Union İstanbul

Arama niyetinin seoya etkisi

Arama Niyetini Anla, Arama Motorlarını Fethet!

Paylaş
İçindekiler

Anahtar kelime stratejisi (Arama Niyetini Keşfet)

Dijital dünyanın gelişimiyle birlikte hayatımızda bir yarış başladı. Artık insanlar, “sadece mağazamın önünden geçen kişilere hitap edeyim” mantığından çıkarak globalleşme çabası içerisinde. Hal böyle olunca arama motorlarında ön sırada yer alanlar bu yarışın galibi olarak yerlerini çoktan almaya başladı bile. Arama motoru optimizasyonu, yani SEO kavramının hayatımıza girmesi ile birlikte SEO uzmanlığı da kulaklarda çınlar oldu.

Basitçe toparlamak gerekirse; SEO uzmanlarının yaptığı şey arama motorlarında web sitelerinin yükselmesini sağlayan çalışmalardır. Bu çalışmaların konu başlıklarını ele alacak olursak;

  1. Teknik Seo
  2. İç Seo
  3. Dış Seo

Genel anlamda bu çalışmalardan kısaca bahsedelim.

Öncelikle, web sayfamızın arama motorlarında görüntülenmesini istiyorsak hazırlayacağımız sitenin arama motorlarının yönelgeleri çizelgesinde olması gerekmektedir. Peki bu ne demek?

  • Sayfada teknik açıdan bir hatanın olmaması,
  • Site açılış hızının iyileştirilmesi ve hızlı açılması yönündeki çalışmaların gerçekleştirilmesi,
  • Gereksiz kod kullanımdan kaçınılması ve tamamen temiz kod çalışılması,
  • URL yapılarının düzenlenmesi, çok uzun ve çok kısa URL yapılarından kaçınılması,
  • Web sayfanızın her cihazdan giren kullanıcı için uygun şekilde responsize (mobil uyumlu) hale getirilmesi,
  • Site kurulumunun başından itibaren tüm içeriklerin benzersiz (özgün) yapıda olması,
  • Anahtar kelimeleri incelerken sadece hacim oranlarına değil aynı zamanda aranma niteliklerine göre seçilip buna göre içeriklerin oluşturulması,
  • Oluşturulan içeriklerin iç bağlantı çalışmalarının yapılması ve mümkünse dış bağlantılarının da gerçekleştirilmesi,
  • Sosyal medya, reklam çalışması gibi dış seo’yu etkileyecek çalışmalarının uygulanması,
  • Kaliteli ve web sitenin konusuna yönelik backlink satın alınması,

gibi çalışmaları doğru ve şeffaf şekilde yürüterek kolaylıkla arama motorlarında ilk sayfaya yerleşilebilir.  Eğer bu çalışmaları bir SEO Ajansı ile yapma taraftarı iseniz Union İstanbul olarak her daim yanınızdayız.

 

 Arama Niyeti Nedir?

Arama niyeti (search intent), bir kullanıcının arama motoruna bir sorgu girdiğinde ulaşmayı amaçladığı sonucu veya bilgiyi ifade eder. Kullanıcıların arama motorlarında bilgi ararken belirli bir amacı olur ve bu amaç, arama niyetinin temelini oluşturur. Arama niyetini anlamak, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve içerik pazarlaması stratejileri için son derece önemlidir çünkü bu, içeriğinizi daha alakalı ve kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde optimize etmenize olanak tanır.

 

Kullanıcı Arama Niyetinin Belirlenmesi

Arama amacının 4 çeşidi mevcuttur. Anahtar kelimelerinizi belirlerken bu amaçlar doğrultusunda içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun. Konunuz hangi amaca yönelik olacak?

  1. Bilgi Amaçlı mı?
  2. Gezinme Amaçlı mı?
  3. İşlem amaçlı mı? ( satın alma eylemi)
  4. Hizmet (Ticari araştırma) amaçlı mı?

 

Bilgi amaçlı gezinmeler genellikle şu tür sorular sorarak basit cevaplar aramak içindir. Örneğin:

  • Yusuf Güney Kimdir?
  • Ankara Yol Tarifi
  • Fenerbahçe Maç Skoru

 

Gezinme amacında olan kullanıcı belirli bir siteyi arıyor demektir. Muhtemelen adres çubuğuna url yazmak yerine arama yaparak siteye ulaşmayı amaçlıyordur.

  • İnstagram
  • Google Search Console
  • Semrush

 

İşlemsel gezinmelerde ise kullanıcı satın alma işlemi yapmak amaçlı arama gerçekleştirmektedir. Yani, ihtiyacı olan ve satın al alacağı ürünü arıyordur.

  • En Ucuz iPhone 13
  • Ajanda Fiyatları
  • Çay Bardağı Takımı Satın Al

 

Ticari amaç içeren aramalarda kullanıcı ürün ya da hizmet için piyasa araştırması yapıyordur. Aslında bir ürün için inceleme ya da karşılaştırma yapıyor olabilir.

