Union İstanbul

RSS Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

RSS Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Paylaş
İçindekiler

RSS Nedir? Really Simple Syndication (RSS) ve Gerçekten Basit Dağıtım ya da Zengin Site Özeti anlamına gelir. Sevdiğiniz haber yayınları, bloglar, sosyal medya kanallarıyla güncel kalmanızı sağlayan bir araçtır.

Yeni gönderiler bulmak için siteleri ziyaret etmek ve içeriklere tek tek göz atmak yerine bir web sitesinde RSS beslemesi bularak daha kolay bir şekilde istediğiniz gönderilere ulaşabilirsiniz. Web sitesinde RSS özelliği var ise eklenti ya da uygulama sayesinde takip oluşturulabilmektedir.

Okuyucunun beğendiği ve bilgi talep ettiği web site sayıları oldukça fazladır. Hal böyle olunca takip süresi ve durumu da giderek zorlaşıyor. Özellikle tek tek siteleri ziyaret etmek, buradaki güncellemeleri fark edebilmek oldukça teferruatlı. Halbuki RSS akışları sayesinde tek bir elden bildirimler alabilir, bilgileri okuyabilirsiniz.

Kısaca RSS nedir sorusuna yanıt verecek olursak; web sitelerinde meydana gelen güncellemelerin doğrudan kullanıcıya bildirim olarak sunulmasıdır. Kullanıcı tek tek sitelere bakmak zorunda kalmaz. Sekmeler arasında kaybolmayacağı için zaman tasarrufu sağlar. Özellikle güncel kalmak istediği bilgi alanlarını daima takip edebilme imkânını bulur. Adresi eklenen sitelerden elde edilen güncellemeleri bildirimsel olarak sunan sistem de RSS olarak adlandırılır.

 

RSS Ne İşe Yarar?

Her şeyden önce RSS uyumlu web sitelerin kullanıcıya pratiklik kazandırdığı ve zaman tasarrufu sağladığı bir gerçektir. Peki RSS nedir ne işe yarar başlığı altında sadece bunu mu ele alabiliriz? Elbette ki hayır çünkü bu uygulamanın sunduğu avantajlar bununla da sınırlı değildir. Genel olarak incelemek gerekirse RSS’in sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Farklı sitelerde yer alan içerikleri tek bir çatı altında toplayabilirsiniz.
  • Sürekli gerçekleşen yenilikleri bildirim olarak alabilir böylece güncel kalabilirsiniz.
  • Web siteye doğrudan erişiminiz olmasa dahi bildirimler ile gelişmeleri gözlemleyebilirsiniz.
  • Tek tek sekmeler arasında dolaşmak yerine gelen feedler sayesinde zaman tasarrufu oluşturabilirsiniz.
  • Sitelerde oluşan güncellemeleri irdelemenize gerek kalmaz, güncellemeler ve paylaşımlar doğrudan bildirim olarak karşınıza çıkar.

Bahsedilen bu avantajlardan yararlanabilmek için takip edilen web sitenin RSS uyumlu sayfa ve içerik oluşturması gerekir. Aynı zamanda okuyucu da uyumlu bu siteleri toplayıp kullanabileceği bir eklenti ya da uygulama indirerek RSS sistemini aktifleştirmelidir.

 

RSS Nedir? Ne İşe Yarar?

 

RSS Nasıl Çalışır?

RSS okuyucuların çalışma mantığı oldukça basit bir temele dayanmaktadır. Eklenti ya da uygulama aracılığıyla siteden RSS feedleri yani text/metinleri toplar. Topladığı bu metinleri sadeleştirilmiş bir halde bildirim olarak okuyucuya sunar. Yalnız RSS okuyucuların textleri çekebilmesi için web sitelerinin buna uyumlu sunucu talepleri oluşturulmalıdır. Yani XML/RSS ya da Atom destekli olması şarttır. Aksi takdirde okuyucuya veri sunulamaz.

RSS ve/veya XML birbiri ile oldukça sorunsuz çalışan iki dosyadır. Öncelikle XML dosyaları RSS okuyucuları tarafından bulunur, okunur ve algılanır. Daha sonra meta verilere dönüştürerek bunların aktarımını sağlar. RSS feed ayarlarına göre dönüşler değişiklik gösterse de okuyucular artık bildirimden haberdar olacaktır.

 

RSS Çalışma Mantığı

RSS web, blog, sosyal medya gibi platformlara sahip kişilerin yazılarını daha güncel ve daha hızlı bir şekilde yayınlanmasını sağlayan içerik yayınlama platformudur. Bu içerik internetteki her türlü malzemeyi içerebilir. İçerikleri yayınlamak için web sitesi sahibi sitedeki her gönderinin başlığını, açıklamasını ve bağlantısını içeren RSS Beslemesi olan XML dosyası uzantısına sahip bir metin dosyası oluşturur. Bunun ardından web sitesi yazarı sayfalara yeni bir yazı ekleyeceği vakit bu XML dosyasını kullanır. XML dosyası bu sayede RSS beslemesi aracılığıyla yeni içeriği herhangi bir RSS okuyucusuna standart bir şekilde otomatik olarak toplu hale getirir.

Siteye gelen ziyaretçiler bu RSS beslemesine abone oldukları vakit web sitenizde yeni yayınlanan içeriği bu RSS okuyucusunda okurlar. Bu RSS okuyucuları XML dosyasından içerik toplar, bilgileri düzenler ve tek bir okuyucuda toplar.

RSS beslemesi sayesinde yapabileceğiniz birçok işlem var; bunlar;

  • Sevdiğiniz web sitesi, bloglardaki içeriklerin daha güncel ve daha okunaklı hale gelmesini sağlamak için bildirimler gönderir.
  • Sitelerdeki içerikler hakkında yayımlanan yorumları okumanızı sağlar.
  • Çeşitli kaynaklardan yerel ve ulusal haberleri takip etmenizi sağlar.

RSS Nasıl Çalışır?

 

RSS Nasıl Kullanılır?

Uyumlu web siteleri RSS okuyuculara aktarmak ve bildirimleri aktif hale getirmek birkaç basit işlemden oluşmaktadır. Doğru adımları izlediğiniz takdirde siz de aktif bir RSS kullanıcısı olabilirsiniz. İzlenmesi gereken aşamalar ise şu şekilde bulunmaktadır:

  • RSS okuyucu olarak çalışan program, eklenti ya da uygulamayı indirin.
  • Takip edeceğiniz web sitenin RSS kodunu alın. Eğer bilmiyorsanız arama bölümüne site adresi RSS yazarak aratma yapmanız yeterli olur.
  • Web sitesi RSS ile uyumlu ise size bir kod oluşturur. URL adresindeki bilgileri kopyalayarak RSS okuyucuya tekrar giriş yapın.
  • Kopyalanan URL’yi ilgili okuyucu bölümüne yapıştırın.
  • RSS simgesine tıkladığınızda artık içerikleri tek bir elden takip edebilme imkânına sahip olursunuz.

Bilmeniz gereken en önemli detaylardan birisi ise her web site için RSS okuyucu kullanımı ayrı ayrı yapılmalıdır. Yani her sitenin kendine ait olan RSS kodunu almalı, okuyuculara yapıştırmalısınız. Eğer web sitesi RSS/ ile uyumlu değilse kodu alamayacağınız için bildirim almanız da mümkün olmaz.

 

RSS nasıl kullanılır?

 

RSS Kimler Tarafından Kullanılır?

İlk etapta RSS uyumlu web site kullanıcılarınım; blog, postcast ya da haber siteleri olduğu düşünülebilir. Kısmen bu bilgi doğrudur fakat yetersizdir. Çünkü bu tarz uygulama ve sitelerin dışında da kullanımı sürdürülebilir. Küçük işletmeler, blog yazarları ya da web site sahipleri de pek ala kullanabilir.

Çünkü bu sistem kabaca dergi abonelik sistemi gibidir. Nasıl ki geçmiş dönemlerde bilgiye erişmek için dergi okunması gerekiyorsa günümüzde de birden fazla siteden araştırma yapmak gerekebilir. Bu sadece web site sahipleri adına gerekli değildir. Küçük işletmeler ve içerik yazarları adına da oldukça büyük bir ihtiyaçtır.

 

RSS Okuyucusu Nedir?

Bir web sitesinin RSS beslemesine abone olduğunuz vakit RSS okuyucusu size en etkili ve en güzel içerikleri sunar. İçeriğinizi daha hızlı bir şekilde görüntülemek ve başka web sitelerinden anından haber almak için RSS Okuyucusunu kullanmak en doğrusudur. Bu sayede hızlı ve güncel bir şekilde içerik bildirimleri size ulaşır.

 

RSS Okuyucu Nedir? RSS okuyucu çalışma mantığı

 

Popüler RSS Okuyucuları

Temel anlamda sistemin ve uygulamanın ne anlama geldiğini ve faydalarından bahsettik. Şimdi kullanabileceğiniz birkaç popüler RSS okuyucusu önerisinde bulunacağız. Böylece RSS akışı yaratarak bu akış içerisinde bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu arada kısaca RSS akışları nedir açıklamak gerekirse; toplanan web sitelerinden talep edilen bildirim ve içeriklerin toplandığı havuz olarak adlandırabiliriz.
Genel itibari ile kullanabileceğiniz popüler RSS okuyucuları şunlardır:

  • Feedly,
  • Reeder,
  • FeedReader,
  • FeedBooster,
  • NewsBlur,
  • Inoreader,
  • The Old Reader,
  • Feedbin,
  • RSSOwl,
  • ReadKit.

 

Feedly

Android ve iOs destekli oluşturulan okuyuculardan birisidir. Bu okuyucu uygulamasını hem telefon hem de masaüstü olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda 100 adet web siteye kadar RSS kod ekleme olanağını ücretsiz olarak sunmaktadır. Güvenilir, pratik ve kullanım kolaylığı olması açısından çok sık tercih edilmektedir.

 

Reeder

Özel olarak iOS ve MAC cihazları için tasarlandığını biliyoruz. En iyi uygulamalar arasında bulunmasıyla tercih edilebilir bir performansa sahiptir. Kolay kullanılmasının aynı sıra Apple arayüzüne yüksek oranda uyum sağlaması beğeni kazanmasına neden olmaktadır.

 

FeedReader

Androd cihazlar tarafından kullanılabilen bu RSS okuyucu belki de en eskiler arasında yer almaktadır. Daha köklü bir geçmişe sahip olmasından dolayı güncellemeler ile sistemini daha iyi hale getirmiştir. Profesyonel bir kullanım ve hissiyata sahiptir.

 

FeedBooster

2013 yılında Google Reader’in yayından kaldırılmasından sonra kullanıcılar arayışa girdi. Bu arayış sonucunda ortaya çıkan FeedBooster ciddi oranda bir kitle elde etti. Yalnız bu uygulamayı öne çıkaran sebeplerin başında görsel tasarımı gelmektedir. Göz alıcı tasarımına ek olarak RSS kodlarını da çok basit bir şekilde taşımanız mümkündür.

 

NewsBlur

Diğer RSS okuyucuları ile kıyaslandığında ekstra özelliklere sahip olmasından dolayı tercih sebebi oluyor. İlk olarak bu uygulamanın 64 aboneliğe kadar ücretsiz kullanılabildiğini belirtmek gerekir. Eğer 64’ün üzerinde web site ekleyecekseniz premium özelliğe geçmelisiniz. Filtreleme özelliği ile daha çok ilginizi çeken içerikleri bildirim olarak öne alabilir ya da ilginizin olmadığı konuların bildirimlerini kapatabilirsiniz.

 

Inoreader

150 kadar web sitesine ücretsiz RSS kod ekleme imkânı sağlamaktadır. Uygulama içerisinde filtreleme, makale çevirme ya da aboneliği paylaşma gibi seçeneklerin olması diğerlerinden ayrılmasına neden oluyor. Diğer taraftan bu uygulama içerisinde bazı reklamlar yerleştirildiğini de söylemek gerek. Premium özelliğini tercih ederseniz reklamlara maruz kalmazsınız.
Ayrıca; Google Drive, One Note, Evernote gibi uygulamalarla da entegre edilebilir durumdadır.

 

The Old Reader

Son zamanlarda popülaritesini arttırmış RSS okuyucularından birisidir. Yalnız ücretli RSS okuyucuları arasında bulunduğunu belirtelim. Eğer denemek isterseniz ilk 14 gün ücretsiz bir şekilde kullanım imkânına sahipsiniz.

 

Feedbin

Android cihazlar tarafından kullanılabilecek ücretli RSS okuyucuları arasında Feedbin de yer almaktadır. Uygulamayı denemek isteyenler için ilk 14 gün deneme süresi mevcuttur. Ayrıca sadece web siteleri değil; Facebook, Twitter gibi platformlarla da bağlantılar kurulabilmektedir.

 

RSSOwl

Listede yer alan ancak ciddi bir popülaritesi olmayan tercihlerdendir. Henüz 2021 yılında çıkarılmış olması tercih sayısında etkilidir. Temiz, basit ve kullanılabilir arayüz sayesinde seçenekler arasında yerini almaktadır.

 

ReadKit

iOs temelli cihazlar için özel üretilen RSS okuyucu, ücretli bir şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. iOs cihazların en çok tercih ettikleri arasında yerini korumaya devam ediyor. Aynı zamanda ‘odak modu’ olarak adlandırılan özelliği de mevcuttur.
Web Sitelerinde Kullanılan RSS Feedler
Web sitelerinin verileri toplayarak kullanıcılara geri dönüş sağlamasına feed adı verilir. Kullanıcıların RSS feed olarak elde edebileceği birkaç örnek şu şekildedir:

  • Hava durumu bilgisi,
  • Hobiler,
  • Güncel haberler ve gündeme dair bilgiler,
  • Fotoğraflar,
  • Siyaset alanında gelişmeler,
  • Modaya dair bilgiler,
  • Bloglar,
  • Podcastler,
  • Ekonomik gelişmeler,
  • Spor alanında son dakika bilgileri.

rss ne işe yarar?

 

Not: 

RSS (Really Simple Syndication) ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) arasındaki ilişki, doğrudan ve dolaylı yollarla web sitelerinin görünürlüğünü ve kullanıcı deneyimini etkileyebilir. RSS, web sitelerinin içeriklerini düzenli olarak güncelleyen bir dağıtım mekanizmasıdır. SEO ile birlikte düşünüldüğünde, sitenin arama motorları tarafından nasıl algılandığını etkileyebilir. Bu etkileşim, içerik güncelliği, geniş kitlelere ulaşım, backlink oluşumu, hedef kitleye erişim ve kullanıcı deneyimi gibi çeşitli faktörlerle sitenizin arama motorlarındaki performansını doğrudan ve dolaylı olarak iyileştirebilir.

Bu dinamiklerin farkında olarak, RSS ve SEO stratejilerinizi daha profesyonel bir seviyeye taşımak istiyorsanız, bu konuda sizlere destek olmaktan memnuniyet duyarız. Deneyimli ekibimiz, sitenizin SEO performansını artırmak ve içeriklerinizi daha geniş kitlelere ulaştırmak için RSS’in gücünden maksimum düzeyde yararlanmanıza yardımcı olabilir. Web sitenizin potansiyelini maksimize etmek ve RSS ile SEO stratejilerinizi daha etkin bir şekilde yönetmek istiyorsanız, profesyonel çözümler sunan bir SEO Ajansı/ olarak bize ulaşın.

 

Diğer Önemli İçeriklerimiz:

Union İstanbul
Union İstanbul
Union Ailesi olarak, tüm reklam mecraları ile güçlü ilişkilerimizi kullanarak, markalarımızın hedef kitlesine uygun doğru mecraları kazançlı alanlara dönüştürüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir