Tasarım nedir sorusunun en basit cevabı inşa aşamasındaki çizimlerin meydana getirilmesi sürecine tasarım denilmektedir.
İngilizce ve Fransızca’da design karşılığı olarak ortaya çıkan tasarım kelimesi birçok farklı alan için kullanılır. Bu alanların öğrenilmesi tasarım nedir sorusunun cevabıdır.
- Tasarım bilgi öğrenme elemanıdır. Çünkü tüm tasarım çeşitleri her zaman birbirini etkilemektedir. Gerçek bilgi ise tasarım çeşitlerinin iç içe gelmesi ile birlikte öğrenilir.
- Tasarım, üretme sürecinde hazırlık aşamalarının tamamını kapsamaktadır.
- Yine tasarım bir şeyi üretme aşamasında zihinde planlama sürecidir.
Tasarımın Dalları
Tüm sanat dallarının temeli tasarıma dayanmaktadır. Bu nedenle tüm sanatlar yine bir plan dahilinde ilerlemektedir. Uygulamalı tasarım dalları şu şekildedir.
- Endüstri Tasarımı
- Çevre Tasarımı
- Grafik Tasarımı
Endüstri tasarımı, teknolojik ürünler ve benzeri ürünlerin tasarlanması ve üretilmesidir. Çevre tasarımı ise her türlü yaşam alanının tasarlanmasıdır. Yine grafik tasarım, her türlü broşür ve afiş gibi ürünlerin tasarlanması ve üretilmesi aşamalarıdır. Tasarım süreci şu şekilde ilerlemektedir.
Problemin Belirlenmesi
Problemin belirlenmesi tasarım ile ilgili sorunların çözümünde ilk aşamadır. Konuyu anlamak ve öğrenmek gerekmektedir. Bu alanda sınırları zorlamak oldukça mühimdir.
Bilgilerin Toplanması
Oluşan problem hakkında toplanabilecek he türlü bilginin toplanması bu süreçte yapılmaktadır.
Yaratıcılık ve Buluş
Toplanan bilgiler bir araya getirilir. Bu tasarım için en önemli aşama yaratıcılık aşamasıdır. Bu aşamada zihinde olanlar kağıda ve benzeri alanlara dökülür.
Çözüm
Araştırma aşamaları bitirildikten sonraki süreçlerden bir tanesi de çözüm sürecidir. Bu süreç taslakların hazırlanma aşamasıdır.
Uygulama
Artık hazırlanan tüm aşamalar uygulama süreci ile hayata geçmektedir. Tasarım ilkeleri de tasarım aşamasında oldukça önemlidir ancak ondan önce tasarımın hammaddelerine bakmak gerekmektedir. Tasarım hammaddeleri şunlardır.
- Çizgi
- Ton
- Renk
- Doku
- Biçim
- Ölçü
- Yön
Bu ilkeler haricinde bir tasarımın beş temel ilkesi bulunmaktadır.
- Denge
- Orantı ve Görsel
- Görsel Devamlılık
- Bütünlük
- Vurgulama
Tüm tasarım çalışmalarında bu beş esas ilke mutlaka ön planda tutulmalıdır.
Tasarımın Oluşturulması
Her tasarımın mutlaka ilk olarak taslak şeklinde hazırlanması gerekmektedir. Bunun yanında yapılan her taslak aynı zamanda zihinsel bir alıştırmadır. Bu süreç tasarım aşamasının en uzun süren aşaması olmalıdır. Çünkü tasarımlar uygulanmadan önce taslaklar hazırlanmalıdır.
Çizgi, doku, yön, oran ve orantı ile birlikte renk ile oluşan tüm görseller kullanılır ve tasarımın son aşaması tamamlanır. Genel kural olarak kayda geçen bir husus vardır. Basit ve net tasarımlar oldukça ilgi çekmektedir.
Tasarım için önemli olan konulardan ilki sanatsal amaçlı mı yapılmaktadır. Diğer konularda hangi kitleye göre yapıldığı ve neyi amaçladığıdır. Tasarım süreci başından sonuna kadar takip edilmesi gereken bir süreçtir. Bu sürecin büyük bir titizlik içinde takip edilmesi ve sürecin sonuna kadar aynı şekilde devam etmesi gerekmektedir.
İlginizi çekebilir ; Prodüksiyon Nedir ?