oluşturulan reklamlar ile çok sayıda etkeni ölçümlemek mümkün olur. Ancak şirkete özel bir kampanya belirlemek için çok etkilidir.
CPM Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Adından da anlaşılacağı üzere CPM bin gösterim başına hesaplanmaktadır. 1000 gösterime ulaşmış olan reklam türü maliyetinin gösterime kıyaslanmasıyla birlikte net fiyat ortaya çıkacaktır. Kısaca Maliyet / Gösterim Sayısı x 1000 üzerinden reklam fiyatı ve CPM elde edilebilir.
CPM CPC CPA Nedir?
Google ADS yönetimi sırasında sadece CPM bilinmesi gereken kavram değildir. Birden fazla ödeme yöntemi mevcuttur. Doğru olanı seçmek için kavramları bilmek yakından tanımak gerekecektir.
Her reklama tıklandığında reklamı oluşturan firmanın ödemesi gereken maliyeti anlatan kelime CPC olarak adlandırılır. Tıklama başına maliyet olarak Türkçeye çevrilmektedir.
CPA kelimesi ise kullanıcıların var olan reklama tıklaması ve daha sonra satın alma işlemi gerçekleştirdiği durumlarda ödemesi gereken miktardır. Satın alma işlemini tamamlayan kullanıcılar için reklam verenin ücret ödemesi gerekmez.