Union İstanbul: Reklam Ajansı ve Dijital Performans Ajansı

linkedin-rakip-analizi-nasil-yapilir

LinkedIn Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Paylaş
İçindekiler

LinkedIn günümüzde iş arayan ve iş verenlerin, markaların kullandığı sosyal medya platformlarından birisidir. Söz konusu platform diğer sosyal medya uygulamalarından keskin bir çizgi ile ayrılmaktadır. Sahip olduğu ortam, kullanılma amacından ötürü eğlenceden ziyade daha ciddi bir ortamı sunmaktadır. Bu durum markalara kullanılmak üzere veriler oluşturacaktır.

Söz konusu verilerin doğru değerlendirilmesi ve incelenmesi sonucunda rakip analizi yapmak mümkün olacaktır. Markalar için her alanda rakiplerin analizini yapmak buradan hareketle rakiplerin önüne geçmek önemlidir. Eğer siz de bu aşamada rakiplerinizin önüne geçmenin yöntemlerini değerlendirmek istiyorsanız, bu yazımız tam size göre!

linkedinde-rekabet-analizi-nedir

LinkedIn’de Rekabet Analizi Nedir?

Öncelikle LinkedIn rakip analizine değinmeden önce LinkedIn nedir, ne işe yarar bu konulara kısaca değinelim.

LinkedIn nedir? Paylaşım ve gönderi oluşturulabilen aynı zamanda iş ilanlarının oluşturulabildiği bir sosyal medya uygulamasıdır. Hem iş verenlerin hem de iş arayışında olan ya da halihazırda işte çalışan kişiler profil oluşturarak uygulamayı kullanabilmektedir. Uygulama sayesinde iş bulmak mümkün olduğu kadar aynı zamanda var olunan sektör hakkında gelişmeleri de yakından takip edebilirsiniz.

Peki LinkedIn ne işe yarar? Aslında ne olduğunu açıklarken ne işe yaradığı konusunda da tüyolar bulabiliyorsunuz. İş arayan kişiler var olan ilanlara başvurarak iş sahibi olurken çalışan arayan firmalar ise ihtiyacını giderebilmektedir. Böylece işveren- iş arayan arasındaki köprü kolayca kurulacaktır.

Diğer taraftan sektör hakkında paylaşımlar, son dönem güncellemeler gibi farklı alanlara dair bilgi edinmek mümkündür. Instagram, Facebook gibi eğlenceli içeriklerden daha çok iş öğrenmeye ve gelişmeye yönelik gönderiler sayesinde kişilerin kendisini geliştirmesi olasıdır.

Son olarak bu platform aracılığıyla marka bilinirliği kazanmak da oldukça mümkündür. Var olan firmaların oluşturacağı profil ve paylaşımları neticesinde rakiplerin önüne geçmesi ihtimaller arasındadır. Fakat bunu gerçekleştirebilmesi için rekabet analizi yapabilmesi de gerekir. İşte tam da bu aşamada LinkedIn rekabet analizi devreye girecektir.

LinkedIn rekabet analizi; markanın sahip olduğu satış ve performansını rakip firmalarla kıyaslama sürecidir. Rakiplerin stratejileri, paylaşım ve performansları ya da planları çerçevesinde karşılaştırma yaparak anlamlandırma yoludur. Başarılarınızı arttırmak ve kendinizi güncellemek adına 3 ayda bir ya da senede 1 kere LinkedIn rekabet analizi yaptırmanız gerekir.

LinkedIn Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Rekabet analizi yapmak, incelemenin yapılacağı alana göre farklılık gösterebilmektedir. Gerçekleştireceğiniz bu analiz adına birkaç adımı izlemeniz ve hayata geçirmeniz gerekecektir. LinkedIn rekabet analizi yapmanın aşamaları şu şekildedir:

 

1 – Araştırma Amaçlarını Saptayın

Analize geçmeden önce araştırma amaçlarını saptamalısınız. Eğer amaçsız hareket ederseniz neye dikkat etmeniz gerektiği konusunda karmaşa yaşayabilirsiniz. Amaçlarınızı ne doğrultuda tutmak istersiniz? Bunları gerekirse not almalısınız.

Örneğin, belki içerik kalıplarına dikkat etmek isteyebilir özellikle rakiplerinizin paylaşımlarını oluşturmak isteyebilirsiniz. Diğer taraftan amacınız dijital pazarlama imkânlarını rakipleriniz gibi ortaya koymak olabilir.

Hatta bir tek bu değil, çevrimiçi topluluklarda rakiplerinizin müşterileri ile olan ilişkileri; cevapları ve yaklaşım stillerini bile öğrenme amacınızı güdebilirsiniz.

 

2 – LinkedIn Verilerini Manuel Olarak Elde Edin

Manuel olarak istatistikleri elde etmek her zaman daha etkili sonuç almaya ve yorum yapmaya yardımcı olacaktır. Öncelikle LinkedIn uygulamasına giriş yapın daha sonra buradan ‘analiz’ bölümüne erişin.

Bu bölümde markanızın profili ve olası rakipleri sıralanacaktır. Rakipleriniz arasında kaçıncı sırada olduğunuzu görebilirsiniz. Rakiplerinize kıyasla takipçi sayınız, takip edilenler, gönderi sayılarınız gibi bilgilerin istatistiğini öğrenebilirsiniz.

 

3 – Rakip İçeriklerinizi Analiz Edin

Rakip analizi yapmanın temel yolu içerikleri analiz etmekten geçmektedir. Çünkü LinkedIn nasıl kullanılır aşamasında sık sık gönderi paylaşımı aşamalarını göreceksiniz. Paylaşımın yapılmadığı bir profil işe yaramaz. Bu yüzden en az rakipleriniz kadar içerik paylaşımı yapmalı ve hatta öne geçmeyi denemelisiniz.

Diğer markaların ne tarz içerikler hazırladığı, oluşturduğu gönderilerin genel konusu ve cümle yapılarına dikkat edin. Sadece yazılı metin değil görsel içeriklere de göz atmalısınız. Videolar, grafikler ve görsellere göre siz de ayarlama yapmalısınız.

Ayrıca paylaşım hazırlıkları ve içeriklerine değil paylaşım sürelerine de dikkat etmelisiniz. Paylaşımların özellikle bazı saat aralıklarında yapılması paylaşım adına önemlidir. Paylaşım dönemleri ve bu gibi ayrıntılı unsurlara göz atın.

 

4 – Rakiplerin Etkileşimlerine Göz Atın

Var olan LinkedIn verilerine bazen ara vermeli, sürekli bu verilere odaklanmamalısınız. Bunun yerine müşterilerinizin ortaya koyduğu etkileşim ve dönüşlere göz atabilirsiniz. Rakiplerinizin müşteri ve potansiyel müşterilere dönüşleri, nasıl cevap verdiği ya da paylaşım yaptığına bakabilirsiniz.

 

5 – Hashtag Kullanımlarına Dikkat Edin

Instagram gibi platformlarda olduğu gibi bu sosyal mecrada da hashtag kullanımı yaygındır. Var olan paylaşımları için rakiplerin hangi hashtagleri kullandığı kullanıcılarını nasıl çektiği ve hangi kullanıcıları hedeflediği konusunda bilgi verir.

Adeta anahtar kelime gibi görev alan hashtagler sayesinde siz de potansiyel müşterilerinize odaklanabilir, onlarla etkileşime girebilirsiniz. Kullanıcılar bu hashtaglere özel önem verebiliyor ve hatta etkileşime giriyor. Bu sayede siz de müşterilerinizle tanışma ve hizmet verme imkânı elde edebilirsiniz.

 

6 – Reklam Performanslarını İnceleyin

Ücretli stratejiler ve planlamalar için reklamlara göz atabilirsiniz. Profilinizde yer alan ‘Reklamlar’ bölümüne girdiğinizde bilgi alabilirsiniz. Ücretli içeriklere bakın ve bunların sağladığı etkileşimler, dönüşümlere dikkat edin. Kitleyi doğru belirlemek ve kitlenin ilgisine göre projeler üretmek etkileşimini arttırabilir.

Özellikle dikkat etmeniz gereken unsur ücretli paylaşımlarınızın doğal içeriklerinizden fazla etkileşim çekip çekmediğine dikkat etmektir. Eğer yeterli etkileşim çekmiyorsa burada düzenleme yapmanız gerekecektir.

LinkedIn Rakip Analizi Nasıl Yapılır

LinkedIn Rakip Analizi Neden Bu Kadar Önemli?

Çoğu marka ve şirket maalesef LinkedIn kullanımını yanlış sergilemekte ve hatta rakiplerinin önüne geçmek adına kullanmamaktadır. LinkedIn rakip analizi yaparak halbuki daha fazla müşteriye erişmek mümkün. Peki bu analiz neden önemli? İşte önemini anlamanız için LinkedIn rakip analizi yapmanın bazı faydaları:

Rakip Stratejilerini Ortaya Çıkarırsınız

En büyük avantajlardan birisi rakiplerinizin yürüttüğü stratejiler hakkında bilgi edinebilmektir. Şüphesiz marka bilinirliğini arttırmak ve satışları sürdürmek için bazı projeler oluşturulmalıdır. İçerik paylaşımı, potansiyel müşterileri belirleme ve hedefleme, reklam stratejileri bunlardan bazılarıdır.

Rakiplerinizin kullandığı stratejileri gözlemlemek ise markanızın daha fazla öne çıkması adına kolaylık sunabilir. Var olan stratejileri markanıza göre değerlendirir, gerekli görürseniz uygulayabilirsiniz.

Sektörünüz Hakkında Öngörü Elde Edebilirsiniz

Daha önce de bahsettiğimiz üzere LinkedIn üzerindeki paylaşımlarda sektöre dair bilgi alabilirsiniz. Var olan bazı şirketler tarafından sektöre dair güncellemeler, gelişmeler paylaşım olarak sunulmaktadır. Oluşan bu güncellemeleri öğrenerek markanıza entegre edebilirsiniz.

Gelecek güncellemeleri önceden fark etmek ve buna göre reaksiyon almak her zaman markanıza değer katar. Tartışmalar, paylaşımlar ve dahası markaların özel içerik bültenleri bu konuda bilgi sunacaktır.

Yeni LinkedIn Trendlerini Keşfedebilirsiniz

LinkedIn rakip analizi sayesinde zayıf ya da güçlü yönleri keşfetmekle kalmazsınız. Aynı zamanda var olan trendleri görebilir ya da olası trendlere katılabilirsiniz. Rakiplerinizin LınkedIn trend verilerini toplamak için şu unsurlara göz atabilirsiniz:

  • Rakiplerinizin içeriklerini uzun bir süre boyunca inceleyin.
  • LinkedIn içeriklerini ve etiketlerini gruplayarak gözlemleyin.
  • Hedef kitlelerin bu paylaşım ve içeriklere verdiği tepkilere bakın.
  • Rakiplerin var olan kampanya ve trendlere ne derece hızla cevap verdiğine dikkat edin.
  • Takipçilerinin neler paylaştığına göz atın.

LinkedIn Kıyaslamaları Oluşturabilirsiniz

Kıyaslamalar oluşturmak analiz aşamasında size yardımcı olacaktır. Rakiplerle kıyaslama yapmak için dikkat etmeniz gereken etmenler şunlardır:

  • Toplam katılım,
  • Takipçi sayısı,
  • Etkileşim oranları,
  • Beğeni oranları,
  • Yorumlar,
  • Hisse oranları.
Picture of Ezgi Cebeci
Ezgi Cebeci
Content Creator / Social Media Specialist

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!