Union İstanbul

Serp Analizi Nasıl Yapılır?

SERP Analizi Nasıl Yapılır?

Paylaş
İçindekiler

SERP analizi, web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi amacıyla gerçekleştirilen değerlendirme aşamasıdır. Arama motorunda karşınıza çıkan sonuçlar arasında üst sıralarda yer alan web sitelerin sahip olduğu özellikler göz önünde bulundurularak analiz gerçekleşmektedir.

SEO çalışmalarının yürütüldüğü sırada SERP analizi yapılması gerekmektedir. Peki, SERP Analizi Nasıl Yapılır?

Analiz yaparken değerlendirebileceğiniz 6 farklı yöntem bulunmaktadır. Her bir yönteme yazının devamında değineceğim. Yalnız bu aşamaları denerken acele etmemeli, mümkünse bir uzmandan yardım alarak ilerlemelisiniz. Ancak böylece web sitenizin SERP analizi sonucunda üst sıralara çıkması mümkün kılınacaktır.

Öncelikle SERP analizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken aşamalar şunlardır:

  • Arama niyetini göz önünde bulundurmalı, analiz etmelisiniz.
  • Yazının konusu (anahtar kelimesinin) hacmine değil, trafiğine odaklanmalısınız.
  • Tek yazı ile daha fazla anahtar kelimeyi hedeflemelisiniz.
  • İçerik türlerini kendi içerisinde ayırarak hazırlığınızı yapmalısınız.
  • İçeriklerinizin kalitesini analiz etmelisiniz.
  • Dönem dönem sıralamada oluşan değişikliklere göz atmalısınız.

Eğer daha detaylı açıklamalara erişmek istiyorsan, yazının devamında senin için hazırladığım detaylara göz atmalısın. Önce SERP nedir sorusuna yanıt vereceğim daha sonra nasıl yapılacağı hakkında püf noktaları seninle paylaşacağım.

 

Google SERP Nedir?

Google tarayıcısı kapsamında yapılan araştırma sonuçlarını ifade eder. Yapılan araştırmalar farklı şekillerde ortaya çıkacaktır. Tarayıcının araştırma niyeti, içerik türü ve içerik kalitesine bağlı olarak web sitelerini sıraladığı görülmektedir. SERP İngilizce kelime olan Search Engine Results Page kısaltması olarak bulunur. Bu kavram web site sahipleri ve biz SEO ile uğraşan uzmanların çok yakından takip ettiği unsurdur.

 

Google SERP Özellikleri Nelerdir?

SERP özellikleri; araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuçların sahip olduğu özelleştirmeler ve genel özelliklerdir. Özelliklerin konum, saat, araştırma yapılan cihaza bağlı olarak değişiklik gösterdiği görülmektedir. Tüm Google SERP özellikleri analiz yaparken ve sıralama almak adına yaptığımız planlamalar adına önemlidir. Genel SERP özellikleri şu şekildedir:

1 – URL: Araştırma sonuçları yani SERP detayları sırasında web sitenin adının üst kısmında yer alan kısaltılmış adres bilgisidir.
2 – Title Tag: Web site başlığı olarak adlandırılmaktadır. Araştırma sonuçları arasında okuyucuyu harekete geçirmek ve dikkat çekmek adına önemlidir.
3 – Meta Description: Meta açıklamalardır. İçerik başlığı altında 160 karaktere kadar yazma imkânı veren alandır. Anahtar kelimeler ile oluşturulur. Harekete geçirici olması, bilgi vermesi önemlidir.

 

Ücretli SERP Özellikleri

Google ADS tarayıcıda oluşturduğumuz reklam çalışmalarıdır. Google ADS ile ilgili diğer detaylara “Google Ads Arama Ağı Reklamları Nedir?” blog içeriğimizde yer verdik. Konunun bölünmemesi adına şimdi SERP özelliklerine devam edelim.

Reklam çalışmaları sırasında maliyeti düşürmek ve etkileşimi arttırmak adına SERP özelliklerinden faydalanıyoruz. Bu aşamada kullanabileceğin bazı ücretli SERP özellikleri şunlar:

 

Adwords Price Extension

Oluşturacağın reklamlara ücret bilgisi ekleyebileceğin bir özelliktir. Araştırmalar sırasında bu fiyatlandırmaları görebilirsin. Reklam verme esnasında bu özelliği kısa sürede aktif hale getirebilirsin.

 

Adwords Message Extension

Araştırma sırasında web sitenize tıklayan bireylerin doğrudan size mesaj gönderme imkânını sağlar. Kısa sürede iletişim kurma ve etkileşime girmeyi sağlamasından dolayı özellikle e-ticaret siteleri tarafından tercih edilmektedir.

 

Adwords Location Extension

Okuyucuların SERP sonuçları arasında web siteniz ile karşılaştığında lokasyon/konum bilginize ulaşılmasını sağlar. Böylece okuyucular sadece web sitenize değil, mağazanızın adres bilgisi ile bilgilenerek markanızı tanıyacaktır.

 

Adwords Call Extension

Araştırma sonucunda arama yapılmasına imkân veren bir özelliktir. SERP özellikleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Web siteye ya da sembole tıklandığında arama başlatılacaktır.

 

Adwords Sitelinks Extension

Arama sonuçları sırasında diğer web sitelerine nazaran daha fazla alan sahip olmanızı sağlar. Sadece alan kaplamak ile kalmaz aynı zamanda sitenize dair kategorileri belirterek araştırma sonucuna hizmet eden bölgeleri vurgulayabilirsiniz.

 

Google Hotels

Otel aramaları sırasında bir siteye girmeden Google tarafından verilen bilgilerdir. Zenginleştirilmiş sonuçlar ile otellerin isimleri ve bunlara dair detaylara erişebilirsiniz. Bilgi verme amacıyla oluşturulmaktadır.

 

Shopping ADS

Kısaca alışveriş reklamları olarak da adlandırılmaktadır. Son zamanlarda geliştirilmiş bir özelliktir. Ticari amaç uğruna kısa sürede alışveriş yapabilmek amacıyla araştırma sonuçlarında en üst kısımda gösterilmektedir.

 

Adwords Top

Birey tarafından yapılan araştırma sonunda sıralamada en üst kısımda çıkan örnek web sitelerdir. Reklamlar sonucunda web siteler organik sonuçların üstünde bulunarak okuyucuya sunulmaktadır.

 

Organik SERP Özellikleri

SEO ile ilgilenmeyen ve temel araştırmalar neticesinde SERP nedir sorusuna yanıt bulmak isteyenler için ortaya çıkan özelliklerdir. Çünkü bu özellikler ücretli olarak sunulmamaktadır. Google tarafından belirli etmenler göz önünde bulundurularak oluşturulmaktadır. Amaç okuyucuya en iyi ve işe yarayan sonucu sunmaktadır.

 

People Also Ask (Kullanıcılar Bunları da Sordu)

Güncellemeler sonucunda ‘Diğer Sorular’ olarak da adlandırılabilen kısımdır. Amaç araştırmacıya alakalı olan soruları sunarak tarayıcıda kalmasını sağlamaktır. Aynı zamanda amaca hizmet edecek sonuçları bir araya toplamaktır. Sorulara verilen yanıtlar net, kısa ve doyurucu olduğunda tarayıcı tarafından ödüllendirilerek bu kısma alınmaktadır. Aşağıda bunun örneğine göz atabilirsin.

kullanicilar bunlari da sordu

 

Top Stories (En Çok Okunan Haberler)

Gündemde yer alan bir kelime ile araştırma yaptığınızda karşınıza sunulan en çok okunan haberlerdir. Daha çok güncel konulara dönük olmaktadır. Konuma bağlı olarak sonuç verdiği de görülmektedir.

en cok okunan haberler

 

Knowledge Panel

Kişi, kurum ya da bilinen bir markayı araştırırken sayfanın sağ kısmında çıkan bilgilendirme panelidir. Araştırmaya konu olan kişi ya da kurum hakkında mini bir bilgi şöleni sunar.

knowladge panel

 

Featured Snippet (Zengileştirilmiş Arama Sonuçları)

Google tarafından üç farklı türde kullanılan araştırma sonuçlarıdır. Liste, tablolama ya da metin şeklinde oluşturulmaktadır. Amaç bir sayfanın en doyurucu yanıtını sıfırıncı sıra olarak tanımlanan en üst kısma çıkarmaktır.

zenginlestirilmis arama sonuclari

 

Direct Answer Box (Direkt Cevap Kutusu)

Yapılan araştırmaya doğrudan yanıt vermek amacıyla oluşturulmuş bölümdür. Araştırmaya bağlı olarak en üst kısımda doğru cevap kısa ve net şekilde belirtilmektedir.

direkt cevap kutusu

 

Google Translate (Google Çeviri)

Çeviri araçlarını olumsuz etkileyen ancak Google kullanıcılarına kolaylık sağlayan bir özelliktir. Neredeyse sayısız dilde kelimelerin çevirisini saniyeler içerisinde sağlamaktadır.

google ceviri

 

Currency (Kur Bilgisi)

Güncel kur hakkında sayısal veri elde etmek ya da 1 Dolar Kaç TL gibi sorulara gündemden net cevap almak adına oluşturulmuştur.

kur bilgisi

 

Web’de Popüler Cevaplar

Özellikler filmler için net olarak ortaya çıkan popüler cevapları bir araya getiren özelliktir. Örnek için görsele göz atabilirsin.

webte populer cevaplar

 

Neden SERP Özelliklerinden Faydalanmalısınız?

Web site sahipleri öncelikle sitelerinin yayınlanacağı tarayıcılar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. SEO başta olmak üzere sıralama almak adına tarayıcının sunduğu imkânlar önemlidir. SERP bu noktada Google tarafından biz uzmanlara da sunulan bir yönlendiricidir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak çalıştığımız web sitelerin sıralama alması adına planlarımızı buna göre oluşturuyoruz.

Peki buraya kadar bahsettiğim ücretli ya da organik SERP özellikleri neden önemli, neden faydalanmalısınız? Öncelikle Google tarayıcı tarafından geliştirilen tüm bu özellikler okuyucular adına tasarlanmaktadır. Söz konusu web site sahibi olarak sizlerin de hedefi daha fazla okuyucu ve trafik olduğundan özelliklerden faydalanmak gerekir.

Ücretli SERP özellikleri yani Google ADS kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak organik SERP özelliklerini analiz ederek bu alanlarda yer almanız ciddi bir trafik sağlayacaktır. E-ticaret siteleri için özellikle trafik müşteri olasılığı demektir. Daha fazla satış yapabilmek, marka bilinirliğini arttırmak adına bizimle çalışan müşterilerimize bu konuda çalışmaları özellikle gerçekleştiriyoruz.

 

SEO, SERP için Neden Önemlidir?

SERP SEO’ya etkisi olan, aynı zamanda SEO’nun da SERP’e etkisi söz konusudur. SEO; web sitenin tarayıcıya entegrasyonunu içermektedir. Yapılan tüm bu işlemler SERP detayları sırasında web sitenin daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Bu da en temelinden SERP bilgilerini değiştirecek bir özelliğe sahip olduğu anlamına gelir.

Web sitenin ilk sayfa ve ilk sıralarda yer alması her zaman hedeflenen bir durumdur. Ancak bunun için SERP takip ve analizi yapmak gerekir. Böylece ilk sıralarda yer alan web siteler hakkında bilgi toplayıp sıralama almak adına çalışma yapabilirsiniz. Birbirini destekleyen bu iki alan Google tarayıcısı için oldukça değerlidir.

Doğru bir uzman ile çalıştığınız takdirde SEO’yu eksiksiz yapar SERP detayları sırasında en üst sıralarda yer alabilirsiniz. Eğer SERP ya da SEO hakkında detaylı bilgiye sahip değilsen, bir uzman ile çalışman gerektiğini bilmelisin. Siten hakkında detaylı görüşmek ve hizmet almak istersen Union İstanbul firmamızla iletişime geçebilirsin.

 

SERP Analizi Nasıl Yapılır?

Yazının ilk aşamasında SERP analizi nasıl yapılır konusunda bazı aşamalardan bahsetmiştim. SERP nedir ve SERP SEO’ya etkisi konusuna değindiğime göre artık bu analizi nasıl yapabileceğine ayrıntıları ile göz atalım.

 

1 – Okuyucunun Arama Niyetini Çözümlemek

Kullanıcılar araştırmaları sırasında kullanacağı kelimeler ile bir niyet belirtirler. Arama sonuçları da Google ya da diğer tarayıcılarda buna göre sıralanmaktadır. Örneğin bir okuyucu ‘’Samsung S23’ olarak araştırma yaptığında tarayıcı satın almaya yönelik web sitelerini sıralamaktadır. Aşağıdaki görselde buna uygun sonuçları görebilirsin.

okuyucularin arama niyetini cozumlemek

Yalnız aynı konu ile alakalı okuyucu ‘Samsung S23 ekran görüntüsü alma’ şeklinde arama yaparsa burada amaç bilgi almaktır. Ticari bir araştırma ya da harekete geçme hedefi güdülmez. Yine bahsettiğim bu özelliğe dair örnek görsele aşağıdan ulaşabilirsin.

Sonuç olarak SERP analizi sırasında web sitenizde yayınlayacağınız konunun anahtar kelimesini belirlerken niyeti göz önünde bulundurun. Eğer bilgi vermek amacıyla blog yazacaksanız, ticari sitelerle rakip olmamak adına doğru anahtar kelime ile çalışmalısın. Aksi takdirde rakiplerin gerisinde kalarak web sitenin ön plana çıkmasına engel olursun.

 

2 – Anahtar Kelimelerin Trafiği Analiz Edilmeli

SERP takip sırasında anahtar kelimelerin sadece hacmine odaklanmıyorum çünkü trafiğin getireceği gücün farkındayım. Siz de web sitelerinizin içerik planlamasını yaparken trafiğe göz atmalısınız. SEO çalışmaları sırasında en büyük hataya düşme sebebi budur. Bazı anahtar kelimelerin aranma hacmi yüksek olsa da sıralamada trafik / okuyucu çekmez. Neden mi?

Google Snippet alanı özellikle bazı kelimelerde içeriğe gerek kalmaksızın sonuç vermektedir. Nasıl mı? Hemen aşağıda senin için sunduğum görsele bir göz atmalısın.

anahtar kelime trafigi analizi

Örnek bir arama yaptım. Bu anahtar kelimenin hacmi yüksek olsa da sence okuyucu alttaki içeriklere göz atma gereği duyar mı? Hayır dediğini duyar gibiyim. Çünkü arama niyetine bağlı olarak sonucu snippet alanında doğrudan elde etmiş bulunuyor. Bu durumun tersi de söz konusu olabilir. Nasıl mı? Düşük hacimde görülen bir anahtar kelime snippet alanında çıkarak aylık trafiğini arttırabilir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda hacme dikkat ettiğin kadar trafiğe de dikkat etmen yönünde olacaktır. Peki bu trafiği nereden analiz etmelisin? Semrush ya da Ahrefs uygulamasını kullanabilirsin. Bir kelimeyi aratabilir ve trafiğine göz atabilirsin. Aynı zamanda rakip gördüğün bir sitenin de bir kelimede aylık trafiğine göz atman mümkün olacak.

 

3 – İçeriğin Daha Fazla Kelimede Trafik Çekmesi

Sık gözlemlediğim hatalardan birisi de web site sahiplerinin tek içerikte tek bir anahtar kelimeyi hedefleyerek çalışmasıdır. Halbuki tek bir içerik ile daha fazla trafiği hedefleyebilirsin. Yapman gereken anahtar kelimeni belirledikten sonra türevleri olan yardımcı anahtar kelimelere bakmak olacaktır. Düşük hacimli olsa bile daha fazla trafik getirebileceğini unutmadan yazında yer vermelisin.

 

4 – İçerik Türüne Uygun Planlama Yapma

SERP SEO’ya etkisi en iyi bu başlık altında ortaya çıkacak. Bu aşamayı çok dikkatli okumalı ve uygulamalısın. Daha önce mutlaka denk gelmişsindir; en iyi anahtar kelimeyi bulmuş, tamamen özgün ve yardımcı odaklarla bir içerik üretmişsindir. Ancak her şeyiyle tam olduğunu düşündüğün bu içerik bırak ilk sıraları ilk sayfaya bile çıkamamıştır. Tanıdık geldi değil mi?

İşte bu aşama en sık karşılaştığım hataların başında geliyor. Aslında bu konuya kısmen daha önce de değindim. Seçtiğin anahtar kelimenin trafiği de hacmi de ne kadar yüksek olursa olsun doğru içerik türünde değilse sıralamada rakiplerin artacaktır. Bu yüzden SERP analizi yaparken tarayıcı sonuçlarında hangi sayfaların ödüllendirildiğini (ilk sayfaya çıkarıldığına) incelemelisin. Buna göre önce niyet sonra da içerik türünü belirleyerek ilerlemen gerekecek.

 

5 – Kaliteli İçerik Üretmek

SERP analizi başta olmak üzere SEO adına da önem verdiğim konuların başında kaliteli içerik geliyor. Kaliteli içerik her içerik türüne göre değişiklik gösterir. Burada kaliteyi belirleyen unsur için SERP sonuçları arasında ilk sırada çıkan sayfalara göz atman yeterli olacaktır. Örneğin ‘Samsung S23 ekran görüntüsü alma’ anahtarı için ilk sıralardaki sayfaların:

  • İçerik uzunluğu,
  • Video kullanımı,
  • Görsel sayısı,
  • Tablo-grafik uyarıcıları kullanması gibi etmenlerine göz atmalısın.

Eğer içeriğinde bu unsurlar eksik ise mutlaka eklemeli, buna göre içeriği eksiksiz zamanlamalısın.

 

6 – Sıralama Değişikliklerine Göz Atmak

Araştırdığın anahtar kelime adına belirli sayfalar sürekli aynı sıralarda yer alıyorsa Google tarafından bu yazının uygun görüldüğünü düşünebilirsin. Bu tarzlarda içerik oluşturmaya odaklanarak hareket etmen de fayda var. Ahrefs gibi uygulamalar ile sıralama geçmişine göz atabilirsin.

Picture of Union İstanbul
Union İstanbul
Union Ailesi olarak, tüm reklam mecraları ile güçlü ilişkilerimizi kullanarak, markalarımızın hedef kitlesine uygun doğru mecraları kazançlı alanlara dönüştürüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!