Sıralama kaybı sonucunda oluşabilecek ziyaretçi sayısının azalmasının nedeni çoğu zaman zararlı backlinkler olabiliyor. Bu backlinklerin tespitinin erkenden yapılması ve reddedilmesi ise büyük problemleri ortadan kaldırmaktadır. Zararlı linkleri reddetme – disavow diğer birçok webmaster aracına göre biraz daha tecrübe ve bilgi gerektir. Reddedilmesi düşünülen backlinkin kontrolü iyice gerçekleştirilmeli, zararlı olduğu kanısına kesinlikle varılmalıdır.
Google Disavow Nedir?
Google Disavow, web sitesine alınan backlinklerin zararlı olduğunun tespitinin yapılması ya da bu linklerin tanınmadığını bildirmek için kullanılan Google aracıdır. Geri bağlantıları reddetme aracı olarak da bilinir.
SEO uzmanlarının sıklıkla kontrolünü sağladığı; web sitelerdeki otorite ya da ziyaretçi düşüşlerinin önüne geçilmesinde etkili bir işlemdir. Google Disavow aracının kullanımı basit olsa da bu zararlı linklerin tespitini sağlamak, aracın kullanımına nazaran çok daha zordur.
Zararlı Backlinklerin Tespiti Nasıl Yapılır?
Web sitesinde yer alan backlinkler zaman zaman site sahibinin inisiyatifinde olmayabiliyor ve siteye zarar verebiliyor. Toxic backlinklerin tespitinin erkenden yapılması ve bu backlinklerin bir an önce reddedilmesi de ilerleyen süreçte oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmektedir.
Toksiklik oranı yüksek olan backlinkler siteye faydadan çok zarar verecektir. Bu yüzden sitenize gelen backlinklerin her birinin incelenmesi de önem arz ediyor. Binlerce backlinke sahip sitenin kontrolünü manuel bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olmayacağından burada da SEO araçları devreye giriyor. Semrush, Ahrefs gibi araçlar backlink analizinin yanı sıra daha birçok konuda sitenize destek sunmaktadır.
Semrush aracında “Backlink Audit” kısmına girip web site adresinizi yazmanız sonucunda alacağınız raporda hangi backlinkin zararlı olup zararlı olmayacağının analizini gerçekleştirebilirsiniz. Gelen backlinklerin otorite skorları da toksiklik skoru gibi önemli bir diğer noktadır. Otoritesi çok düşük web sitelerinden alınan backlinkler ya da toksiklik skorunun yüksek olduğu backlinkler bu araç ile gösterilmektedir. Non-Toxic toksiklik skorunun olmadığı, potentially toxic potansiyel toksik backlink olduğu, toxic ise toksiklik oranının yüksek olduğu backlinklerdir. Çıkan rapor sonucunda zararlı backlinkler bir txt dosyasında tutulabilir.
Ahrefs aracında ise gelen backlinkler kısmında domain rating değerinin çok düşük, spam score’un çok yüksek olduğu linklerin tespiti yapılabilir. Fakat site sahibi bu değerlerle sınırlı kalmamalı, manuel bir şekilde kontrollerini de sağlamalıdır. Google disavow aracı içerisinde backlinklerin yer aldığı txt dosya yüklemesi yapılacağından Ahrefs bu bölümde işimizi kolaylaştırıyor ve seçilen backlinklerin export yani çıkartma işlemini direk teslim ediyor. Kullanıcının tek yapması gereken zararlı linkleri reddetme – disavow aracının kullanılmasıdır.
Diğer başlığa geçmeden önce Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımıza göz atmanızı öneririz.
Zararlı Backlinkleri Nasıl Temizlerim?
Site sahipleri için olmazsa olmaz SEO her geçen gün önemini arttırıyor. Fazlasıyla kapsamlı bu alanda tecrübe sahibi olmak uzun zaman istemektedir. Backlinkler de bünyesinde bulundurduğu yüzlerce etmenden sadece birisi.
Aracı kullanmak için ilk olarak Search Console’ da bulunan “Sitenizi Bağlantıları Reddetme” kısmına giriyoruz. Console’ a ekli bir web sitemiz varsa mülk seç kısmından gelen bağlantıları silmek istediğiniz siteyi seçiyoruz. Eğer işlem yapılacak site mülklerde gözükmüyorsa ilk olarak siteyi mülklerinize eklemeniz gerekiyor. Siteniz Google Search Console’ a ekliyse, Google link reddetme aracı olan Google disavow sayfasına da direk linkten gidebilirsiniz.
Mülk seçiminin yapılmasıyla birlikte kullanıcıdan reddedilmesi istenen linklerin yer aldığı .txt dosyasını yüklemeniz gerekiyor. Bu işlemi yaparken temkinli hareket etmeye ve kaldırılmasını istediğiniz linklerin kontrolünü uzman kişiler tarafından yapılmasına dikkat ediniz. Google’ın gelişmiş bir aracı olduğundan dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta; reddedilmesi istenen linkler belirlenirken sadece backlinkin alındığı o link reddedilmek isteniyorsa https://siteadresi.com/herhangi-bir-link şeklinde eğer backlinkin geldiği domainin direk reddedilmesi isteniyorsa web site adresini yani https://siteadresi.com linkini .txt dosyasında yer verilmesi gerekiliyor.
- Tarama Bütçesi Nedir?Neden Optimize Edilmeli? - 29 Mayıs 2023
- İnstagram Hesap Kapatma ve Silme Nasıl Yapılır? - 26 Mayıs 2023
- SWOT Analizi Nedir? Örnekler İle SWOT Analizi - 18 Mayıs 2023