Blog

HTML Nedir? HTML Kodları Nasıl Yazılır?

Paylaş
İçindekiler

İnternet ile haşır neşir olan bir çok kişi HTML’ yi duymuş veya görmüştür. Peki HTML nedir? Gelir birlikte inceleyelim.

HTML’ in açılımı,  HyperText Markup Language. HTML nedir sorusuna cevap verecek olursak, evrensel olarak desteklenen etiketlere sarılmış unsurları kullanarak web sayfanızdaki içeriğin yapısını tanımlamanıza izin veren bir sistemdir. Yani, şık ve iyi işleyen web siteleri oluşturmak için CSS ve JavaScript’ e ihtiyacınız vardır. Ancak, bunların amaçlandığı gibi çalışmasını sağlamak için önce HTML’nin ne olduğunu anlamanız gerekir. Tıpkı bir evin bir temeli olduğu gibi, bir web sayfasının da tabanı HTML’ dir.

 

HTML’ nin Gelişimi

HTML ilk ortaya çıktığı günden bugüne kadar birçok gelişme gösterdi. HTML 1, bir CERN bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından oluşturuldu. İlk hedefi, belgeleri farklı bilgisayarlarda paylaşmaya ve kullanmaya izin veren İnternet tabanlı bir hiper metin sistemiydi. 1991’de tanıtılan HTML 1’in yalnızca 18 etiketi vardı ve bunların çoğu Standart Genelleştirilmiş Biçimlendirme Diline (SGBD) dayanıyordu.

HTML 2, 1995’te sunuldu ve birkaç özelliği daha vardı. Yeni oluşturulan etiketlerin yavaş uygulanması nedeniyle HTML 3 taslağı terk edildi. Bu nedenle, World Wide Web Konsorsiyumu HTML’ yi standartlaştırmak için yola çıktı. 1997 yılında, o zamanlar bir standart haline gelen HTML 3.2 yayınlandı.

HTML 4, stili kodlamadan ayırıp eskisini CSS’ ye bıraktığı için büyük bir adımdı. HTML 4.01 adında gözden geçirilmiş bir sürüm, HTML 4.0’da bulunan küçük hataları düzelterek ve birkaç kullanışlı özellik ekleyerek 1999’da çıktı.

HTML 5, bugün bildiğimiz HTML’ dir.

 

html

HTML5 Nedir?

HTML5 ilk olarak 2008’de yayınlandı, ancak belirtim süreci 2014’e kadar tamamlanmadı. Şu an itibariyle bu biçimlendirme dili her yeni web sitesinin temelini oluşturuyor. HTML ile HTML5’i karşılaştırırken, ilk büyük fark, destek düzeyidir. HTML5 ile oluşturulan web siteleri, tüm büyük tarayıcılarda ve farklı platformlarda da kullanılabilir. Bu, kullanıcıların çoğunun mobil cihazlar aracılığıyla Web’e eriştiği 21. yüzyılda hayati önem taşımaktadır.

 

Temel Bir HTML Belgesi Nasıl Oluşur?

Yeni başlayanlar şunu düşünebilir: HTML bir programlama dili mi? Aslında değil unutmayın, HTML hiper metin biçimlendirme dilini temsil eder. Bu nedenle HTML ile çalışmak programlama değil kodlamadır. En basit HTML belgesi birkaç kod satırından oluşur.

 

HTML Kodları Nasıl Yazılır?

Aşağıda, her bölümün ve işlevinin açıklamasıyla birlikte HTML ile yazılmış temel bir web sayfası örneği bulunmaktadır.

<! DOCTYPE HTML PUBLIC “- // W3C // DTD HTML 4.01 Transitional // EN” “https://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>

<html>

<head>

<title> Örnek sayfa </title>

<meta http-equiv = “İçerik Türü” content = “text / html; charset = windows-1252”>

</head>

<body>

<h1> BAŞLIK </h1>

<p> Bu, temel bir HTML sayfasının <b> örneğidir </b>. </p>

</body>

</html>

Yukarıdaki kodlama, temel bir web sayfasının temel bileşenlerini içerir. Hatların her biri aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır. DOCTYPE hattı HTML versiyonu sayfa bir Internet tarayıcısı aşağıdaki metni yorumlamak böylece yazılmış açıklar. <Html> açılış etiketi HTML kodunu okuyor bu tarayıcı bildirir. <Head> bölümünde böyle onun kadar sayfayla ilgili bilgileri içeren başlık , meta etiketleri ve nerede bulmak için CSS dosyası. <Body> bölümünde tarayıcısında görüntülenebilir olduğu her şeyi içerir. Örneğin, burada görülen tüm metinler gövde etiketlerinde bulunur.

<H1> etiketi sayfanın görünür başlığıdır. <P> etiketi metnin bir paragraf olduğunu gösterir. Çoğu web sayfasında (bunun gibi) birkaç paragraf etiketi vardır. Paragrafta bulunan, paragraftaki örnek kelimesini kalınlaştıran <b> etiketidir. Son olarak, kapanış etiketleri yukarıdaki etiketlerin her birini sarar. Böylelikle web tabanlı html siteniz hazırlanmış olur.

İlginizi çekebilir ; Javascript nedir ?

5/5 - (1 vote)
Union İstanbul

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HİZMETLERİMİZ

FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM