Dijital pazarlama bir firma ya da markanın dijital ortamlarda gerçekleştirdiği pazarlama sürecidir. Bu süreç içerisinde firmalar ürün veya hizmetlerinin çok daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi adına farklı kanallar aracılığıyla oluşturduğu stratejilerden faydalanır. İnternet kullanımının artması beraberinde dijitalleşmenin de önemini arttırdı. Böylece birçok kişinin dijital pazarlama nedir? Nasıl yapılır? sorularını sormasında etkili oldu.
Dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya nazaran daha düşük maliyetlerle çok daha fazla müşteriye ulaşabilme, müşteri iletişimini daha verimli hale getirilmesinde daha kapsamlı sonuçlar üretebiliyor. Bu yüzden dijital pazarlama her geçen gün çok daha fazla firma ve markaya hitap etmektedir.
Dijital pazarlama dünyasında yer alan araçların tamamını stratejilerimizde uyguluyoruz.Markalarımızın müşterilerine ulaşarak, ürün ve hizmetlerini bu araçlarla birlikte tanıtıp örneğin sosyal medya, e-mail pazarlama, arama motoru reklamcılığı ile en iyi sonucun alınmasına yardımcı oluyoruz. Performans pazarlama yaparak reklamlarımızın dijital yolculuğunun yükselen bir grafikle ileriye taşınmasına fayda sağlıyoruz.
Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve birçok sektörde bu gelişime ayak uydurmaya devam ediyor. Artan rekabetten sıyrılabilmek adına marka ya da firmalar daha başarılı pazarlama stratejisi oluşturmayı amaç edindiği gibi sosyal medya platformları, arama motorları, web sitesi ve çok daha fazla pazarlama kanallarının önemini kavramış durumda. Dolayısıyla dijitalleşmenin, internet kullanımın artması dijital pazarlamanın önemini arttırmaktadır. Aynı zamanda yapılan bu çalışmalar marka ve firma için kurumsal bir imaj kazanılmasında, ürün ya da kampanyaların kısa sürelerde çok daha geniş kitleye yayılmasında rol oynamaktadır.
Elbette dijital pazarlama aracılığıyla verim alabilmek, firma ve markanın ön plana çıkabilmesini sağlayabilmek doğrudan yapılan dijital pazarlama stratejileri ile ilgilidir. Başarılı bir şekilde müşteri kitlesinin tespit edilmesi, doğru dijital pazarlama kanallarının kullanımı; alınan verimi bir o kadar daha arttırır.
Dijitalleşmenin önem kazanması beraberinde dijital pazarlamanın kullanım alanlarını da arttırmakta. Dijital ortamlarda potansiyel müşteri kitlesini hedefleyen ve ulaşmak isteyen işletmeler için dijital pazarlamanın bazı kullanım alanları;
· İnternet sitesi
· Sosyal medya kanalları (Facebook, İnstagram, Twitter vs.)
· E-kitaplar
· Online PR çalışmaları
· Video içerikleri
· İnfografikler
· Online broşür ve kataloglar
Dijital pazarlama için kullanacağınız kanallarda farklı araçlar sizin başarılı sonuçlar elde edebilmenizde yardımcı olacaktır. Kendi pazarlama kanalınızı belirleyerek onun üstünden stratejiler oluşturabilir ve araçlardan da verim alabilirsiniz.
SEO ve SEM alanında kullanabileceğiniz Google Ads, Google Trends ya da yüksek meblağlara sahip fakat büyük faydalar sağlayabilecek SEO araçlarına da (Semrush, Ahrefs) göz atabilirsiniz. Google Ads, bütçeniz doğrultusunda ürün ya da hizmetinizin doğru müşteri kitlesine ulaşabilmesi adına sunduğu reklam hizmetidir. Semrush ve Ahrefs ise genel olarak aynı işleve sahiptir. E-ticaret ya da diğer web sitelerinin eksik olduğu yönleri gösterdiği gibi rakip analizinde de sizi ön plana çıkaracak birçok farklı özelliğe sahip platformlardır.
E-mail marketing üzerinden ilerlemek isteyen firma ya da marka sahibi kişiler MailChimp aracından faydalanabilir. Ücretsiz sürümünün bulunduğu gibi bazı özelliklere erişim için ücretli versiyonu da mevcut.
Dijital pazarlama kanallarından olmazsa olmaz sosyal medya için çok kullanılan araç Hootsuite örnek gösterilebilir. Hootsuite, sosyal medya hesaplarınızın yönetimi ve takibi için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Bir firma ya da markanın dijital pazarlama stratejisi oluşturabilmesi için belirli bir tecrübeye ya da doğru kişiye / firmaya ihtiyacı vardır. Stratejinin belirlenmesi için ilk olarak ürün, hizmet ya da markanın kimlere hitap ettiği ve hangi kanalın seçiminin daha doğru olacağı öğrenilmelidir. Bu doğrultuda oluşturulacak strateji daha verimli olabileceği gibi dönüşleri de arttıracaktır.
Günümüzün vazgeçilmezi sosyal medya platformları çoğu kullanıcının olmazsa olmazı haline geldi. Bünyesinde bulundurduğu kullanıcı fazlalığı, gün içerisinde sosyal medyaya ayrılan süre gibi daha birçok faktör sosyal medyanın en çok tercih edilen dijital pazarlama kanalları arasında yer almasını sağlıyor. Sosyal medya aracılığıyla marka bilinci kazandırılabilir, firma ve markaların kurumsal bir imaj elde edilmesinde kullanılabilir. Başlı başına uzmanlık gerektiren bu alan başarılı bir strateji ile sonuçlandığında beklenenden fazla dönüşler elde edilecektir.
Bir ürün ya da hizmet satışı yapan veya kurumsal bir web sitesine sahipseniz burada da devreye arama motoru optimizasyonu giriyor. Sıklıkla tercih edilen dijital pazarlama kanalları arasında olmasının önemli bir nedeni de arama motorlarında üst sıralara çıkılabilmesinde ve müşteri kitlesini büyük oranda arttırılabilmesinde yardımcı faktördür. Google ve Yandex gibi arama motorlarının bünyesinde bulundurduğu reklam verme platformları da dijital pazarlamada sıklıkla kullanılmaktadır. (Google Ads, Yandex Direct)
Genel itibariyle diğer dijital pazarlama kanallarına göz atacak olursak;
· İçerik pazarlama
· Arama motoru reklamları
· E-mail pazarlama
· Mobil uygulama reklamları
Şeklinde örneklendirilebilir. Arama motoru pazarlaması (SEM), sosyal medya pazarlaması (SMM) ve satış ortaklığı pazarlaması da dijital pazarlama örnekleridir.
Sık sık adından bahsettiren dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur? sorusu günden güne birçok kişinin merak ettiği o konu oluyor. Bu meslek dalında diğer mesleklere göre farklılık yaratan faktör herhangi bir diploma ya da sertifikaya ihtiyacın duyulmamasıdır. Elbette dijital medya ve pazarlama bölümü ile dijital pazarlama dalında tecrübe kazanılabilir.
Bu alanda iş alabilmek için freelance olarak da çalışmak isteseniz; bir firma bünyesinde de çalışmak isteseniz belirli bir tecrübe aranır. Ayriyeten bu alanda başarılı olabilmek için bolca araştırma ve yenilikleri takip edebilme yeteneğine sahip olmanız size büyük bir avantaj sağlar.
Dijitalleşmenin artması ile birlikte farklı meslek dalları ve yeni alanlar oluşmaya devam ediyor. Performans pazarlama yani performance marketing dijital mecralarda oluşturulan reklam ve tanıtım çalışmalarında uygulanan pazarlama stratejisidir. Günümüzde dijitalleşmenin artması ile beraber firmaların bu gelişime ayak uydurması da önemli bir hale geldi. Performans pazarlama stratejisi markaların, firmaların ya da ürünlerin ön plana çıkarılmasında, reklam ihtiyacının en verimli şekilde karşılanmasında rol oynuyor.
Artan dijitalleşme performans pazarlama nedir? sorusunu da sık sık gündeme getirmektedir. Hali hazırda kullanılan pazarlama çalışmaları firma, ürün ya da hizmet için yeterli gelmiyorsa ya da istenmeyen fiyatlar ortaya çıkıyorsa tecrübe gerektiren raporlamalar ve istatistiklerden faydalanılmalıdır. Yapılan stratejiler doğrultusunda yatırımın getirisini arttırmak ilk amaç olmaktadır.
Google ads ve sosyal medya platformlarını kullanarak stratejiler oluşturuyor markanızın dijital dünyadaki macerasını çok daha ileriye taşıyoruz.
Markalarımızın amaçları doğrultusunda en uygun reklam kampanyalarını tüm platformlarda üst düzey yetkinliklere sahip çalışma arkadaşlarımızla optimize edip yönetiyoruz.