  • En İyi Spor Salonu Ankara
  • Bursada Meşhur Restoran
  • Youtube 2024 Hit Pop Müzikleri

 

Bu konuda Semrush gibi SEO araçlarından destek alabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizin aranma niyeti ile ilgili bilgi alarak buna yönelik bir içerik planlaması gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Semrush’a girdiğinizde yukarıda bulunan bölüme aramak istediğiniz çekirdek anahtar kelimeyi yazın ve aratın. Çıkan sayfadaki “Amaç” bölümünün üzerine geldiğinizde burada size kısa bilgi verilecektir. Bu bilgiyi baz alarak içeriklerinizi planlayabilirsiniz.

anahtar kelime arama anahtar kelime arama 1

Kısa (çekirdek) anahtar kelimeler çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Bu anahtar kelimeler aslında seo çalışmalarında rakip belirlemenin ana yöntemlerinden biridir. Çekirdek anahtar kelime belirlenirken ürün odaklı mı yoksa hizmet odaklı mı çalışılacak? Buna karar vermekte fayda var. Örneğin bir e-ticaret sayfanız var, aynı zamanda da blog içerikleri de oluşturuyorsunuz. Lakin iphone kulaklık satışı yapmak istediğiniz e-ticaret bölümünde çalışmak istiyorsunuz. İşte tam da bu noktada kullanmanız gereken anahtar kelimeler;

  • iPhone kulaklık fiyat
  • iPhone kablosuz kulaklık

Gibi anahtar kelime seçimleri başarılı olacaktır.

 

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Anahtar kelime araştırması, dijital pazarlama dünyasında başarının kapılarını aralayan kritik bir adımdır. Kısacası online dünyada öne çıkmanın altın anahtarıdır. Doğru anahtar kelimeleri bulmak, hedef kitleye ulaşmanın ve içeriği kullanıcının ilgisini çekecek şekilde şekillendirmenin temel taşıdır. Bu yazımızda, anahtar kelime araştırması nasıl yapılır ve mevcutta olan içeriğinizi nasıl geliştirebileceğinizi öğreneceksiniz. Böylelikle online pazarda bir adım önde olmanın avantajlarını yakalayabileceksiniz.

 

1) Web Sayfanızı İnceleyin

Herhangi bir araştırma yapmadan önce web sayfanızda mevcut olan anahtar kelimelere hakim olmanız gerekiyor. Bu durumda web sayfanızdaki tüm içerikleri incelemeli ve anahtar kelimelerinizi liste haline getirmelisiniz. Web sitenizden bunu görüntüleyemiyorsanız Google Search Console, Semrush veya Ahref gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Daha önce girmediğiniz bir anahtar kelime ise, bu sefer de yukarıda bahsettiğimiz şekilde planlama yapmalısınız. Arama niyetine göre bu anahtar kelimenin blog sayfasında mı yoksa bir e-ticaret sayfasında mı yer alması gerektiğini belirlemeniz gerekiyor.

Daha önce var olan bir anahtar kelime ise daha stratejik yaklaşarak oluşturulmuş olan sayfayı geliştirme yönünde ilerleyebilirsiniz. Bunu yaparken yine Google Search Console sayfasından (sorgular bölümü) yardım alarak sayfa linkini aratmalısınız. Bu sayfada hangi yan anahtar kelimelerin çağrıştırılarak siteye giriş yapıldığını bulabilirsiniz. Böylelikle de içeriğinize yeni anahtar kelimeler ekleyebilir ya da bu kelimeleri baz alarak içeriğinizi geliştirebilirsiniz.

 

2) Sunduğunuz Hizmetin Nasıl Arandığına Bakın

Araştırma yapmak bu işin temelidir. Araştırma sonucunda rakiplerinizi tanır, kullanıcıların sorularını yakından takip ederek bu yönde gelişim sağlayabilirsiniz. İnsanların nasıl arattığını anlamak için ise Google’dan destek alabilirsiniz. İstediğiniz anahtar kelimeyi girin ve “enter” tuşuna basmadan önce aramaları görün.

 

google anahtar kelime calismasi

Yukarıdaki bu arama listesinden yararlanarak ilerleyebilir, ayrıca arama yaptığınızda ise “diğer sorular” altındaki kullanıcıların merak ettiği soruları cevaplayarak sayfanızı geliştirebilirsiniz.

 

3) Rakiplerinizi İnceleyin

Google’da arattığınız anahtar kelimelerde sizden önce sıralama alan ilk 5 siteyi inceleyin. Hangi içerikleri nasıl girmişler ve ne gibi sorunlara çözüm bulmuşlar bunları not alın. Unutmayınız ki rakip analizi yapmak, rakiplerle ortak ilerlemek ve onların oluşturmadığı içeriklerde de yer alabilmek sıralamalarınızda olumlu etki verecektir.

Picture of Selin Demiray
Selin Demiray
SEO Specialist

3 Comments

  1. Okan dedi ki:

    Sade ve amaca yönelik bir yazı olmuş. Emeklerinize sağlık değerli bilgileriniz için

  2. Rüya dedi ki:

    Bu detayı bilmiyordum açıkçası. Benim için faydalı oldu, sagolun 🙏

  3. Mustafa Işıklar dedi ki:

    ilgiyle takip ediyorum sizi. cevabını bulamadığım birçok konuyu buradan bulabiliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!