Union İstanbul: Reklam Ajansı ve Dijital Performans Ajansı

Orphan Page (Yetim Sayfa) Nedir?

Yetim Sayfa (Orphan Page) Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Paylaş
İçindekiler

Yetim sayfa, (Orphan Page), herhangi bir başka sayfadan link veya URL yönlendirmesi almayan web sayfasıdır. Bu tür sayfalar, web sitesindeki diğer içeriklerden bağlantı almadıkları için arama motorları tarafından bulunmaları ve indekslenmeleri zorlaşır.

Yetim sayfa hatası yani Orphan Page, kolay tespit edilen ancak SEO çalışmaları sırasında sorun teşkil eden bir konudur. Belirli eklenti ya da araçlar sayesinde bulunan Orphan Pageler kısa sürede çözümlenmelidir. Eğer konuya dair bir işlem yapılmazsa ilgili sayfaların arama motoru botları tarafından fark edilmesi oldukça güçtür.

SEO, oldukça kapsamlı bir çalışma alanını kapsar. İç SEO çalışmalarında, web sitesindeki bir içerikten başka bir içeriğe link veya URL verilerek bir bağlantı ağı oluşturulur. Bu link ağı sayesinde arama motorları, web sitesindeki sayfaları daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit edebilir. Ancak, bir sayfa herhangi bir link veya URL yönlendirmesi almadığında, bu tür sayfalara “yetim sayfa” denir. Yetim sayfalar, arama motorları tarafından bulunması ve indekslenmesi zor olan sayfalardır.

Kısa sürede tespit edilen yetim sayfalara müdahale edilmezse tarama ve indekslenme konusunda problem ortaya çıkar. Bu yüzden dikkatle hareket etmek gerekir. Peki nedir bu yetim sayfalar, nasıl bulunur ve neler yapılmalı? İşte, konu hakkında detaylar.

Orphan Page (Yetim Sayfa) Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Yetim sayfaların (Orphan Pages) oluşmasının sektördeki en büyük nedeni, iç link inşasının yanlış yapılmasıdır. Ancak, bu durumu yalnızca tek bir nedene bağlamak yeterli değildir; birden fazla sebep olabilir. Web sitesinin durumu ve nedenler detaylı bir şekilde incelenerek, altta yatan sebepler belirlenmelidir. Bu sebeplerin tespiti, doğru çözümlere ulaşmak için kritik bir aşamadır. Genel itibariyle yetim sayfaların oluşma nedenleri şunlardır:

İç Linkleme İnşasının Yetersiz Kalması / Yanlış Olması

Internal link yani iç linkleme yetim sayfa oluşmasının en temel sebeplerinden birisidir. Yer alan içerik ya da sayfalardan birisine hiç link inşa edilmediyse yani yönlendirme yapılmadıysa yetim sayfa hatası almanız muhtemeldir.

İç SEO adına önem arz eden internal link, doğru planlama ile yapıldığı takdirde bu tarz sorunlara neden olmaz. Daha çok web sitelerin birden fazla hizmeti olduğunda ya da blog kısmı yoğun ilerlediğinde çıkabilecek hataların önüne geçmek mümkündür. Yetim sayfa hatası oluşmaması için planlı bir iç linkleme çalışması yapmak yeterli olacaktır.

Site Denetimlerini Düzenli Yapmamak

Yapılan çalışmaların etkilerini görmek, var olan sorunları tespit etmek ya da iyileştirme çalışmaları yapmak için site audit yani kontrollerinin yapılması gerekir. Site denetimi anlamına da gelen bu işlem yetim sayfaları gecikmeden fark etmenizi sağlayacaktır. Olası sorunların önüne geçmek için düzenli olarak kontrolleri sürdürmeli, bununla birlikte varsa hatayı çözmek için hızlı hareket etmelisiniz.

Web Site Taşıma Hataları

Web site eğer daha önce taşıma işlemine maruz kaldıysa ve gerekli aşamalar doğru yürütülmediyse yetim sayfa hatası doğacaktır. Özellikle içeriklerin farklı web sitesine taşınırken URL değişimleri kaçınılmazdır. URL değişimine bağlı olarak yönlendirme yapılmalı ya da linklemeler baştan alınmalıdır. Aksi takdirde yetim sayfa hatası ortaya çıkacaktır.

Orphan Pages (Yetim Sayfalar) Sorunu Nasıl Çözülür?

Olumsuz durumlar yaratan Orphan Page ya da birden fazla sayfa tespit ettiyseniz sorunu gidermeniz gerekir. Peki bu hataları nasıl giderebilirsiniz? Elbette birkaç basit yöntemi mevcuttur. Özellikle az sayıda yetim sayfa varsa endişelenmeye de gerek yoktur.

Öncelikle bu sayfaları tespit ederek tek tek iç link çalışması yapmak gerekir. Alakalı ve ilgili diğer sayfalardan yetim sayfalara link inşası başlatabilirsiniz. Bu linkler sayesinde kısa sürede yetim sayfalar ortadan kalkacak bununla birlikte arama botları da sayfaları daha hızlı tespit edecektir.

Diğer taraftan sık sık site audit yaparak kontrollerinizi arttırmalısınız. Var olan yetim sayfaları kaldırsanız da uzun vadede bu sayfaların oluşmasını engellemek için düzenli hareket etmelisiniz. Site denetimi yapmak bu aşamada işinizi kolaylaştıracaktır.

 

Yetim Sayfa (Orphan Page) Nasıl Bulunur?

Güncel olarak Orphan Page yani yetim sayfaları tespit etmek için farklı eklenti ve araçlar bulunmaktadır. SEO hizmeti sırasında da sık sık kullanılan iki araç ile kısa sürede yetim sayfalarınızın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu araçlar Ahrefs ve Screaming Frog olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Ahrefs ile Yetim Sayfa Tespiti

ahrefs-ile-analiz

SEO için geniş kapsamlı çalışma imkânı sunan Ahrefs, aynı zamanda Orphan Page tespiti için de kullanılabilmektedir. Eğer Ahrefs kullanıcı bilgilerine sahipseniz izlemeniz gereken aşamalar şu şekildedir:

  • Ahrefs’i açın ve arayüzde yer alan ‘Site Audit’ sekmesine ulaşın.
  • Sitenizi proje olarak eklemek için ‘Add New Project’ butonuna tıklayın ve sitenizi girin.
  • Daha sonra ‘New Crawl’ ya da ‘Start Crawl’ seçeneğine tıklayarak taramayı aktif hale getirin.
  • Tarama tamamlanınca sol kısımda yer alan ‘Bulk Export’ buradan da ‘Orphan Pages’ bölümü sayesinde yetim sayfalara ulaşın.

Çıkan sonuçları ayrıntılı incelemek isterseniz Export ya da Download seçeneği ile bilgisayarınıza rapor olarak indirebilirsiniz. Tespit ettiğiniz sayfalara iç linkleme yaparak sorunu kısa sürede gidermeye çalışabilirsiniz.

Ahrefs ile Orphan Page Ekrani

Screaming Frog ile Yetim Sayfa Tespiti

orphan pages crawl analysis

Screaming Frog özellikle SEO hizmeti kapsamında sorunları tespit etmek ve eksikleri gidermek adına kullanılan araçlardandır. Aynı Ahrefs aracında olduğu gibi birkaç dakika içerisinde Orphan Pageleri tespit etmenizi sağlayacaktır:

  • Screaming Frog aracını açın ve üst menüden Configuration seçeneği daha sonra da Spider alanını seçin.
  • Açılacak sayfada Crawl bölümünden XML Sitemaps alanındaki ‘Crawl Linked XML Sitemaps’ ve ‘Auto Discover XML Sitemaps via robots.txt’ seçeneklerini işaretleyin.
  • Daha sonra Crawl The Sitemaps yazan bölüme sitenizin XML site haritasını girin. Böylece site haritanız doğrudan taranmaya başlar.
  • Araçta ana ekrana gelerek ‘Enter URL to Spider’ yazan alana web site adresinizi yazın. Start butonuna tıklayarak taramayı başlatın.
  • Tarama bittikten sonra ana menünün altında yer alan Sitemaps sekmesine geçin.
  • Orphan URLs seçeneğine tıklayarak yetim sayfaları tespit edebilirsiniz.
orphan pages crawl analysis complete

Orphan Pages SEO’ya Nasıl Etki Eder?

Yetim sayfalar daha önce de değinildiği üzere iç linkleme eksikliği ya da yönlendirme hatalarından kaynaklanan bir durumdur. Site içi yönlendirme ve link inşaları tamamen iç SEO alanına giren bir işlemdir. Hal böyle olunca aslında web sitesinde yetim sayfa hatasının olması, iç SEO konusunda yanlış giden bir şeyler olduğunu gösterir.

İç SEO, arama motoru optimizasyonunun önemli bir parçasıdır. Bu alanda yaşanacak olan eksik ya da hatalar web sitenizin sıralama almasına etki eder. Özellikle yetim sayfa hatasının oluşması, var olan sayfanızın arama botları tarafından geç fark edilmesi ve taranması anlamına gelir. Sayfanın indekslenerek sıralama alması oldukça güç hale gelecektir.

Web sitesinde yetim sayfanın oluşması diğer SEO çalışmalarını da etkileyecek bir süreçtir. Etkili bir SEO stratejisi yürütmek adına yetim sayfa olmaması gerekir. Sıralama almak, indekslenme hızını arttırmak adına mümkün mertebe kontrol yapılmalı, varsa hatalar giderilmelidir.

Google Yetim Sayfaları Bulabilir mi?

Tek başına yanıt verilebilecek bir durum değildir çünkü başka etkenlere bağlı olarak Google yetim sayfaları bulabilir ya da bulamayabilir. Yetim sayfalar eğer XML site haritasına dahil edildiyse ya da gelen yönlendirmelerin referansları mevcutsa Google tarafından fark edilebilirler.

Fakat yine de Google tarafından fark edilmesi, sayfaların indekslenerek sıralama alacağı anlamına gelmeyecektir. Eğer arama motoru tarafından yetersiz görüldüyse ya da önemli tutulmuyorsa indekslenmeme olasılığı yüksektir.

Picture of Union İstanbul
Union İstanbul
Union Ailesi olarak, tüm reklam mecraları ile güçlü ilişkilerimizi kullanarak, markalarımızın hedef kitlesine uygun doğru mecraları kazançlı alanlara dönüştürüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!