İnternet kullanımının artması performans pazarlama kanallarının da her geçen gün artışında etkili olmaktadır. İnternette reklam verilebilecek platformların birçoğunu performans pazarlama kanalları arasında örnek gösterebiliriz. Arama motorları ve sosyal medya platformlarında yapılan çalışmalarsa büyük kitlelere hitap etmektedir. Performans pazarlama kanallarına birkaç örnek verecek olursak;
· Google Ads
· Yandex Direct
· Sosyal medya platformları (Facebook, Youtube, Twitter, İnstagram…)
· SMS marketing
· E-mail marketing
· Affiliate Marketing
· Yeniden Pazarlama (Remarketing)
· Criteo
· Taboola
· RTB House
· Ticari Mecralar ( Zingat vs)
Bu gibi kanallar firmanızı, hizmetlerinizi ya da ürünlerinizi büyük kitlelere ulaştırabilmek adına yardımcı pazarlama kanallarıdır.
Reklamların artan önemi aynı zamanda belirli bir bütçe ihtiyacını da gütmektedir. Üstelik pazarlama kanallarında tecrübesiz kullanıcılar çok daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilmekte ve istenen bütçenin fazla olduğunu görmektedir. Burada da performans pazarlamada analiz ve işin uzmanları devreye giriyor. Küçük bütçelerin verimli bir şekilde kullanılması sonucunda oluşturulacak reklamların da dönüşleri o kadar fazla olacaktır.
Firma, ürün ya da hizmet için doğru müşteri kitlesinin tespiti avantaj sağlayacağı gibi doğru pazarlama stratejisi uygulamanızda da yardımcı olmaktadır. Müşteri davranışları, istatistikler incelenmeli böylece raporlardan elde edilen veriler sonucunda da firma ya da marka için en doğru strateji oluşturulabilir.
Performans pazarlama ajansı da profesyonel analizlerle doğru kitleye en doğru şekilde erişebilmenin kapısını aralıyor. Performans pazarlama uzmanı ise dijital pazarlama kanallarının seçiminde ve az bütçe ile kaliteli reklam çıkabilmenizde uzman desteği sağlayan kişilerdir.
Rekabetin yoğunlaşması ve teknolojide yaşanan gelişmeler birtakım pazarlama stratejilerini oluşturdu. Bu stratejiler doğrultusunda firmalar ya da markalar dijitalleşmeye ayak uydurabilmeyi başardı. Performans pazarlama stratejisi oluşturmak için ilk olarak firma ya da markanın neyi, kime satmak istediği ya da reklamını yapmak istediğiniz çalışmanın kime hitap ettiğini bulmalısınız.
Hitap edilen müşteri kitlesine göre doğru performans pazarlama kanalının seçimi de önem arz eden diğer bir adım oluyor. Bu yüzden kullanıcılar reklam çalışmalarından verim almak istiyorsa analizler ve istatistikler doğrultusunda performans pazarlama stratejilerini oluşturmaları daha avantajlı olacaktır.
Dijitalleşme beraberinde farklı meslek dallarını da oluşturdu. Bunlardan biri de performans pazarlama uzmanıdır. İnternetin hayatımıza nüfuz etmesi ve her geçen gün kullanımının da artması, performans pazarlama alanını çok daha önemli hale getiriyor. Bu gibi nedenlerden de performans pazarlama uzmanı gibi daha birçok yenilikçi meslek dallarında iş sahibi olmak isteyen kişilerde artış gösteriyor.
Performans pazarlama uzmanı olabilmek için kişinin genel itibariyle bilişim okur yazarlığı yüksek olmalıdır. Çoğunlukla internet araçları ve bilgisayar kullanımının fazla olacağından ayrıca kişinin yenilikçi düşünmesi gerekeceğinden bu alanda gelişmek isteyen kişi sosyal medya platformlarına, pazarlama alanına hâkim olması kritik bir nokta.
Bu alanda kişi bolca bilgi ve araştırma yapmalı, olabildiğince kendini geliştirmeye de devam etmelidir. En kritik noktalardan biri de kendini geliştirmektir. Çünkü internet hızlı değişen ve gelişen bir teknoloji. Performans pazarlama kanallarında, arama motorları ve reklamlarda edinilen tecrübeler size ve yaptığınız işlerde güzel dönütler sağlayacaktır.
Freelance bir şekilde firma ya da markalarla çalışabileceğiniz gibi performans pazarlama hizmeti sunan firmaların ekibine de dahil olabilirsiniz. Elbette bu alanda hizmet verebilmek kolay olmadığı gibi kendinizi kanıtlayabilmeniz için tecrübelerinizin de çok fazla olması gerekiyor. Bu yüzden bolca araştırma, bolca projede yer almanız büyük bir avantaj.
Copyrights © 2023 All rights reserved.
Bilgi Alın