Örneklerle KPI Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kpi nedir

KPI Nedir? son zamanlarda iş hayatımızda olsun, internette olsun sıkça karşımıza çıkan kavramlardan birisidir. Key performance indicator açılımına sahiptir ve anahtar performans göstergesi anlamına da gelmektedir. Bireysel de olsa kurumsal da olsa planlama yapmak ulaşmak istediğiniz hedeflere çok daha doğru ve hızlı bir şekilde erişebilmenin püf noktasıdır. KPI’de bu hedefinize ulaşma yolunda gösterdiğiniz performansın gidişatını, ölçümünü göstermektedir. Bu performans değerlendirme süreci de hedeflerinizde olası sapmaların önüne geçen, başarılı bir ilerleyişte yardımcı faktördür. 

KPI için olmazsa olmaz hedefin gerçekçiliğidir. Gerçeklikten uzak, hayali bir hedefin belirlenmesi beraberinde hüsran getirecektir. Böylece belirlenen hedefe ulaşmak yerine motivasyon bozukluğu oluşur. Ölçülebilir ve gerçekçi bir KPI süreci tamamlandığında firma, marka ya da birey motivasyon kaynağını da elde etmiş olacaktır. Bu yüzden de KPI sürecine girmeden önce amacın ve hedefin gerçekçiliğinin önemi büyüktür. Peki, örneklerle KPI nedir? konusunu hep beraber inceleyelim.

KPI Nedir, Nasıl Hesaplanır?

KPI; bireylerin, projelerin, firmaların ya da markaların stratejik bir hedef oluşturması ve bu hedef doğrultusunda gösterdikleri performansı ölçmenin bir yoludur. Doğru bir şekilde gerçekleştirilecek KPI, istenilen başarıda olup olmadığınızı, performansınızın gidişatı hakkında bilgi alabilmenizi sağlar.

kpi nasıl hesaplanır

kpi hesaplama

KPI ile başarılı bir süreç geçirilmesi isteniyorsa ilk olarak doğru bir şekilde amaç belirlenmelidir. Marka ya da bireysel hedef para mı ya da belirli bir satış mı? Bu sorunun cevaplanmasının ardından hedefler çok daha netleşecektir. 

Yapılacak KPI çeşidine göre farklı hesaplama şekilleri bulunmaktadır. Proje süresine olan uyum oranı hesaplanacaksa proje süresi uyum oranı = zamanında biten proje sayısı / toplam proje sayısı 

Yapılan üretimlerdeki verimlilik gözden geçirilecekse verimlilik = üretim adedi / adam * saat * 100 hesaplamasından faydalanılır. 

E-ticaret sitesinde ya da benzeri satış alanlarında iade oranlarını görebilmek adına ise müşteri iade oranı = iade edilen ürün sayısı / teslim edilmiş toplam ürün sayısı yapılır.

Farklı alanlarda, farklı amaçlar için değişik KPI örnekleri gösterebilmek mümkün. Bu yüzden de gerçekleştirilecek olan işin amacına göre doğru bir KPI seçimi yapmak, bizi hedefin başarılı bir şekilde tamamlandığı sürece götürecektir. Bazı KPI örneklerine göz atacak olursak;

Satış KPI Örnekleri

  • Ziyaret Raporları
  • Ortalama Dönüşüm Süresi
  • Satış Raporları
  • Tahsilat Raporları

Müşteri İlişkileri KPI Örnekleri

  • Müşteri Memnuniyet Oranı
  • Müşteri Şikâyet Oranı
  • Müşteri Bağlılığı

Pazarlama KPI Örnekleri

  • Aylık Site Trafiği
  • Dönüşüm Oranı

Diğer bir içeriğimiz olan PPC nedir yazımızı da okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın

HİZMETLERİMİZ

FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM