Union İstanbul

HTTP durum kodları ve anlamları

HTTP Durum Kodları ve Anlamları

Paylaş
İçindekiler

1990 yılından beri dünya çapında ağ iletişim protokolüne HTTP denir. HTTP’ nin açılımı Hyper Text Transfer Protocol’dür. Hiper metin transfer protokolü olarak Türkçeye çevrilmiştir. Ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlar. HTTP protokolü istemci – sunucu arasındaki veri alış verişinin kurallarını belirlemektedir.

HTTP durum kodları bir isteğin başarılı ya da başarısız olduğunu gösteren kodlardır. Kullanıcılar çoğu zaman tarayıcıda döndürülen kodları görmezler. Fakat tarayıcı sunucu ile etkileşime geçtiği her işlemde bu kodlar istemciye döner. Durum kodları hata mesajlarının ve başarı mesajlarını gösterir. Bu durum kullanıcılar için de faydalıdır.

HTTP durum kodları, internet dünyasında sık kullanılan durum bilgileridir. Kullanıcıların sık sık karşılaştığı bu kodlar, sayısal duruma göre bilgi verir. Her ne kadar sektör içerisinde olumsuz kodlar olarak algılansa da olumlu durum kodları da mevcuttur. Bahsedilen bu kodlar analiz edilerek hem SEO alanında hem de genel site işleyişi için kullanılır.

 

HTTP Durum Kodları Nedir?

Kısaca HTTP durum kodları nedir sorusuna cevap vermek gerekirse; uluslararası standartlarda belirlenmiş bilgi veren kodlardır. Her biri kendi içerisinde beş katmana ayrılır ve üç basamaklıdır. Her basamak içerisinde farklı anlamlar taşımaktadır. Olumsuz ve olumlu anlamlarına göre analiz edilerek site süreci gözden geçirilmektedir.

Örneğin HTTP durum kodları 1** ya da 2** şeklinde numaralandırılır. 3** kodlar kendi içerisinde birden fazla şekle ayrılır. Her bir durumun farklı anlama gelmesi analiz anlamında efor sarf edilmesi anlamına gelir. Çünkü kimi zaman sunucu problemleri oluştuğu belirtilirken kimi zaman ise sorunsuz siteye erişim ve isteklerin yerine getirildiği aktarılmaktadır.

 

HTTP Durum Kodları Neden Önemlidir?

HTTP durum kodları aslında siteyi anlamak ve kullanıcıya göre dizayn etmek adına çok önemlidir. Çünkü özellikle ortaya çıkan bir sorunun tespitinde ciddi anlamda tüyo verecektir. Eğer siteniz adına doğru bir firma ile çalışıyorsanız sizin adınıza bu kodların anlamsal değerlerine inilir. Sorun tespiti yapılarak sitedeki iyileştirmeler ile görüntülemeler arttırılır.

Özellikle sorunu ifade eden kodların ortadan kaldırılması şarttır. Aksi takdirde doğal kullanıcıların site arayüzünde deneyimleri olumsuz etkilenir. Diğer taraftan Google botları tarafından da site doğru okunamadığı için indekslenme ve sıralama sırasında da olumsuzluklar ortaya çıkacaktır. İşte tüm bunlar düşünüldüğünde HTTP durum kodları büyük bir önem kazanmaktadır.

 

En Sık Kullanılan HTTP Durum Kodları

Günümüzde HTTP durum kodları anlamları araştırmalarında öne çıkan bazı noktalar mevcuttur. Özellikle siteler arasında bu kodların yaygın çıkması işleyiş sürecindeki hatayı açıkça öne çıkaracaktır. Kullanıcılar ve Google botları adına düzeltilmesi adına hızlı reaksiyon alınmalıdır. Site sahiplerinin en sık karşılaştığı kodlar ve anlamları şu şekildedir:

 

503 Kodu: Sunucu Kullanılamıyor

Web site üzerinde bu hata ile karşılaşıldığında ‘hizmet kullanılamıyor’ anlamına gelmektedir. Sitede yapılan işlemlerin sunucuya iletme sorunundan ziyade sunucunun bulunmadığını ifade eder. Geçici bakımdan dolayı olabileceği gibi yoğunluğa bağlı siteye girişlerde de ortaya çıkar.

