Javascript Nedir? Nasıl Çalıştırılır?

Javascript Nedir?

İnternet kullanıcıları çoğunlukla internet üzerinde bazı terimler görmektedir. Bunlardan biri de JavaScript’dir. Peki JavaScript nedir?

JavaScript, çok güçlü istemci tarafından çalıştırılan bir kodlama dilidir. JavaScript, esas olarak bir kullanıcının web sayfasıyla etkileşimini geliştirmek için kullanılır. Başka bir deyişle, web sayfanızı JavaScript yardımıyla daha canlı ve interaktif hale getirebilirsiniz. JavaScript ayrıca oyun geliştirme ve Mobil uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır.

Javascript Geçmişi

JavaScript, 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirildi ve o zamanın popüler bir tarayıcısı olan Netscape’ de ortaya çıktı. Dil başlangıçta LiveScript olarak adlandırıldı ve daha sonra JavaScript olarak yeniden adlandırıldı. JavaScript ve Java’nın aynı olduğunu düşünen birçok programcı var . Aslında, JavaScript ve Java birbiriyle pek alakasızdır. Java çok karmaşık bir programlama dilidir, oysa JavaScript yalnızca bir betik dilidir . JavaScript söz dizimi çoğunlukla programlama dili C’ den etkilenir.

JavaScript Nasıl Çalıştırılır?

Bir komut dosyası dili olan JavaScript, kendi başına çalışamaz. Javascript’ in çalışabilmesi için bir tarayıcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir kullanıcı, içinde JavaScript bulunan bir HTML sayfası istediğinde, komut dosyası tarayıcıya gönderilir ve tarayıcı bu komut dosyasını alarak çalışmasını sağlar. JavaScript’ in ana avantajı, tüm modern web tarayıcılarının JavaScript’ i desteklemesidir. Bu nedenle, site ziyaretçinizin Internet Explorer, Google Chrome, Firefox veya başka bir tarayıcı kullanıp kullanmadığı konusunda endişenlenmesine gerek yoktur. JavaScript çalışan bütün tarayıcılar tarafından desteklenir. Ayrıca JavaScript , Windows, Linux veya Mac dahil herhangi bir işletim sisteminde çalışır . Böylece JavaScript , yalnızca IE ve Windows ile sınırlı olan VBScript’ in (Artık kullanımdan kaldırılmıştır) temel dezavantajlarının üstesinden gelir.

JavaScript İçin Bulunması Gerekenler

Başlangıç ​​olarak, kodunuzu yazmak için bir metin düzenleyiciye ve geliştirdiğiniz web sayfalarını görüntülemek için bir tarayıcıya ihtiyacınız var. Notepad ++, Visual Studio Code, Sublime Text, Atom veya rahat edebileceğiniz diğer herhangi bir metin düzenleyicisi dahil olmak üzere seçtiğiniz bir metin düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer vb. Dahil herhangi bir web tarayıcısını kullanabilirsiniz.

Basit Bir JavaScript Programı

JavaScript kodunuzu HTML belgesinin içinde tutuyorsanız, tüm JavaScript kodunuzu <script> etiketlerinin (<script> ve </script>) içine yerleştirmelisiniz. Bu, tarayıcınızın JavaScript kodunuzu kodun geri kalanından ayırt etmesine yardımcı olur. Başka istemci tarafı kodlama dilleri olduğu için, kullandığınız komut dosyası dilini belirtmeniz önemle tavsiye edilir. <script> etiketi içinde type özelliğini kullanmanız ve değerini text / Javascript olarak ayarlamanız gerekir.

Genel anlamda toparlayacak olursak JavaScript, Brendan Eich tarafından geliştirilmiş bir istemci tarafı kodlama dilidir ve 1996 yılında yayınlanmıştır. JavaScript herhangi bir işletim sisteminde ve neredeyse tüm web tarayıcılarında çalıştırılabilir. JavaScript kodu yazmak için bir metin düzenleyiciye ve web sayfanızı görüntülemek için bir tarayıcıya ihtiyacınız vardır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir > PWA Nedir?

Bir cevap yazın

HİZMETLERİMİZ

FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM