Union İstanbul

SEO Sözlük

Yeni başlayanlar ya da web sitesi için SEO hizmeti alacak olanlar için SEO sözlük hayat kurtarıcı olacaktır. Birbirinden farklı terimleri ve buna bağlı olarak işlemleri içeren SEO ilk etapta karışık gelebilmektedir. Ancak terimlere olan aşinalığınız arttıkça konuyu daha anlaşılır hale getirebilirsiniz. İşte SEO’ya yeni başlayanlar için yol gösterici olacak olan SEO terimleri:

A

A/B Testi: Belirli bir strateji olmadan, en iyisini bulmak amacıyla uygulanan birden fazla strateji deneme sürecine A/B testi denmektedir. Site için gerekli stratejiyi bulmaya yönelik oluşturulmaktadır.

Above The Fold: Web siteye giriş yapan kullanıcının sayfayı aşağı kaydırmadan önce ilk gördüğü alanı ifade eder. Teknik SEO kapsamında bu alanı hızlandırmak ya da kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla sık kullanılan bir terimdir.

AJAX: Verilerin dinamik olarak kullanıcıya sunulmasını sağlar. Arka planda sunucu ile kontak kuran ve sayfanın kısa sürede güncellemesini sağlayan etmendir. Form, grafik, filtreleme ya da değerlendirme alanlarında sık kullanılır.

Algoritma: Amaca ulaşmak adına oluşturulan tüm aşamalara ve stratejilere algoritma denmektedir. Algoritmalar aynı zamanda problem durumunda izlenmesi gereken çözüm yolları anlamında da kullanılabilmektedir.

Alt Text (Alternatif Metin): Site içi SEO yaparken görsellerin adlandırılması için kullanılan kavramdır. Görsel altına yazılacak yazıların tamamına ‘alt text’ ya da ‘alt yazı/ alternatif metin’ denilmektedir.

AMP: Mobil sayfalarının görece daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama yöntemidir. Açılımı Accelerated Mobile Pages olarak bulunan bu kavramın temel amacı sitenin ön belleğe alınarak kullanıcının karşısına daha hızlı sayfanın açılmasıdır.

Anahtar Kelime (Keyword): Web sitenin ilgili kullanıcılara sunulmasını sağlayan, arama motorlarının dikkate aldığı kelimelerdir. Kelime grubu olarak birden fazla kelimeden de oluşabilmektedir ve bunlara uzun kuyruklu anahtar kelimeler denir. Her kelimenin kendi içerisinde belirli bir aranma, zorluk derecesi bulunur.

Anahtar Kelime Analizi: Kullanıcıların sorgulamasına bağlı olarak elde edilen istatistiki değerleri ifade eder. Kelimenin aranma hacmi, SEO zorluk düzeyi gibi farklı değerleri elde edilmektedir. Özellikle içerik planlaması ve Google ADS oluşturulması sırasında uygulanmaktadır.

Anahtar Kelime Yoğunluğu: Anahtar kelime oranı olarak da adlandırılan bu kavram, içerik uzunluğunun anahtar kelimeye oranını ifade eder. Kelime oranı arttıkça yazıda kullanılması gereken anahtar kelime yoğunluğu da artar. Tarayıcılar tarafından belirtilen net bir yoğunluk bilgisi ise bulunmamaktadır.

Anahtar Kelime Yamyamlığı: Anahtar kelime ya da odak kelimenin kelime uzunluğuna göre çok fazla kullanılması anlamını taşır. Tek bir yazı içerisinde yüksek oranda anahtar kelime kullanılması spama düşmeye neden olur. Aynı zamanda aynı site üzerinde benzer ve birebir aynı anahtar kelime ile içerik üretilmesi de anahtar kelime yamyamlığı anlamına gelir.

ASO (Mobil Uygulama Optimizasyon): Var olan mobil uygulamanın, uygulama marketinde daha üst sıralarda yer alarak görünebilir olmasını sağlayan değişikliklerin tamamıdır.

Arama Motoru: Kullanıcının araştırmak adına bir kelime ya da kelime grubunu yazarak sonuç elde etmek istediği yazılımlara arama motoru denmektedir. Arama motorları belirli etkenlere göre siteleri sıralayarak kullanıcıya sunmaktadır. En bilinen ise Google olarak bulunur.

Aranma Hacmi: Kelime ya da kelime öbeğinin toplam aranma sayısıdır. Bu aranma sayısı sıralama alma ve rakip oluşturma aşamasında önemi büyüktür.

Average Position (Ortalama Pozisyon): Web sitesinin arama motorunda var olan sorgulamalar arasında yer alan tüm pozisyonlarının ortalamasını ifade etmektedir. Sitenin var olan durumu hakkında bilgi almak için değerlendirilen bir ölçektir.

Average Session Duration (Ortalama Oturum Süresi): Ziyaretçilerin sitede ortalama olarak ne kadar süre geçirdiğini gösteren kavramdır. One Page SEO çalışmalarında kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına da değerlendirilmektedir.

Anchor Text: Tek kelime ya da kelimeler grubu üzerinden verilebilen, tıklanabilir bağlantılar öbeğidir. Özellikle site içi SEO ve site dışı SEO çalışmaları sırasında sık kullanılan bir terimdir.

B

B2B: İngilizce kavram Business to Business kelimesinin kısaltmasıdır. İşletmeden işletmeye yönelik gerçekleşen ticareti anlatmaktadır. İşletmeler arasındaki pazarlama, çalışma ve genel stratejiler için kullanılır.

B2C: Business to Customer kısaltmasından oluşmuştur. İşletmeden müşteriye pazarlama, satış ve genel stratejileri belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. En yaygın e-ticaret yöntemidir. İşletmeler doğrudan müşteriye ulaşarak ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirmektedir.

Backlink: Dış SEO kapsamında gerçekleşen, bir web siteyi güçlendirmek adına farklı bir siteden yönlendirilen link ya da linklerdir. Link çıkışı yapılan sitenin domain reytingi ne kadar yüksekse katkısı o kadar fazla olacaktır. Doğru bir backlink inşası ile SEO güçlendirilebilir.

Bağlantı Çiftliği: Sayfanın daha üst sıralara çıkması amacıyla web siteleri arasında bağlantılı linkleme çalışmasıdır. Black Hat SEO tekniğidir yani zararlı bir uygulamadır. Otoritesi olmayan, siteniz ile alakasız temadaki adreslerden link almanızla birlikte bağlantı çiftliği hatasına düşmüş olursunuz.

Bağlantı Metni: Oluşturulan köprünün/ linklemenin görünür olan yazı kısmıdır. Kısaca linkleme yapılan kelime ya da kelime grubudur.

Başlık Etiketi: Arama sonucunda en alakalı sonuçları ortaya çıkarmak amacıyla Google botları tarafından taranan başlık ile alakalı alandır. Heading etiketleri olarak da bilinmektedir. H1 başlık etiketi başta olmak üzere H2> H3 > H4 gibi farklı durumları bulunur.

Bingbot: Microsoft tarafından geliştirilmiş olan, site için gerekli olan gerekli tüm bilgileri toplamaya yarayan özel yazılım aracıdır.

Black Hat SEO: Etik dışı oluşturulan ve illegal yöntemlerle gerçekleşen bir uygulamadır. Rakip sitelerin sıralama ve görüntülenmelerini olumsuz etkilemeyi hedeflemektedir. Google tarafından fark edildiği takdirde cezalandırmaya sebebiyet verir.

Bounce Rate: Çıkma oranı anlamına gelir. Bir kullanıcının girdiği web siteden başka bir siteye hemen tıklaması, ürün eklemesi, ürün incelemesi gibi ekstra işlemlerin hızlı şekilde gerçekleşmesidir. Bounce rate seviyesi ne kadar yüksekse sitede teknik SEO ve iç-dış SEO çalışmalarının yapılması gerekir.

Bot (Örümcek): Arama motorlarının tarama ve dizine ekleme işlemi için özel oluşturulmuş yazılım kodlarıdır. Sitenin yazılım temelinde tek tek kod okuyarak buna göre bir veri elde etmektedir.

Breadcrumb: Site içi navigasyon görevini üstlenen ve yol gösterici olan navigasyondur. Kullanıcılar başta olmak üzere arama motoru botunun hızlı hareket ederek okuma yapmasını sağlar.

Bridge Page: Türkçe kelime anlamı köprü sayfasıdır. Kullanıcıları bir yerden başka bir adrese yönlendirmek için oluşturulan alanlardır.

Broken Link: Kırık link anlamına gelir. Kırık bağlantılar silinmiş linklerden dolayı oluşabileceği gibi otoritesi düşük sitelerden dolayı da gerçekleşebilmektedir.

C

Cache: Web sitenin ön bellekleme işlemidir. Kullanıcının yaptığı son işlem dahil olmak üzere statik olarak site kayıt edilir. Böylece siteye tekrar dönmek isteyen kullanıcının karşısına ön belleği alınmış site görünümü çıkacaktır, yüklenme hızı oldukça yüksek olacaktır.

Canonical: Birden fazla sayfa içerisinde asıl, orijinal sayfayı göstermek için kullanılan HTML kodudur.

Call to Action: Sayfa içerisinde kullanıcıyı hareket geçirmek amacıyla kullanılan cümleler, butonlar ve özel form alanlarıdır. Kullanıcının etkileşimini arttırarak istendik yönde hareket etmesi sağlanır.

CDN: Web sitede yer alan kaynak dosyasının başka bir kaynaktan çekilerek yüklenmesini sağlayan sunucuların tamamıdır.

CCTLD: Domain adresi üzerinde en sonda bulunan ülke uzantısına verilen kavramdır.

Citation Flow: Backlink sayısına bağlı olarak hesaplanan bir metriktir.

Click: Arama sonuç sayfasında herhangi bir web siteye giriş yapmaya click, tıklama denir.

Cloaking: Black Hat SEO işlemlerinden birisidir. Arama botlarına yanlış yönlendirme yaparak gerçek kullanıcıdan farklı bir sayfa sunmaktır. Yanıltıcı görünüm ve sunumdan dolayı olumsuz sonuçlar yaratır.

CMS: İçeriklerin girildiği, düzenlendiği ve genel olarak kontrol edilebilen sisteme denir.

Content: İçerik anlamına gelmektedir. Sitede yer alan tüm yazılı metinler için kullanılır.

Cookie (Çerezler): Cache gibi kullanıcıların işlemlerini, oturum işlemlerini kayıt eden sistemdir. Daha hızlı sayfa yüklenmesi ve tepki verebilmek amacıyla gerçekleşir. Cache’den farklı olarak kalıcı kayıt oluşturmaz belirli bir sürenin sonunda otomatik olarak verileri siler.

Conversion Rate: Kullanıcıların bir ürün ya da hizmeti satın alma davranışını ölçümleyen sayısal değerlerin tamamıdır. Ürünü alan kişi sayısı, iletişim formunu dolduran bireyler gibi sayısal verilerin toplanmasını sağlar.

Conversion Rate Optimization: Mevcut web siteyi ziyaret eden kullanıcıların ürün ya da hizmet satın alması için oluşturulan işlemlerin tamamıdır. Satın alma yani hedeflenen davranışını arttırmak hedeflenir.

Crawling: Arama botlarının siteyi programlı bir şekilde tarayarak incelemesine denir.

Crawl Depth (Crawl Derinliği): Siteye gelen arama botlarının bir siteyi ne kadar derinlikte arayıp tarayabildiğini ifade eder.

CSS: CSS temelde bir kod dilidir. Web sitesinin font, biçim, görsel ve genel tasarımını oluştururken kullanılmaktadır.

CTR: İngilizce kelime olan Click Through Rate kavramının kısaltmasıdır. Google ADS çalışmalarında gösterime kıyasla alınan tıklama oranlarını ifade eder.

D

Data: Veri anlamına gelmektedir. İnternette yer alan tüm bilgilere data denmektedir.

Deindex: İndekslenen bir içeriğin, sayfanın arama motorundan kaldırılmasıdır.

Deep Link: Web sayfasında var olan kullanıcıyı sitede yer alan alakalı diğer yazılara yönlendirmek için oluşturulan linklemelerdir. İç link olarak da adlandırılmaktadır.

Direkt Trafik: Direct Traffic olarak da denk gelinebilir. Arama motorunda web site adresini yazarak doğrudan siteye erişildiğinde Google tarafından DT olarak adlandırılır.

Disavow: Web sitesine yönlendirilmiş olan backlinklerin Google Search Console aracılığıyla reddedilerek yok sayılması işlemidir. Kontrolsüz backlink alımı ya da güvenilir bulunmayan sitelerin linklerini yok etmek amaçlanır.

Dizin: Bilgisayarda dosyaları, arama motorunda ise web sitelerinin belirli kategorilere ayrılması ve hatta klasörlenmesidir.

DNS: Sitenin sahip olduğu ve diğerlerinden farklı olan IP adresidir.

Dofollow: Bir siteden diğer siteye verilen linklerde/backlink çalışmalarında seçilebilen özelliklerden birisidir. Eğer linkleme yapılırken no follow seçeneği işaretlenmezse otomatik olarak dofollow özelliği kazanmaktadır. Linkleme yapılan sitenin domain bilgisinin sayfa ile paylaşılmasına neden olan referans linklerdir.

Domain: Web sitenin sahip olduğu isimdir. Alan adı olarak da adlandırılmaktadır. Türkçe karakter içermemesi gerekir.

Domain Rate: Domain otoritesi Türkçe karşılığıdır. Sitenin arama motorundaki görüntülenmesine bağlı olarak elde edilen otoriter değerdir. Yüksek olması sitenin hedeflediği bir durumdur.

Door Way Page: Paravan sitelerdir. Rekabeti yüksek alanlarda ana siteye destek olması için açılan yardımcı siteler anlamına gelmektedir.

Duplicate Content: Daha önce yayınlanmış olan içerik anlamına gelir. İçerikler kopya içerik olduğunda intihal siteleri bu tarz hatalar verebilmektedir.

Dwell Time: Kullanıcının bir web sitesine girdikten sonra geriye arama alanına dönme süresini ifade eder. Dwell time ne kadar uzunsa sitede geçirilen süre artacağından iyi olduğu anlamına erişilir.

E

Entry Page: Web siteye girildiğinde kullanıcıyı karşılayan ilk giriş sayfasıdır.

External Link: Bir siteden dış-farklı bir siteye link verme durumudur. Dış link olarak da adlandırılmaktadır. Backlink alanında kullanıldığından do-follow, no-follow gibi farklı türleri vardır.

Exit Page: Kullanıcının web siteden tamamen çıkmadan önce en son bulunduğu içerik sayfasıdır.

Evergreen Content: Güncelliğini yitirmeyen her dönem kullanıcıya bilgi verebilecek, işe yarayan içeriklerdir.

F

Favicon: Web sitesini temsil eden logolar, simgelerdir. Sekmeler alanında sol kısımda minik şekilde bulunur. Akılda kalıcılığı arttıracağı için önemlidir.

Featured Snippet: Arama sonuçları arasında en üst kısımda yer alan bölümdür. Sıfırıncı sıra olarak da adlandırılmaktadır. Araştırılan konuya en net, özet ve kısa bilgiyi vermek amacıyla Google tarafından siteler bu alana yerleştirilir.

First Meaningful Paint: Sayfa içeriğinin ne zaman görünür olduğunu gösteren süre göstergesidir. Ne kadar düşük olursa o kadar iyi olduğu anlamına gelmektedir.

First Input Delay: Sayfa üzerinde kullanıcının yapmak istediği işlemlere yanıt verme süresidir.

FTP: File Transfer Protocol kelimesinin kısaltılmış halidir. İki bilgisayar arasındaki veri alışverişini sağlar.

G

Gated Content: Kapalı içeriklerdir. Kullanıcılar ancak profil bilgilerini girip giriş yaptıktan sonra içeriklere erişebilmektedir.

Google ADS: Eski ismiyle Google AdWords alanıdır. Google reklamlarının oluşturulduğu, yönetildiği platformdur. Tıklama, görüntülü reklam ya da Youtube reklamları gibi çeşitleri mevcuttur.

Google Analytics: Ücretsiz sunulan trafik görüntüleme ve takip aracıdır. Gelen trafiğin konum, demografik bilgi, yaş aralığı gibi çeşitli bilgiler elde edilebilmektedir.

Google Discover: Kullanıcının daha önce yaptığı araştırmalara paralel olarak sunulan, önerilen alternatif içerik ve sitelerdir.

Google Panda: İçeriğin kalitesini belirleyen Google algoritmasıdır. İçerikteki özgünlük durumu, yeterli bilgi verilip verilmediği, anahtar kelime gibi unsurları göz önünde bulundurarak kaliteyi belirler. Kaliteye bağlı olarak da sıralama oluşmasına neden olur.

Google Search Console: Web site trafiğini takip edebileceğiniz ücretsiz bir platformdur. Google Analytics’ten farklı olarak doğrudan adrese gelen trafiği incelemenize yardımcı olur. Site haritası, robot.txt ve güncellemelerin sunulduğu alandır.

Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI): Anahtar kelime ile bağlantılı olup sıralama almayı kolaylaştıracak olan alakalı kelimeleri ifade eder. Farklı program ve eklentiler sayesinde LSI kelimeleri saptanabilir, içeriğe eklendiği takdirde sıralamada öne geçilebilmektedir.

Google BERT: Günlük konuşma dilindeki aramaları anlamlandırmak ve doğru sonuç vermek için geliştirilen Google uygulamasıdır.

Google Business Profile: Arama sonuçları arasında ya da Google Haritalar kısmında ücretsiz olarak oluşan işletme profilidir.

Google Pirate: Telif hakkına ters hareket edip korsan yayın yapan sitelerin saptandıktan sonra bu uygulamanın listesine eklenerek arama sonuçlarından kaldırılmasını sağlar.

Google Tag Manager: Kısaca GTM olarak da bilinen bu alanda kullanıcıların web site üzerindeki işlemlerini takip edebilir, hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.

Görsel Optimizasyon: Kullanılacak olan görsellerin boyutlandırılması, ölçeklendirmek ya da formatına uygun değişim yapma işlemine denilmektedir. Optimize edilen görseller sitede daha az yer kaplar ve daha hızlı sayfa yüklenmesine neden olur.

Gray Hat SEO: Gri SEO anlamında kullanılan bir terimdir. White Hat SEO gibi tamamen zararsız değildir ancak Black Hat SEO gibi yasaklanması gereken işlemleri de barındırmamaktadır. Yapılacak işleme bağlı olarak arada kalan gri bir alanı temsil eder.

H

Heading Etiketleri: HTML kodlamada yer alan başlık etiketleridir. Başlık etiketleri kendi içerisinde sıralamaya ve hiyerarşiye sahiptir. Başlık etiketi seçilmeyen sayfaların Google tarafından algılanması zordur ya da yanlış indekslenmeye neden olur.

H1: Her sayfada en az bir tane bulunması gereken ‘ana başlık’ formlarıdır. H1 başlık etiketi sadece içerikte değil sayfada da yer almalıdır. Hedeflenen anahtar kelimeyi mutlaka içermelidir.

H2: Temel başlıkları ifade eden HTML koddur. H1 başlıktan sonra kullanılması gerekmektedir. Her yazıda birden fazla sayıda bulunabilmektedir.

H3: Alt başlıklar anlamına gelmektedir. Başlık 3 etiketi seçilerek elde edilir. H2 başlık altında kullanılmak zorundadır; H1 başlıktan sonra direkt kullanılamaz. H2 başlık ile alakalı olduğu durumlarda tercih edilmelidir. Yazıda birden fazla H3 başlık kullanılabilir.

Hidden Links: İçerik sayfasında arka plan ile aynı renkte kelime yazarak bu kelimeden link çıkma işlemidir. Okuyucu yanlışlıkla tıklamadığı sürece bu linklemenin farkında olmaz. Google tarafından önerilmeyen bir kullanımdır.

Hreflang Etiketi: Var olan web sitenin birden fazla dil ile temsil edildiğini belirten özelliktir. Bu etiket kullanıldığında arama motoruna sunulabilecek farklı dil yapılarının olduğu iletilmiş olur.

Hosting: Depolama alanıdır. Web siteye yüklenmiş olan görseller, logolar ve genel dosyaların muhafaza edildiği noktadır.

Htaccess: Sitenin ana motoru olarak adlandırmanın mümkün olduğu alandır. SSL, URL ve genel ayarlamaların yapıldığı alandır. Dosya sonunda .htaccess şeklinde bilgi verilmektedir. Eğer dosya adlandırmasının başında (.) varsa gizli olduğu anlaşılmaktadır.

HTTP : Sitede yer alan farklı veri işleme ve uygulamaların eş zamanlı olarak gerçekleşebilmesidir. Değişik sistemlerin iletişimini sağlamasından dolayı sayfa akışında sorun yaşanmaz.

HTTPS: HTTP veri paylaşımının güvenliğinin arttırılmış halini ifade etmektedir. SSL sertifikasının eklenmesiyle birlikte veri paylaşımları şifreli olarak gerçekleşmektedir.

I – İ

IP: Web sitesinin sahip olduğu ve diğer tüm sayfalardan farklı olan adresidir.

Index: Arama motorunun sayfayı inceledikten sonra dizine ekleme işlemidir.

Internal Link: Sitede yayınlanacak yazıda, sitede yer alan farklı ve alakalı olan içeriğe link verme işlemidir. İç linkleme de denilmektedir.

Infinite Scroll: Siteye giriş yapan kullanıcının sayfayı yukarı kaydırdıkça yeni görsellerin, ürünlerin ya da hizmetlerin tasarım olarak karşınıza çıkmasıdır. Daha dinamik bir site yapısı oluşmasına neden olur.

Inbound Link: Başka siteden ana siteye gelen bağlantıları ifade etmektedir.

Infografik: Verilerin kullanıcılara görsel ya da grafiksel destekler ile sunulmasıdır.

Impression: Türkçe karşılığı gösterimdir. Web sitenin ne kadar kişi tarafından görüntülendiği bilgisini verir.

İçerik Pazarlaması: Content Marketing olarak da karşılaşılabilmektedir. Ürün, hizmet fark etmeksizin hedef kitleye satış sağlayabilmesi için gerçekleşen tüm işlemlerdir.

Image Sitemap: Görsellerin sahip olduğu URL adreslerinin listelendiği alandır.

K

Keyword Cannibalization: Anahtar kelime yamyamlığı olarak Türkçeye çevrilmektedir. Web sitenin aynı anahtar kelime ile birden fazla yazı yayınlanmasıdır.

Keyword Density: Anahtar kelime yoğunluğu anlamına gelir. Bir içerikte anahtar kelimenin kelime uzunluğuna oranla tekrar etmesi bu yoğunluğu verir.

Keyword Difficulty: Anahtar kelime zorluğudur. Bir kelimenin sıralama almasının zorluğunu ifade eden sayısal değerdir.

Keyword Ranking: Organik arama motoru sonuçları arasında anahtar kelimenin elde ettiği sıralamaya denir.

Keyword Stuffing: Kullanıcının fark etmeyeceği şekilde anahtar kelimeleri sayfaya yerleştirme yöntemidir. Black Hat SEO işlemlerine verilebilecek örneklerden birisidir.

Kullanıcı: Web sitesini ziyaret eden gerçek kişilere verilen isimdir.

Kullanıcı Arayüzü (UI): Kullanıcıların karşılaştığı, etkileşime girebildiği özel tasarlanmış arayüzlerdir. Özel dizaynlar yapılabildiği gibi hazır şablonlar da kullanılabilmektedir.

Kullanıcı Deneyimi (UX): Kullanıcının web siteyi kullanma durumu, yaptığı işlemleri izleyerek analiz etme-optimizasyon sağlama kısmıdır. Kullanıcı deneyimi yüksek olan sitelerin sıralamada üst noktalara ulaşması daha kolaydır.

Kırık URL: Link verilen sitenin sayfayı kaldırması, sitenin kapanması gibi durumlarda linkler karşılık bulamaz. Bundan dolayı 404 hata kodu verilir. Kırık URL yani link kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceğinden giderilmesi gerekir.

L

Landing Page: Açılış sayfası anlamına gelmektedir. Linke tıklayarak doğrudan ulaşılan ya da arama motorundan erişilen sitede karşılaşılan ilk alandır. Açılış sayfasının dikkat çekici olması kullanıcıyı sitede uzun süreli tutmak için önemlidir.

Lazy Load: Sayfada yer alan içeriğin, görsellerin ihtiyaç olmadığı takdirde sunucudan çağrılmamasıdır. Kullanıcı sayfayı kaydırdıkça içerikler açılacaktır. Bu sayede sayfanın hızında artış oluşturulabilmektedir.

Linkbait: Çok fazla link yani bağlantı çekebilecek değere sahip olan içerik anlamına gelir. Sadece kelimeden değil; görsel, tablo ya da ses/video gibi unsurlardan da link oluşturma potansiyeline sahiptir.

Link Farm: İçerisinde alakasız ve değersiz linklemelerin bulunduğu sitelerdir.

Link İnşası: Web sitesindeki teknik SEO işlemlerini halletmek, dış SEO sayesinde siteyi güçlendirmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için linkleme yapılmasıdır. İç link ve dış link olarak ikiye ayrılmaktadır.

LSI: Gizli semantik olarak da gösterilebilen kelimeler grubudur. Anahtar kelimeden farklı olup bu kelime ile alakalı olan tüm anahtarlar grubudur. Yazı içerisinde olması alakalı okuyucuları yazıya yönlendirmede etkilidir.

Log Dosyası: Site üzerinde yapılan tüm işlem ve aktivitelerin kayıt edildiği dosyalardır.

Local SEO: Yerel SEO anlamına gelir. Genel SEO’dan farklı olarak özellikle bir konumda etkili olabilmek için gerçekleşmektedir.

Long Tail Keyword: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler için kullanılan bir kavramdır. Rekabetçi sayısı azaldığı için siteler arasında genellikle bu tarz kelimeler tercih edilmektedir.

M

Meta Title: Arama sonuçlarında kullanıcı önüne sunulan başlıklardır. Meta Title manuel oluşturulabileceği gibi eklentiler aracılığıyla otomatik olarak da oluşturulabilir. 60 karakteri geçmemesi önerilir.

Meta Description: Meta açıklamalar anlamına gelir. Arama sonuçlarında site başlığının alt kısmında yer alan bilgilendirme bölümüdür. En az 120 en fazla 160 karakter oluşturulmalıdır.

Meta Keyword: İçeriğin hangi anahtar kelimelerle alakalı olduğunu vurgulamak için eklenen etiketlerdir. Meta etiketler Google tarafından SEO anlamında dikkate alınan bir unsur değildir.

Metrik: Site analizinde dikkate alınan ölçütleri ifade eder. Bu ölçütlere göre analizler yapılır iyileştirmelere gidilir.

Mirror Site: Ana sayfanın aynı görünüm ve yapıda olup farklı sunucuda yer almasıdır. Ayna site olarak Türkçeye verilmektedir.

Money Anchor Text: Tıklandığında para kazanılmasını sağlayan, kazanç getiren anahtar kelimelerdir.

N

Natural Link: Maddi bir karşılık olmadan kullanıcının kendi isteğiyle oluşturduğu doğal linklemelerdir.

Naked Link: Bir kelime aracılığıyla link vermek yerine ilgili sayfanın adresinin açık URL olarak tıklanabilir konumda bulunmasıdır.

Navigational Intent: Kullanıcıların doğrudan bir adres ve konuma dair yaptığı içerik araştırmalarıdır.

New Users: Sitede yeni ziyaret oluşturan, kayıt olan kullanıcıları ifade etmektedir.

News Sitemap: Haber sitelerinin yer aldığı site haritalandırmalarına verilen addır. Tüm haber siteleri bir listede yer alır. 

Negative SEO: Rakiplerin önüne geçmek ve rakip siteleri olumsuz etkilemek adına Black Hat SEO tekniklerinin kullanılması işlemidir.

Niş (Niche): Belirli bir sektöre/ürüne ya da hizmete ait olan özel alanı ifade etmektedir. Örneğin telefonlar genel bir kategoriyken İphone 15 Pro Max niş bir alandır.

Noindex: Web sitesinde arama motorunun algılayarak indeksleme yani dizine eklemesi istenmeyen sayfalara verilen etikettir.

Nofollow: İç linkleme yapılırken no follow etiketi kullanılması arama motoru botlarının takip etmemesine, ilgili siteyi okumamasına neden olur. Dış linkte no follow etiketi ise var olan sitenin değerlerinin ilgili siteye aktarılmasının önüne geçilir.

Noopener: Sıfırdan açılan bir sekmede var olan sitenin çerez bilgilerine erişimini engelleyerek, var olan bilgilerin de farklı alana aktarılmasını engelleyen etikettir.

Noarchive: Web sitenin kayıt altında tutulan çerezlerinin HTML olarak gösterilmemesi durumudur. Cache sorunu yaşayan siteler genellikle bu etiketi kullanmaktadır.

Noimageindex: İndekslenmesi istenmeyen görseller için atılan etikettir. Bu görseller arama motorunun botları tarafından incelenmez.

Nosnippet: İçeriğin ya da sayfanın sıfırıncı sırada yer almaması için kullanılan etikettir.

Notranslate: Kullanıcı siteye girdiğinde sayfanın otomatik olarak farklı bir dile çeviri yapmasını engelleyen etikettir.

Not Provided in Google Analytics: Google’ın Analist üzerinden paylaşamadığı veriler için kullandığı bir kavramdır.

O-Ö

Online: Kullanıcı ya da sitenin bir sunucuya bağlı olarak internet bağlantısının olduğunu ifade eden terimdir.

On-Page SEO: Site içi SEO ya da iç SEO olarak adlandırılmaktadır. Web sitede yer alan meta etiketlerin düzenlenmesi, görsel optimizasyonu, kullanıcı deneyimi, başlık etiketleri gibi çeşitli etkenleri içermektedir.

Off-Page SEO: Site dışı SEO ya da dış SEO olarak adlandırılır. Var olan siteye dışarıdan düzenlenen bağlantılar, backlink çalışmaları, sosyal medya yönlendirmelerini kapsamaktadır.

Open Graph Etiketleri: Paylaşımın sosyal medya hesaplarında nasıl görüneceğine dair bilgi vermeyi sağlayan etiketlerdir.

Organik: Kullanıcın bir reklam, doğrudan yönlendirilen link ya da sosyal medya paylaşımı olmadan ilgili sayfaya ulaşmasıdır. Arama motorunda araştırma yapan gerçek kullanıcıların siteye ulaşmasıdır.

Organik Arama: Herhangi bir arama motoru kullanılarak bir siteye erişme durumuna denir. Tüm yapılan aramalara organik arama denir.

Organik Trafik: Organik arama yaparak bir siteye giriş yapan bireyler trafik oluşturur. Kullanıcı bizzat kendi davranışları ile siteye erişmesi ile web sitesine trafik kazandırır.

Orphan Page: Herhangi bir sayfadan link almayan sitelerdir. Bu siteler dış SEO puanı düşük olduğundan indekslenmesi oldukça zordur.

Oturum: Siteye ulaşan kullanıcının sitede geçirdiği süre, sağladığı işlemler ve tüm etkileşimlerini ifade eder.

Oturum Süreci: Kullanıcının site üzerinde geçirdiği süreyi temsil eder.

Other Anchor Text: Bir marka ya da anahtar kelime olmaksızın tıklanabilir bağlantı oluşturma işlemidir.

P

Page: Site içerisindeki her bir sayfa için ‘page’ denilmektedir.

Page Rank: Geçmişte Google tarafından sitenin değerini gösteren değerdir. 0-10 arasında puanlama sistemine sahiptir. Kullanımdan kaldırılmıştır.

Page Speed: Sayfanın kullanıcıya sunulması için yüklenmesi gereken süredir. Hızlı olması etkili bir SEO yapmayı sağlar.

Page Title: Sayfa başlığı anlamına gelmektedir. Bir sayfanın sahip olduğu H1 etiketidir ve arama sonuçlarında kullanıcı önüne sunulmaktadır.

Pagination: Türkçeye ‘sayfalama’ olarak çevrilmektedir. Bir içeriği bütüncül olarak kullanıcıya sunmak yerine parçalara ayırarak sunmaktadır. ‘rel=next/prev’ etiketi kullanıldığında her sayfa değişiminde arama motoruna ayrı bildirim sunulur. Google SERP sonuçlarındaki ‘1-2-3..’ kısmı örnektir.

Paid Search: Arama motorunda reklam verenlerin sonuçlarının çıkmasına verilen izindir. Tıklama başına maliyete sahiptir. Yani kullanıcı siteye tıklamadığı müddetçe maliyet oluşmaz.

Paid Traffic: Web sitesinin Google ADS, sosyal medya ve arama motorları sayesinde elde ettiği trafik oranıdır. Görüntülenme anlamına da gelir.

Parametreli URL: URL yani kalıcı bağlantının doğru dizayn edilmemesinden dolayı ortaya çıkan karışık görüntüdür. Örneğin: siteadı.com/blog/w56/%view-telefon-markalari şeklinde karmaşık bir yapıdadır.

People Also Ask: Kullanıcılar Bunları da Sordu şeklinde Google SERP sonuçlarında çıkan bölümdür. Merak edilen soruların net ve kısa bir şekilde hemen ulaşılmasını sağlar.

Pogo Sticking: Arama motorunda bir siteye giriş yapıldıktan sonra aniden geri çıkış yaparak arama kısmına geri dönmektir. Bounca rate ile farklıdır. Kullanıcı tatmin olmadığı içerikten dolayı bu işlemi yapar. Pogo Sticking puanı ne kadar yüksekse site için o kadar kötü bir durum oluşur.

Pozisyon (Sıralama): Google başta olmak üzere arama motorlarında hedeflenen anahtar kelimede sitenin kaçıncı sırada olduğudur.

Primary Keyword: Sayfada özel olarak çalışılan, tek başına yoğunlaşılan ana anahtar kelimedir.

R

Rakip Analizi: Var olan web sitenin, ürünün ya da hizmetin benzer şekilde sunulduğu web sitelerin tasarım, SEO çalışmaları, trafik ve sıralama gibi istatistik bilgilerini incelemektir.

Reciprocal Link: Web sitelerinin karşılıklı olarak birbirine bağlantı vermesidir.

Reconsideration Request: Sitede bir hata algılandığında ve bu giderildiğinde Google arama botlarına yeniden tarama talebi gönderilmesidir.

Related Searches: SERP sonuçları arasında yer alan ‘ilgili aramalar’ kısmıdır. Google’da bir arama yapıldığında genellikle ilk sayfanın en sonunda yer almaktadır. Hedef anahtar kelime ile alakalı en çok araştırılan konu başlıklarını içerir.

Referring Domain: Siteye kaç farklı domain üzerinden link/bağlantı geldiğini gösteren değerdir.

Responsive: Sitenin mobil başta olmak üzere tablet ve masaüstü cihazlarda uyumlu çalışabilmesidir. Tasarımın tüm cihazlara uygun olarak açılmasına ‘responsive’ denilmektedir.

Rich Snippet: Arama motoru botlarının sayfayı adlandırma ve anlamlandırması esnasında yardımcı olan açıklayıcı etiketlerdir. Görseller, sayfanın genel özeti ve içerik ile alakalı HTML etiketidir.

Robots.txt: Arama botlarının bir sayfada denk geldiği ilk dosyadır. Burada taranması gerekenler ya da taranmaması gereken alanlar, sayfa haritası sunulur.

Route URL: Kalıcı bağlantıların tek bir kurala bağlı olarak üretilmesidir. Mesela _ yerine sürekli – kullanılması, harf hassasiyetinin olması vs.

S-Ş

Sayfa Hızı: Site hızı ile aynı mantıkla işlemektedir. Bir sayfanın açılma ve yüklenme süresine dair bilgi vermektedir.

Sayfa Otoritesi: Tüm sitenin değil özellikle bir sayfanın otorite, rakiplere göre hangi güce bağlı olduğunu gösteren bilgidir.

Structured Data (Yapısal Veri İşaretlenmesi): Arama motorunun yapılan araştırmalara daha zengin sonuç vermesi için veri işaretlemesi yapmasıdır. Örneğin bir araştırma sırasında sıfırıncı sırada net, kısa bilgi sunulması adına bu işlem yapılır.

Search Engine Marketing (SEM): Kısaca arama motorunun kullandığı pazarlamadır. Ücretli verilen reklamlar ile site, sayfa ya da ürün hakkında sayfa arama sonuçlarının en üstünde yer alır.

Search Engine Poisoning: Arama motorunun manipüle edilmesidir. Orijinal aramalara birebir görünen tasarımlar yapılarak bilgi, veri hırsızlığı yapmak için oluşturulan kötü amaçlı sonuçlardır.

Search Intent: Aramadaki niyettir. Kullanıcıların bakış açısına sahip olmak ve buna bağlı UI UX geliştirmek için önemlidir.

Search Volume: Bir anahtar kelimenin bir aylık süre bazında elde ettiği aranma/trafik hacmidir.

SEO: Web sitenin arama motorunda daha üst sıralara çıkması, trafiğini arttırması, e-ticaret sitesi ise ticaret hacmini geliştirmesi için oluşturulan özel optimizasyonlardır. Arama motorunun etkenleri göz önünde bulundurularak entegrasyon sağlanmaktadır.

SEO Audit: Var olan web sitenin incelenerek eksiklerinin, hatalarının saptanması ve onarılması için yapılan tüm çalışmalardır.

SEO Visibility: SEO görünürlüğü olarak kullanılmaktadır. Arama sonuçlarında sitenin ne kadar görünebildiğine dair verilen metriklerdir.

Session: Türkçeye ‘oturum’ olarak çevrilmektedir. Kullanıcının bir sitede geçirdiği süreyi kapsar.

SERP: Google başta olmak üzere arama motorunda yapacağınız sonuç sayfasıdır.

Server Response Time (Sunucu Cevap Verme Süresi): İstemcinin sayfayı gösterebilmek amacıyla ihtiyacı olan HTML yükleme zamanıdır. Süre ne kadar fazla ise HTML belgesinin tarayıcı tarafından istenmedik şekilde algılanır.

Short Tail Keyword: Kısa anahtar kelimelerdir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelere kıyasla çoğu zaman SEO zorluğu daha fazladır. 3 veya daha az kelimeden oluşan anahtarlar için kullanılır.

Sıralama Faktörleri: Arama motorlarının bir sayfayı kaçıncı sıraya alacağını belirlerken göz önünde bulundurduğu etmenlerdir.

Site Haritası (Sitemap): Her web sitesinin sahip olması gereken yol gösterici bir dosyadır. Arama motorundan gelen botların daha kısa sürede ve doğru tarama yapması için oluşturulmaktadır.

Splash Page: Kullanıcıların web sitenizde sayfaya erişmeden önce göreceği ara ekrandır. Sayfanın boş bir ekranla beklenmesi yerine özel tasarım splash page oluşturularak kullanıcı etkilenebilir.

Sponsored Etiketi: Sitenin, sayfanın ya da içeriğin sponsorlu yani anlaşmalı olduğunu belirtmek için kullanılan özel etikettir.

SSL Sertifikası: Güvenirliği sağlamak amacıyla oluşturulmuş olan bir sertifikadır. İstemci ile sunucu arasında özel şifreleme ile verilerin aktarılmasını sağlar. Özellikle kredi kartı, kimlik bilgisi gibi özel bilgiler içeren sitelerde mevcuttur.

Sub Domain: Ana web sitesinin ek bir bölümü olarak oluşturulabilmektedir. Asıl sitedeki farklı noktaları düzenlemek ve geliştirmek için oluşturulabilir.

Sunucu (Server): İstemcinin taleplerini yerine getiren, görsel ve genel site dosyalarını saklayan özel depolama noktasıdır.

Sunucu Durum Kodları: İstemcinin talebine sunucunun verdiği yanıtları aktaran üç haneli rakamlardır. Örneğin 301, 404 gibi kodlar en sık karşılaşılanlardır.

Spam Link: Özenle oluşturulmamış, doğal bir öneri sunmayan ve özellikle çok sayıda çıkılan linklemeler için kullanılır. Siteye yarar değil, zarar verebilecek niteliğe sahiptir.

T

Tarama Bütçesi: Bir web adresini tararken her arama botunun belirli bir tarama limiti bulunmaktadır. Bu bazı sitelerde %50 iken bazılarında %90 olabilmektedir. Güncellik, responsive, UX uyumu gibi çeşitli durumlar tarama bütçesini belirler.

Taxonomy SEO: Var olan bir içeriğin yapısında değişim yaratarak SEO’ya uygun olmasını sağlamaktır.

Teknik SEO: SEO’nun sadece bir bölümünü temsil eder. Sitenin yazılımsal alt yapısı, sunucu tarafındaki sorunlar ve çözümleri, CSS, HTML ve JavaScript gibi dallarla ilgilenen bölümdür.

TBM: Tıklama Başı Maliyet olarak özellikle Google reklam çalışmalarında denk gelinebilecek kavramdır. Kullanıcının her tıklamada siteye oluşturacağı maliyettir, tıklama olmadığı müddetçe maliyet oluşmaz.

Thin Content: Zayıf içerik olarak Türkçeye çevrilir. Arama motoru ve özellikle gerçek kullanıcılar için değerli olmayan, fayda sağlamayan içeriklerdir.

Time to First Byte (TTFB): İstemcinin siteyi açmak için sunucudan aldığı dönüş süresidir. Ortalama bu sürenin 0.2 saniye olması beklenir. Süre arttıkça SEO ve kullanıcı deneyimine olumsuz etki yaratır.

Title Tag: Başlık etiketi olarak kullanılan özel HTML kodlarıdır.

Transport Layer Security (TLS): SSL yerine getirilmiş olan güncel güvenlik sistemidir.

Transactional Intent: Ürün ya da hizmet satın almak için yapılan kullanıcı tarafından yapılan özel sorgulamalardır.

Trust Rank: Mevcut web sitelerinin spamdan ayıklanması için kullanılan algoritmadır.

U-Ü

UGC Link Attribute: Kullanıcı tarafından oluşturulabilen bağlantı özelliğidir. Forum siteleri, yorumlar ya da özel forum gönderileri örnek olarak gösterilebilir.

Uluslararası SEO: SEO çalışmalarının yerel kalmayıp global bazda yürütüldüğü çalışmalar için kullanılan kelimedir.

URL: Web sitesinde her bir sayfa için özel oluşturulan kalıcı bağlantılardır. Site ismi, domain, ülke kodu gibi farklı birleşenlere sahiptir. Örneğin: siteadı.com.tr

URL Yapısı: URL Structure olarak da karşılanabilecek kavramdır. URL yani kalıcı bağlantının sahip olduğu özellikleri ifade eder. Doğru yapılandırılması SEO çalışmaları için önemlidir.

User Agent: Siteye gelen arama botlarının arama yapması için izinlerini belirten robots.txt komutudur.

UTM: Site trafiği ile bağlantısı olup bunların analiz edilmesi için kullanılan özel kodlardır.

Üçüncü Parti Kaynak: Sitenin doğal olarak özünde, kuruluşunda yer almayan dışarıdan eklenen dosyalardır.

V

Vertical Search: Belirlenmiş bir alana özgü olarak arama yapmaktır.

Video Sitemap: Sitede yer alan tüm videoların URL kaydının olduğu listedir.

Voice Search: Google tarafından özel olarak sunulan sesli arama özelliğidir.

VPN: Gerçek kullanıcıların farklı bir IP adresi kullanarak istediği bir sitede güvenli şekilde gezinmesini sağlayan programlardır.

W

WebM: Video ve ses dosyalarında yüksek sıkıştırma sağlayarak siteye uyumlu hale gelmesini sağlayan formattır.

WebP: Görseller için kullanılan bir dosya formatıdır. Sitelerde kullanılacak görsellerin kalite kaybetmeden sıkıştırılması adına pratiklik sağlar.

White Hat SEO: Beyaz şapka SEO olarak denk gelinebilecek kelimedir. Arama motorları tarafından ‘doğal, etik’ olarak görülen ve uygulanmasında sorun olmayan SEO teknikleridir.

WWW: ‘World Wide Web’ olarak açılımı bulunan internetteki veri aktarımını gerçekleştiren özel bağlantıdır. Bağlı olduğu bir üretici ya da merkez noktası yoktur.

WordPress: Açık kaynaklı kod ile oluşturulmuş olup kullanıcılarına blog ya da e-ticaret uyumlu siteler oluşturmasını sağlayan site arayüzüdür. Sağladığı pratiklik ve SEO uyumu sayesinde çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir.

Woocommerce: WordPress alt tabanıyla oluşturulmuş olan sitelerin e-ticaret sitesi olarak işlev görmesi amacıyla geliştirilmiş eklentidir. Sanal pos eklemek gibi özelliklere sahiptir.

Y

Yandex: Google arama motorunun rakibi olup Rusya merkezli oluşturulmuş bir arama motoru örneğidir.

Yandex Metrica: Yandex’e ait olan ücretsiz site geliştirme alanıdır.

Z

Zera Position: Sıfırıncı pozisyonun farklı bir adlandırma şeklidir. Arama motoru sonuçlarında en üst kısımda özet formatında sunulan özel alanlardır.

Z-index: CSS ile geliştirilmiş olup sitede yer alan öğelerin derinliğini belirleyen komuttur. Web tasarım yapılırken kullanılmaktadır.

Ziyaretçi: Visitor olarak da denk gelebileceğiniz bir kavramdır. Arama botları haricinde yer alıp gerçekçi bir şekilde siteyi dolaşan kullanıcılardır.

Bonus: HTTP Durum Kodları

200 Kodu: İstemci talebinin sunucu tarafından sorunsuz karşılanıp, sitenin açılması durumudur. Kullanıcıya bizzat 200 durum kodu ekstra belirtilmez.

301 Kalıcı Yönlendirme: Web sayfasının kalıcı olarak yönlendirildiği durumlarda kullanılır. Eski site ya da sayfaya gelen tüm kullanıcılar yeni adrese yönlendirilir.

302 Yönlendirme: Kalıcı değil, geçici bir süreliğine yönlendirme yapılacağı zaman kullanılan http durum kodudur.

400 Hata Kodu: İstemci talebinin hatalı olduğunu ya da bu talebin sunucuda bir karşılığı olmadığı durumlarda karşılaşılmaktadır.

401 Kodu: Kullanıcının isteklerinin gerçekleşmesi için yeterli bir yetkiye sahip olmadığı anlamına gelir.

403 Kodu: Kullanıcının bilgilerinin sunucu tarafından engellenip yasaklandığı durumlarda ortaya çıkar.

404 Kodu: En sık karşılaşılan koddur. ‘Sayfa Bulunamadı’ hatası verir. Sitede yer almayan sayfalar ya da kaldırılmış bölümler için hata çıkar.

500 Kodu: Sunucu Hatası olarak da görülebilecek bir koddur. Sunucunun isteği yerine getiremediği ya da doğrudan hata ile karşılaştığı noktalarda ortaya çıkmaktadır.

503 Kodu: Hizmet kullanılamıyor kodu olarak da bilinmektedir. Aşırı yükleme ve istemcinin olduğu durumlarda karşılaşılır. Sunucu taleplere yanıt veremez çünkü sürekli bir talep döngüsü mevcuttur.