Ortaya çıkma sebepleri farklı olmaktadır. Sunucuda oluşan genel bakım, aşırı yüklenme ya da yazılımsal sorunlar sebepleridir. Özellikle dönemsel olarak web sitelerine yoğun kullanıcı girişi yapılırsa ortaya çıkacaktır. Örneğin; sınav sonuçlarının açıklanması ile ÖSYM sitesine yoğun kullanıcı girişinden dolayı bu hata ortaya çıkacaktır.

Hata oluşuyorsa eğer bir süre kullanıcıların beklenmesi önerilmektedir. Aşırı yoğunluğa göre bu hata ortaya çıkıyorsa bir müddet sonra site açılacaktır. Ancak site beklemeye rağmen açılmıyorsa sunucu sahipleriyle iletişime geçilerek sorun hakkında çözüm bulması talep edilmelidir.

 

 500 Kodu: Sunucu Hatası

İç sunucu hatası olarak adlandırıldığı görülmektedir. Bu hata istemci yani siteye giriş yapan kullanıcıdan kaynaklanmamaktadır. Ve hatta kullanıcının, yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Siteyi yenilemesi, daha sonra tekrar giriş yapmaya çalışması bir anlam ifade etmez. Bahsedilen bu hata ile karşılaşmak sunucudan kaynaklanan sorunlar olduğunu gösterir.

Kullanıcı eğer 500 kodlu hata alıyorsa sayfaya erişim sağlayamaz. Sunucu tarafında yaşanan genel bir problemdir. Sitedeki kullanıcının isteği sunucuya erişmez ya da burada karşılık bulamadığından sorun ortaya çıkar. Sorun devam ettiği müddetçe site hem botlar hem de doğal okuyucular tarafından bulunamayacaktır. Web site sahibi ya da kullanıcının sunucu ile ya da web site geliştirici ile iletişime geçerek sorunu kaldırması gerekir.

 

401 Kodu: Kalıcı Olarak Bulunmuyor

Diğer hatalara kıyasla HTTP durum kodları arasında sunucu ile alakalı sorun olmadığını ifade etmektedir. Bu hatanın temeli, web site sahibinin sunucu üzerinde kalıcı yönlendirmesinden kaynaklanır. Sitenin belirli bir sayfası kullanıcıya doğrulama olmaksızın kapatılır. Kullanıcı şifre ile kimlik doğrulama yapmadığı müddetçe sayfaya erişemez.

Kullanıcıyı aşan bu hatayı gidermek ya da sayfaya ulaşmak adına web siteye admin olarak erişim gerekir. Ancak bu şekilde hata kodu kaldırılabilir ya da sayfa görülebilmektedir. Açılan site ya da sayfada bu kod varsa kalıcı olarak silindiği ifade edilmektedir. Genellikle 404 ile karıştırılır. Ancak bu kod varsa geri dönüş mümkün değildir.

 

 404 Kodu: Bulunamadı Hatası

Site üzerinde genellikle ‘Sayfa Bulunmadı’ bilgisi ile kullanıcılara sunulmaktadır. İstemci tarafından gerçekleşen mesajın sunucuda karşılık bulmaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kalıcı ya da geçici olarak sayfa silinmiş olabilir. Hangisi olduğuna dair net bilgi vermez. URL değişimi sonrası yönlendirme yapılmadıysa hatayı verir.

Ortaya çıkma nedenleri genel olarak şu şekilde bulunmaktadır:

  • URL’nin değiştirilmesi, hatalı ya da geçersiz olması,
  • İstek olarak yönlendirilen sayfanın sunucuda bulunmaması,
  • İstek olarak yönlendirilen sayfanın sunucu tarafından görüntülenmeye kapatılması.

 

 403 Kodu: Erişim Sorunu

Sunucu tarafından web site ya da sayfanın erişime engel getirilmesiyle 403 HTTP durum kodları ortaya çıkmaktadır. Türkçede ‘yasak’ anlamında da kullanılmaktadır. Gerekli izin ya da yetkinlik oluşmadığı durumlarda sayfanın açılması mümkün olmaz. Yüksek bir olasılıkla şu sebeplerle ortaya çıkmaktadır:

  • Sıradan kullanıcı profillerinin sayfaya yeterli erişim yetkisinin olmaması,
  • Sunucu gelen isteğin sahibi hakkında kimlik doğrulama yapamaması,
  • Sunucunun özellikle belirlenmiş IP adreslerinden gelen istekleri reddetmesi.

Hukuksal süreçte yasaklanan sayfalarda ya da erişimin tamamen durdurulduğu durumlarda ortaya çıkacaktır.

 

 302 Kodu: Geçici Yönlendirme

Sunucuya yönlendirilen istek karşısında ikinci bir istek atılarak hedeflenen sayfaya erişim sağlanır. Diğer HTTP hata kodları ile karşılaştırıldığında kullanıcı doğrudan bir mesaj ile karşılaşmaz. Hatta farklı sürelere bağlı olarak hedeflenen site açılacaktır.

Burada web site sahibi ya da yöneticisi tarafından sabit bir URL başka bir sayfa URL’sine geçici olarak yönlendirilir. Gerçekleştirilen bu yönlendirme neticesinde sunucuya iki kere istek iletilir. Kullanıcı tek bir hareketi ile hedeflediği sayfaya erişmek ister. Ancak arka planda gerçekleşen 302 yönlendirmesinden dolayı sunucuya ikinci istek iletilir ve yönlendirilen sayfa açılır.

 

301 Kodu: Kalıcı Yönlendirme

‘Kalıcı olarak taşındı’ ya da ‘Kalıcı olarak yönlendirildi’ hatasının karşılığıdır. Aslında bir hata olarak adlandırılması pek de doğru değildir. Çünkü çoğu zaman SEO açısından avantaj sağlamak adına gerçekleştirilmektedir. Hedeflenen bir sayfaya sağlanan erişim ve gösterim farklı URL’ye yönlendirilir. Kullanıcı bir mesaj ile karşı karşıya kalmadan yönlendirilen sayfa ile karşı karşıya kalır.

Gereksiz etiket, sayfa ya da çakışan URL durumlarında kalıcı yönlendirme yapmak gerekebilir. Bu durumda web site sahibi tarafından eski URL, yeni URL’ye aktarılır. Kullanıcı yani gösterim kaybedilmez, istatistiklerde düşüş olmaz. Tam tersine artış bile gözlemlenebilmektedir. SEO açısından önemli olan bu HTTP hata kodları dikkatli kullanılmalıdır. Eskiye dönüş yapılacaksa 302 hata kodunun seçilmesi daha doğrudur.

 

 200 Kodu: Başarılı

Açılan site ya da sayfanın başarılı olarak sunucudan karşılık alarak açıldığı anlamına gelir. HTTP hata kodları arasında en çok sevilen ve istenen durumdur. Kullanıcı tarafından istek oluşturulur yani bir sayfaya tıklanır. Bu istek sunucuya iletilir ve karşılığında yanıt verilir. Yanıtın olumlu olmasından dolayı sayfa birkaç saniye içerisinde açılarak kullanıcıya okunur hale gelir.

 

HTTP durum kodları 5 ayrı gruba ayrılır. 

Bilgilendirici HTTP Durum Kodları (100 – 199)

100 ile 199 aralığındaki kodlar durum kodları olarak belirlenmiştir.

  • HTTP 100 (Continue) Devam kodu: Her şeyin düzgün şekilde işlendiğinin ve isteğin henüz sunucu tarafından ret almadığını gösterir.
  • HTTP 101 (Switching Protocol) Anahtarlama Protokolü Kodu: Sunucunun bir istemci tarafından talep edilmiş olan protokolü değiştirdiğini belirtir. Sunucu bu kodun sonrasında protokolün değiştiğine dair yanıt başlığında bir yükseltme yapar.
  • HTTP 102 Processing (WebDAV) İşlem Kodu: Bu durum kodu sunucunun isteğini aldığını ve işleme koyduğunu gösterir. 
  • HTTP 103 (Early Hints) Erken İpuçları Kodu: Sunucu bir HTTP mesajı göndermeden kullanılır. Bu kodda bazı yanıtların başlıkları döndürülür. 

 

Başarılı HTTP Durum Kodları (200 – 299)

  • HTTP 200 (Ok) Tamam Kodu: Bu durum kodu yanıtın başarılı olduğuna işaret eder. İstemci – sunucu arasındaki iletişimin hatasız yürütüldüğünü gösterir.
  • HTTP 201 (Created) Oluşturuldu Kodu: Talebin başarılı olup bir kaynağın da oluşturulduğunu gösterir. Bu durum kodu sunucuya gönderilmiş olan kaynağı da tanımladığı için bir POST isteği ile birlikte gelir.
  • HTTP 202 (Accepted) Onaylandı Kodu: İstemcinin sunucu tarafında bir şey oluşturma talebinde bulunduğunu ve ardından bu talebin kabul edildiğini fakat işlemlerden geçtiği için henüz tamamlanmamış olduğunu gösterir. 
  • HTTP 203 (Non Authoritative Information) Yetersiz Bilgi Kodu: Başarılı bit istek kodudur. Fakat varlık başlığı kaynak sunucudakinden değiştirilmiştir. 
  • HTTP 204 (No Content) İçerik Yok Kodu: Gönderilen isteğin alındığını fakat yanıt yükünde gönderilecek bir ek verinin bulunmadığı anlamına gelir. PUT yöntemi genellikle 204 yanıtı için kullanılır. 
  • HTTP 205 (Reset Content) İçeriği Baştan Al Kodu: Bu durum kodu göründüğünde istek başarılı şekilde işlenir, yanıt kullanıcıya belge görünümünü sıfırlamasını iletir. İstek sunucudan gelen orijinal haline geri döner. 

 

Yönlendirme HTTP Durum Kodları (300 – 399)

300 Yönlendirme HTTP Durum Kodları
  • HTTP 330 (Multiple Chocie) Çok Seçenek Kodu: İstemcinin talebine bağlı olarak birden fazla yanıt olduğu durumlarda görülür. Bu seçeneklerden birinin seçilmesi istenir. 
  • HTTP 301 (Moved Permanently) Kalıcı Taşındı Kodu: İstenen kaynakların farklı bir URL adresine taşındığını gösterir. Yeni URL adresi de belirtilir.
  • HTTP 302 (Moved Temporarily) Geçici Taşındı Kodu: İstenen kaynağın geçici olarak farklı bir kaynağa taşınmış olduğunu gösterir. İstemci yeni URL adresine yönlendirilecektir.
  • HTTP 303 (See Other) Diğerlerine Bak Kodu: İsteğin yanıtının başka bir URL’e yönledirildiğini gösterir. 
  • HTTP 304 (Not Modified) Güncellenmedi Kodu: Bu durum kodunda istemciye verilecek mesajın değiştirilmediği söylenir. İstemcinin yanıtı önbelleğe alınır ve artık önbellekte olan bu sürümün kullanımına devam edilebilir.
  • HTTP 307 (Temporarily Redirect) Geçici Olarak Yeniden Gönder Kodu: Sunucu bu kod ile istemciyi başka bir adresteki kaynağı almak için tekrar yönlendirir. 
  • HTTP 308 (Permanent Redirect) Kalıcı Olarak Yeniden Gönder Kodu: Bu durum kodu kaynağın kalıcı olarak farklı bir adreste olduğunu gösterir. Yeni lokasyon bu yanıtla verilir. 

 

İstemci Hatası HTTP Durum Kodları (400 – 499)

  • HTTP 400 (Bad Request) Kötü İstek Durum Kodu: Alınan isteğin yanlış söz diziminden dolayı bir hata sebebiyle işlenemediğini işaret eder. Sunucu bu hatayı verdiğinde bir sonraki talep sürecinde değişiklikler yapılmasını bekler. Değişiklikler yapılmaz ise aynı hata devam eder.
  • HTTP 401 (Unauthorized) Yetkisiz Kodu: Bu durum kodunda alınan yanıta erişim için yetkilendirme gerekir. HTTP 403 ile benzer bir koddur. Bu talebin kabulü için geçerli kimlik bilgileri gereklidir. 
  • HTTP 402 (Payment Required) Ödeme Gerekli Durum Kodu: Ödeme yapılması gerektiğini belirten koddur. Ücretli sistemlerde kullanılması için planlanan fakat standart bir sözleşmesi olmayan HTTP kodudur.
  • HTTP 403 (Forbidden) Yasaklandı Kodu: Bu kod kullanıcının geçerli bir veriye sahip olduğunu fakat sunucunun erişimi reddettiği anlamına gelir.  
  • HTTP 404 (Not Found) Sayfa Bulunamadı Kodu: İstenilen kaynağın sunucu tarafından bulunamayacağını belirtir. Bu durum geçici bir aksaklıktan oluşmuş olabilir. 404 hatası alınan bağlantılara genellikle bozuk bağlantı adı verilir. 
  • HTTP 405 (Method Not Allowed) İzin Verilmeyen Metod Kodu: Bu durum kodu istenen bir yöntemin sunucudan tanınması halinde dahi kaynak için desteklenmediğini belirtir. Kaynak GET ya da POST yöntemi bekliyor olabilir. Fakat DELETE ya da PUT yöntemi alırsa yapılan istek reddedilecektir. 
  • HTTP 410 (Gone) Kodu: İstenilen kaynağın mevcut olmadığını gösteren hata kodudur. Bu yanıtın sonuçları kalıcıdır.
  • HTTP 411 (Lenght Required) Kodu: Content – Lenght üst bilgi tanımlaması yapılmadığında bu istek reddedildiğinde kullanılan hata kodudur. 
  • HTTP 412 (Precondition Failed) Kodu: İstemci sunucunun karşılamadığı ön koşulları talep ettiğinde görülen hata kodudur. 
  • HTTP 413 (Payload Too Large) Kodu: İstek varlığı sunucu tarafından tanımlanan sınırlardan daha büyük olduğunda bağlantı sunucu tarafından kapatılabilir.
  • HTTP 414 (URI Too Long) Kodu: İstemci tarafından talep edilen Uniform Resource Identifier sunucunun yorumlayabileceğinden daha uzun olduğunda görünen koddur.
  • http 415 (Unsupported Media Type) Desteklenmeyen Medya Türü Kodu: Sunucunun desteklemediği medya biçimlerinin oluştuğu durumlarda sunucu bu istekleri reddeder. Bu hata koduyla istemciye yanıt verilir.
  • HTTP 416 (Range Not Satisfiable) Kodu: Sunucunun istemci tarafından istenilen aralıkta hizmet vermediğini belirtir.
  • HTTP 417 (Expectation Failed) Kodu: Beklenti hatası olarak bilinir. İstemci tarafından oluşturulan isteğin sunucunun karşılamayacağı anlamındadır.
  • HTTP 421 (Misdirected Request) Kodu: İsteğin yetkisiz bir sunucuya ulaşması sonucu oluşan hata durumudur. 
  • HTTP 429 (Too Many Request) Kodu: Kullanıcının belirli bir süre içinde istemciden çok fazla istek gönderdiğinde oluşan hata kodudur.
  • HTTP 451 (Unavaliable For Legal Reasons) Kodu: İstemcinin yasal olarak engellenmiş olan bir içeriğe ulaşmak istediğinde oluşan hata kodudur. 

 

Sunucu Hatası HTTP Durum Kodları (500 – 599)

500 Sunucu Hatası HTTP Durum Kodları
  • HTTP 500 (Internal Server Error) Kodu: Belirli bir isteğin isteği tamamlayamamasına sebep olan beklenmedik bir durum oluştuğunu gösterir.
  • HTTP 501 (Not Implemented) Kodu: Sunucunun belirli bir isteği tamamlaması için gereksinimleri desteklemediğini ya da sahip olmadığını ifade eder. 
  • HTTP 502 (Bad Gateway) Kodu: Bu kod sunucunun Proxy olarak hareketinde istekte bulunduğu sunucudan geçersiz yanıt aldığı anlamına gelir.
  • HTTP 503 (Service Unavailable) Kodu: Geçici bir durumu ifade eder. Sunucuya gönderilen isteğin eylemi şu anda gerçekleştiremediğini ifade eder.
  • HTTP 504 (Gateway Timeout) Kodu: Sunucunun Proxy gibi davrandığını isteği beklenen zamanda göndermediğini ifade eder. 
  • HTTP 511 Network Authentication Required) Kodu: Bu kod istemcinin ağa erişimini oluşturmak için kimlik doğrulaması yapması gerektiğini ifade eder.

Web sitenizdeki sayfaların durum kodlarını öğrenmek için bu aracı kullanabilirsiniz. https://www.redirect-checker.org/

 

HTTP Durum Kodları ve SEO İçin Önemi

HTTP durum kodları SEO için oldukça önemlidir. Bahsedilen bu kodların uluslararası alanda anlamı sabittir. Sitede özellikle olumsuz kodlar ortaya çıkarsa giderilmesi gerekir. Giderilmediği müddetçe sıralamada düşüşler yaşanır. Bununla birlikte kullanıcı deneyimi de ciddi anlamda düşerek olumsuz etkilenecektir.

Sitenin daima sunucu tarafından karşılık bulması ya da sayfanın kullanıcı tarafından kullanılabilmesi adına gereklidir. Olumlu kodların olması sayfa ve sitenin açık olduğu anlamına gelir. Kullanıcıların sitede vakit geçirmesini artacağı için SEO anlamında olumlu sonuçlar elde edilir. Böylece Google botları da sayfayı kolayca tarayacak sıralama almak da kolaylaşacaktır.

 

HTTP Durum Kodları ve Hataları Nasıl Kontrol Ederiz?

Sektör içerisinde özellikle HTTP durum kodları tespit etme ve ayıklama adına eklentiler bulunmaktadır. Eklentilerin ötesinde bazı siteler de mevcuttur. Bu siteler sayesinde kodlar sayfa bazında belirlenebilir. Burada önemli olan hataların fark edilmesi değil sebeplerini bilmektir. Tüm bunların sonucunda alanında uzman firma ya da kişiler aracılığıyla tespit edilmesi gerekir.

HTTP hata kodları kontrolünü sağlayan birkaç yöntem ve uygulama şu şekildedir:

  • Tarayıcılar ile Doğrudan Kontrol: HTTP durum kodları genel itibari ile direkt kontrol ile kısmen saptanabilir. Özellikle 500lü kodlar, 200 kodu sayfa açılışına göre ortaya çıkar. Ancak yönlendirme hatalarında bir mesaj alınmadığından net bilgi elde edilemez.
  • Postman: Sitelerde HTTP isteklerini inceleme ve bunlara verilen yanıtların analizlerini yapabilmek için kullanılmaktadır. Özellikle yanıtları ayrıntılı olarak ortaya çıkarmasından dolayı varsa hata tespiti yaptırmaktadır.
  • cURL: Komutlar aracılığıyla HTTP isteklerini yapmayı sağlamaktadır. Komut arasına eklenecek kodlama ile istekte bulunabilirsiniz. Buna bağlı olarak karşılığında yanıtları görebilir olası hataları doğrudan tespit edebilirsiniz.
  • Fiddler: Özellikle Windows için sunulan bir araçtır. Bu araç sayesinde web hatalarının saptanması ve ayıklanması yapılır. Aynı zamanda web sitenizin görüntülenmesini izleyebilirsiniz.
  • Wireshark: Temelde web site ağının görüntüleme ve trafiklerini kontrol etmeye yarayan bir pakettir. Ancak görüntüleme trafiklerini HTTP durum kodları etkilediğinden varsa bu hataların tespit edilmesi de mümkün olacaktır.

 

HTTP Durum Kodları Hata Ayıklama ve Sorun Giderme İçin Nasıl Kullanılır?

Olumlu ve olumsuz kodları bir arada bulundurmasından dolayı farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Ancak sektörde özellikle sorunları algılamak ve gidermek adına gereklidir. Hataların fark edilmesi kullanıcılar tarafından sağlanabilir. Ancak diğer taraftan özel eklenti ve programlarla tüm sayfaların taranarak hataların ortaya çıkması sağlanacaktır.

HTTP durum kodları SEO anlamında burada devreye girecektir. Olumsuz, hatalı kodlar fark edildikten sonra kaynağı tespit edilir. Kaynağı keşfedildikten sonra giderilmek üzere aksiyon alınacaktır. Böylece günün sonunda hatalar giderilerek 200 kodu alınır. Sayfa tüm kullanıcılara açık hale getirilerek Google ya da diğer tarayıcılarda kullanıma hazır hale gelir.

 

Hangi Kodlar E- Ticaret Siteniz için Önemlidir?

E-ticaret sitelerinde kullanıcıların siteye girme ve burada kalma süresi önemlidir. Eğer siteniz HTTP durum kodları arasında hata veriyorsa bu oldukça kötüdür. Olumsuz deneyim yaşayan kullanıcı tekrar sitenize girmek istemez. Bununla birlikte alışveriş aşamalarını da tamamlamadığı için hedefinize ulaşamazsınız. Diğer taraftan reklamlardan gelen bir kişiyse ve hata kodundan dolayı sipariş vermezse reklam bütçenizin boşa gitmesine neden olur.

Diğer taraftan HTTP durum kodları SEO açısından büyük önem taşımaktadır. SEO, genel itibari ile bir entegrasyon sürecidir. Eğer web sitenizin optimizasyonunu gerekli hataları ayıklayarak yapmazsanız kullanıcı deneyimini olumsuz etkilersiniz.

Kullanıcı deneyimi ile birlikte web site hataları da ortaya çıkacağından Google sıralama noktasında siteniz geriye düşecektir. HTTP durum kodları bu noktada özellikle sıralamayı olumsuz etkileyebilecek durumlara sahiptir. Mümkün mertebe uzmanların bu aşamada hatalardan ayıklayarak e-ticaret sitesini oluşturması gerekir. Aksi takdirde sıralamanın düşüklüğüne bağlı olarak satışlar da düşecektir.

 

Bilgilendirme:

Web sitenizin sorunsuz çalışmasını sağlamak, HTTP durum kodlarının arkasındaki sırları anlamakla başlar. 🌐 ‘HTTP Durum Kodları ve Anlamları’ başlıklı makalemizde bu kodların her birinin ne anlama geldiğini ve web sitenizin sağlığı üzerindeki etkilerini detaylıca inceledik.

🔍 Ancak, sadece bilgi sahibi olmak yeterli değil. Web sitenizin mükemmel performans göstermesi için profesyonel bir dokunuşa ihtiyaç duyabilirsiniz. İşte burada ‘Union Istanbul’ devreye giriyor!

Biz, web sitenizin her yönüyle kusursuz çalışmasını sağlamak için gereken uzmanlığa ve deneyime sahibiz. Sorunsuz bir web sitesi yazılımı, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve dijital varlığınızı güçlendirir.

✨ Web sitenizi bir üst seviyeye taşımak ve HTTP durum kodlarındaki karmaşayı profesyonelce çözmek için ‘Union Istanbul’ ile çalışmaya başlayın!

 

Picture of Union İstanbul
Union İstanbul
Union Ailesi olarak, tüm reklam mecraları ile güçlü ilişkilerimizi kullanarak, markalarımızın hedef kitlesine uygun doğru mecraları kazançlı alanlara dönüştürüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!