Union İstanbul

Sesli Arama Optimizasyonu

Sesli Arama Optimizasyonu: Sıfırıncı Sıraya Nasıl Gelinir?

Paylaş
İçindekiler

Sesli arama Google başta olmak üzere birçok arama motorunda kullanılabilecek özel bir yöntemdir. Yazı yazarak yani metin ile arama yapmak yerine sesli bir şekilde istenen bilgiye erişim sağlanmaktadır.  Söz konusu arama yönteminin farklı olması kişilerin özellikle SEO konusunda iyileştirmeler, yeni planlamalar yapmasına neden olur.

Özellikle son yıllarda yapılan iyileştirmelerden dolayı sesli aramanın yaygınlaştığını görmek mümkündür. Bundan dolayı bazı web sitelerinin çoktan sesli arama optimizasyonu oluşturduğu görülüyor. SEO alanında uzman olan otoriter isimlerin de geri kalmamak adına yapılmasını önerdiği durumlar mevcuttur.

Eğer siz de arama motorlarında güçlü bir durumda yer almak özellikle sadece metin değil, sesli aramalar ile de kullanıcılara sunulmak isterseniz konu hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sesli Arama Nedir?

En kısa tabiri ile sesli aramalar bir kullanıcının; telefon, tablet ya da masaüstü cihazlarda yazı yazmak yerine (metin yerine) sesini kullanarak arama yapmasıdır. Siri ya da OK Google’dan farklı olarak arama motorlarında bu aramayı yapması durumu değiştirmektedir. Çünkü kısa sürede bilgiye erişmek adına izlenen bu yolculukta SEO çalışmaları da farklılaşmaktadır.

SEO’nun önemi sadece yazılı içeriklerle sınırlı değildir. Bahsi geçen bu sesli aramalarda da bireylerin mutlaka sitenizi optimize etmesi şarttır. Aksi takdirde sadece yazılı arama yapan kullanıcıların önünde öneri olarak bulunacaktır.

Günümüzde kullanıcılar sesli arama ile şu tarz bilgilere erişmeyi hedeflemektedir:

  • Sesli Arama Başlatma: Kısa sürede bir telefon görüşmesi gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. ‘…. Ara’ denildiğinde otomatik olarak telefon görüşmesi başlatılır.
  • Uygulama Başlatma: Eller müsait değilken ya da yazmayla uğraşmak istemeyen kişiler için bir yöntemdir. Herhangi bir uygulamayı açmak adına talimat vermeyle gerçekleşir.
  • Bilgi Alma: İnternette merak edilen bir bilgi hakkında sesli arama yapmaktır. Örneğin İstanbul hava durumu şeklinde sesli konuşmak yeterli olacaktır.
  • Yerel Arama: Bir konuma bağlı olarak arama yapmak için tercih edilir. ‘Bebek’te kafe’ şeklinde sorgulama yapmak konuma göre sonuçların gelmesini sağlar.
  • Eğlence: Eğlence amaçlı kullanılabilecek yöntem ve uygulamaları belirlemek için gerçekleşir. Örneğin Youtube aç ya da Netflix aç gibi yönlendirmeler olabilir.

Tüm bu tarz bilgilere sadece sesli arama komutu ile erişmek mümkündür. Söz konusu aramalar önce telefonda ortaya çıkmıştır. Fakat arama motorlarının da bu yönde güncellemeler yaparak imkân sunması SEO çalışmaları yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.

SEO’da Sesli Aramanın Önemi

Sesli arama komutlarının Google başta olmak üzere birçok arama motoruna gelmesi bu alanda işlemlerin hızlanmasına yol açmıştır. SEO sadece içerik ya da teknik SEO ile kalmayarak şekillenmeye başlamıştır. SEO ile sesli arama entegrasyonlarının yapılması özellikle web sitelerin bu yönde de öne çıkmasına yardımcı olmaktadır.

Sesli arama pazarlaması adı altında ortaya çıkan bu çalışmalar peki gerçekten önemli mi? Elbette çok önemlidir. Çünkü arama motorunun sağladığı bir imkânı değerlendirmemek ya da göz ardı etmek kişilerin eksik kalmasına neden olur. Eksik dizayn edilmiş ya da entegre edilmiş sitelerin sıralamada geri plana düşmesi de an meselesidir

Sesli arama SEO ile yapılandırdığında farklı avantajlar ortaya koymaktadır. Genel olarak sesli aramanın sunduğu avantajlar şu şekildedir:

  • Yerel SEO: Genel olarak yapılan sesli aramaların bir konuma bağlı olarak gerçekleştiği görülmektedir. Şehir ya da ilçeye bağlı olarak aramalarda ön plana çıkmak yerel SEO kanadında sitenizin güçlenmesini sağlayacaktır.
  • Doğal Dil İletişimi (NLP): Sesli aramalarda resmi bir dil kullanılmaz, gündelik konuşma şeklinde amaca ulaşılmaya çalışılır. Bu noktada bireylerin sitesinde daha doğal bir komut ve bilgilendirmeye yönelik bilgiler sunulur.
  • Görüntülemede Artış: Sitenizin daha fazla görünür hale gelebilmesi için sesli arama optimizasyon hizmetleri almalısınız. Sadece yazarak araştıran değil sesli komut ile sık arama yapan bireylere de erişerek görüntüleme de artış meydana getirebilirsiniz.
  • Öne Çıkan (Snippet) Alanında Yer Edinme: Düz içeriklerle snippet alanına çıkmakta zorlanan sitelerin sesli arama sayesinde bu alanda görünür olması mümkündür. Günümüzde birçok sitenin sesli arama optimizasyonu yapmadığı düşünüldüğünde siz farkınızı ortaya koyabilirsiniz.
  • Gelişmiş İçerik Stratejileri: Stabil, düz ve resmi bir dilde içerik üretmek yerine sesli arama komutlarına uygun doğal içerik üretme imkânı sağlar. Kullanıcının niyetine bağlı olarak siz de kısa sürede öne çıkacak içerikler üreterek zenginlik oluşturabilirsiniz.
  • Mobil Dostu İçerikler: Normal şartlarda da site içi SEO için mobil uyumluluk önemli bir kavramdır. Ancak sesli aramaların başlıca mobil üzerinden gelmesi sitenizin bu alandaki uyumunu arttıracaktır. Böylece hem sesli hem de normal aramalarda sitenizin ön plana çıkması sağlanacaktır.

Sesli Sorguların Metin Aramalarından Farkı

Söz konusu arama olunca web sitelerin sonuç çıkarma ve sıralama alma durumu değişiklik göstermektedir. Örneğin bir site metin aramasında ilk üç sırada yer alırken eğer sesli arama SEO çalışması yapmadıysa sesli aramalarda ilk üç sırada bulunmaz. Bu çok ciddi bir görüntüleme ve kullanıcı kaybına neden olur. Peki bu durumu ortaya çıkaran nedir?

Tahmin edeceğiniz üzere tamamen sesli ve metin aramadaki farklılıklardır. Eğer bu farklılıkları kendi lehinize uygun kontrol edebilirseniz web sitenizin Google tarafından ödüllendirilmesini sağlayabilirsiniz. Genel itibari ile metin ve sesli sorguların arasındaki fark şu şekildedir:

 

Metin ile Arama

Sesli Arama

Görece daha spesifik ve belirli bir arama niyetini içermektedir.

Gündelik dile daha yakın, samimi ve kalıptan uzak arama niyetlerini içerir.

Telefon, masaüstü ve tablet araştırmalarını içermektedir.

Hareket halinde bulunurken ya da hızlı olması amacıyla daha çok telefondan gerçekleşir.

İçeriklerde ve arama sırasında ekstra bilgi gerekmektedir.

Görece daha fazla ayrıntı ve ekstralara gerek duymadan ne istediğinizi anlamaya çalışır.

Aramaların ne kadar hızlı yazıldığı ve öne çıktığına bağlıdır.

Ekstra bir hıza gerek duymaz. Normal, gündelik konuşma hızında ilerler.

Bilgiyi öğrenme ve keşfetme için kullanılmaktadır.

Anında hareket geçme ile alakalı araştırmalar içindir. Örneğin; yol tarifi.

Görüldüğü üzere sesli arama komutlarının kullanım alanı, verilme amacı ve kullanıcının durumuna bağlı olarak şekillendiği bellidir. Bunlar ortak bir sonuca varmayı da yaradığından sitelerin hedef kitlesinin niyetine göre hareket etmesi şarttır. Tüm bunlar için ise doğru bir SEO için sesli arama stratejisi yürütülmelidir.

Sesli Arama Optimizasyonu

Sitenizi Sesli Arama için Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Söz konusu sesli aramaların yaygınlaşması ve web sitelerine yeni bir SEO çalışma aranı yaratması birçok kişiyi yakından ilgilendirmektedir. SEO ajansı olarak elbette bu alanda dikkat ettiğimiz ve uyguladığımız stratejiler mevcuttur. Bu aşamada genel olarak sesli arama SEO optimizasyonu için şu adımlar takip edilebilir:

1 – Snippet Odaklı İçerikler Üretin

Snippet, sıfırıncı sıra olarak da bilinen alandır ve kullanıcılara kısa, net yanıtları en kısa sürede vermeyi hedefler. Kullanıcı deneyimi ve kullanıcıya fayda ile alakalı olduğundan Google tarafından sevilen bir bölümdür. Aynı metin aramada olduğu gibi sesli arama komutlarında da sıfırıncı sıraya çıkmayı hedeflemelisiniz. Web sitenizin bu alanda yer alabilmesi için birkaç unsura bağlı hareket etmesi gerekir.

  • Kısa ve Net Cümleler Kurun: Snippet alanında yer alan açıklamalar genel itibari ile laf kalabalığından uzaktır. İçeriklerinizin bu alanda yer alması için paragraflarınızı 40-50 kelime ile sınırlı tutun.
  • Sorgulamaya Dönük Başlıklar Üretin: Kullanıcıların genellikle kısa sürede yanıt almak istediği konular soru cümlesi şeklindedir. Örneğin; Topkapı Sarayına Nasıl Gidebilirim gibidir. Bu noktada içeriğinizdeki başlıklarınızı soru cümlesi olacak şekilde dizayn edin.
  • Maddeleme ve Listeleme: İçeriğinizde uzun uzadıya paragraflar oluşturmak yerine maddeleme yapın. Maddelemeler sayesinde daha toplu ve net cevaplar vererek snippete çıkma olasılığınızı arttırırsınız.
  • Uzun Kuyruklu ve İçerikle Alakalı Kelimeler Kullanın: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genel olarak content oluşturma sırasında sevilir. Sıralama ve snippette yer almak için olasılığınız artacaktır.
  • İçerik Sıralamanızı Yükseltin: Sıfırıncı sırada yer alan sayfalar genellikle ilk sayfada bulunan web sitelerden birisidir. Bu yüzden içeriklerinizi genel SEO hizmetleri ile üst sıralara çıkarmaya çalışın.
  • Kullanıcılar Bunları da Sordu Bölümü: Google arama sonuçlarında genellikle siteler arasında ‘Kullanıcılar Bunları da Sordu’ bölümü sunar. Bu bölümdeki soruları değerlendirmeli, içeriğinizde yer vermelisiniz. Yanıtlarınızı daha kabul gören şekillerde otoriter olarak verirseniz değerli olacaktır.

2 – Sesli Aramaya Uygun Anahtar Kelime Stratejisi Geliştirin

Kullanıcıların niyeti metin arama ve sesli aramaya göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden anahtar kelime araştırması yaparken stratejinizi farklılaştırmanız gerekecektir. Genel olarak sesli arama sırasında kullanıcıların araştırmaları samimi ve konuşmaya dönük, uzun kuyruklu olmaktadır. Sizler de mümkün mertebe bu alanda öncelikle uzun kuyruklu kelimelere yönelmelisiniz.

Diğer taraftan konuma bağlı anahtar kelimelere yönelmenizde fayda vardır. Daha önce de değindiğimiz üzere sesli aramalar yerel SEO tarzında yapılır. ‘Yakınımdaki kafeler nerede?’, ‘Taksim’de oteller’ ya da ‘Bağcılar’da spor salonu’ gibi olmaktadır. Bundan dolayı anahtar kelimelerinizde il- ilçe isimleri kullanabilir ya da yakınımda, bulunduğum konumda gibi kelimeleri içermesini sağlayabilirsiniz.

3 – Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Alanı Oluşturun

Her ne kadar sesli arama sonuçlarının kısa ve net olması gerekse de içeriğinizin tamamında kısa paragraflar oluşturmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden içeriği doğru dizayn etmek ve yeri geldiğinde uzun açıklamalar yapmak gerekebilir. İçeriğinizde en doğru yerleşim düzeni ise başlangıç alanında konuyu açıklamakken yazının en sonunda SSS kısmı oluşturmak olmalıdır.

SSS yani Sık Sorulan Sorular var olan metni, konuyu özetlemek için oluşturulan bölümlerdir. Kullanıcıların konu ile alakalı en çok araştırdığı soruları içermektedir. İçeriğinizin sonuna bu tarz bir alan oluşturduğunuz takdirde sesli arama komutlarına önerilme olasılığınız artar. Aynı zamanda içeriği zenginleştirdiğiniz için kullanıcıların önüne de metin aramalarında sık sunulabilirsiniz.

4 – Yapılandırmış Verileri Kullanın

Metin aramalarında da önemli yere sahip olan yapılandırılmış veriler, kişilerin niyetleri ile alakalı arama sonuçlarını birleştirmeyi yaramaktadır. Google tarafından da sunulan yapılandırılmış veri testi ile sitenizi değerlendirebilirsiniz. Tamamen kullanıcıya yönelik gerçekleştirdiğiniz sayfaları arama motoru gözünde ön plana çıkarabilir, alakasız içerikleri ise arka planda tutmanız mümkün.

5 – Sadece Siteyi Değil İçerikleri de Mobil Uyumlu Yapın

Mobil uyumluluk hem teknik SEO hem de site dışı SEO alanında yer alır. Google kullanıcı deneyimlerine önem verdiğinden mobil kullanıcılara uygun siteler oluşturulmasını ister. Çünkü günümüzde kullanıcıların yarısından fazlası mobil kullanıcı olmaktadır. Söz konusu mobil uyumluluk hem site tasarımı hem de içerikle alakalıdır.

Eğer web sitenizin mobil uyumlu olmasını istiyorsanız şu detaylara göz atabilirsiniz:

  • Beyaz alanları daha fazla bulundurun.
  • Kısa paragraflarla metini dizayn edin.
  • Listelemeler, maddeler ya da alt başlıklar ile içeriği okunabilir hale getirin.
  • Komut dosyalarını hızlandırın, görselleri ise optimize ederek (yüksek kalite, sıkıştırılmış görseller) sayfanızda kullanın.
  • Kısa, net ve öz içerikler oluşturun. Ancak kullanıcıya uygun doygunluk sağladığına da emin olun.

6 – Google İşletme Profili Oluşturmayı İhmal Etmeyin

Eğer sesli arama SEO çalışması yaptıracaksanız, yerel SEO ile alakasını anlaşmış olmalısınız.  Yerel aramalarda öne çıkabilmek için mutlaka Google İşletme hesabı oluşturmalısınız. Özellikle konuma bağlı aramalarda çıkmak için iki yöntem etkilidir:

  • Konuma bağlı sonuçlarda çıkma
  • Google İşletme hesabı oluşturma.

İkinci kısımda yer alan profilinizi açarsanız kullanıcıların sesli arama komutlarında profilinize buradan dolaylı olarak da işletmenize ulaşmasınız sağlarsınız. İşletme hesabı oluştururken:

  • İsimlendirme, adres ve telefon numarası eklemeyi unutmayın.
  • İşletmenize ait açık adres ve harita bilgisi mutlaka bulunsun.
  • Alan kodu içeren sabit bir telefon hattı ve duruma göre ulaşabilecek ikinci bir cep telefonu eklenmeli.
  • İşletmenize ait yüksek kalitede yer alan görseller ekleyin.
  • İşletmeye uygun olacak birkaç kategoriyi mutlaka seçin.
  • Kendinizi tanıtabileceğiniz alanı kısa ve net şekilde doldurun.

Siz de buraya kadar bahsedilen sesli arama algoritmaları hakkındaki detayları hayata geçirerek öne çıkabilirsiniz. Unutmayın, metin arama ile sesli arama sonuçları arasında ciddi fark bulunur. Bundan dolayı sesli arama SEO optimizasyonları ile çalışmalısınız. Profesyonel bir destek almak isterseniz Union İstanbul ekibimizle iletişime geçebilirsiniz

Picture of Selin Demiray
Selin Demiray
SEO Specialist

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!