Union İstanbul

marka-farkindaligi-nasil-olusur

Marka Farkındalığı Nasıl Oluşur?

Paylaş
İçindekiler

Hedef kitleler arasında marka bilinirliğini arttırmak olası pazarlama ve reklam çalışmalarına yardımcı olacaktır. Var olan ürün ve hizmetin şu an ve sonraki süreçlerde kitle tarafından alınmasına yardımcı olan bu kavram oldukça önemlidir. Markaların satış öncesi hedeflediği ilk unsur marka farkındalığı yani marka bilinirliği olmalıdır.

Dijital reklam pazarlama ve SEO çalışmalarında da çoğu zaman marka bilinirliği hedeflenmektedir. Söz konusu unsurun hayata geçmesi satış kadar kolay değildir. Süreç gerekir ve birden fazla unsurdan etkilenmektedir. Hal böyle olunca markaların dikkatle hareket etmesi, marka bilinirliği oluşturmak için elinden geleni yapması gerekir.

Günümüzde birçok işlemin temelini oluşturan marka farkındalığı başta küçük işletmeler olmak üzere global markalar tarafından da önem verilmektedir. Bu yazımızda sizlerle marka farkındalığı, avantajları ve nasıl elde edileceği konusunda bilgiler vereceğiz.

Marka Farkındalığı Nedir?

Marka farkındalığı, marka bilinirliği olarak da bilinen bir kavramdır. Markaya ait ismin, logonun, renginin ve hatta tüm tanımlayıcı özelliklerinin müşterilerin aklında yer edinmesidir. Bahsi geçen bu özellikler müşterilerin aklında ne kadar yer edinir ve kalıcı olursa marka farkındalığı da o denli artmış olacaktır.

Bilinirlik konusu rekabet ve kalıcı müşteri edinmek adına önemlidir. Bir bakıma müşterilerin sadakatini de belirleyen bir unsurdur. Markaların sadece satışlarla marka bilinirliği elde etmesi mümkün değildir. Satışın gerçekleşmediği durumlarda doğru pazarlama sayesinde de bilinirlik arttırılabilir.

Küçük işletmeler başta olmak üzere tüm markaların kendi farkındalığını arttırması gerekmektedir. Çünkü farkındalık yani bilinirlik arttıkça potansiyel müşterilerin gerçek müşterilere dönüşme olasılığı artar. Var olan müşteriler ise kalıcı hale gelmektedir.

Marka farkındalığı için şu örnek verilebilir: Coca-Cola. Global bir marka olan Coca Cola denildiğinde akla logosundaki kırmızı renk, hareketli yazı fontu gelmektedir. Ve hatta reklamlarında sık kullandıkları buzlu içeceği, ferahlık hissi ve şarkıları da bunlara eşlik eder. En iyi marka bilinirliği örneği bu tarz global şirketlerden çıkmaktadır.

Farkındalık sadece global şirketlerde bulunmaz. Bir şarkı ile küçük işletmelere dair de aklınızda bilgi canlanabilir. Örneğin ‘’Bütün kadınların dikkatine! …. ayağınıza geldi. Halı, kilim, yolluk….’’ şeklinde ilerleyen bir şarkı size overlok makinesini hatırlatacaktır. Diğer taraftan peçeteler yerine ‘Selpak’ gibi bir markanın ismini kullanmak da en iyi marka bilinirlik örneklerindendir.

marka-farkindaligi-nedir

Marka Farkındalığı Nasıl Yaratılır?

Her ne kadar önemli bir konu olsa da birçok markanın gözünde marka bilinirliği kazanmak oldukça zor olmaktadır. Halbuki doğru marka bilinirliği stratejileri yürüterek markanızın rakiplerinizden farklılaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada strateji olarak yürütebileceğiniz birkaç yöntemi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Markanızın Kişilik Sahibi Olmasını Sağlayın: Markanızın kişilik sahibi olması rakiplerinizden sıyrılmanız adına önemli bir unsurdur. Logo tasarımı, renk ve yazı fontu seçimi ya da markayla özdeşleşen bir slogan, şarkı dahi kişilik elde etmeyi sağlar. Akılda kalıcılığı arttıran unsurlar olmasından dolayı da satışların artışında destekleyici bir unsura sahiptir.
  • Duygu ve Değerlere Odaklanın: Her ne kadar rasyonellik önemli olsa da son aşamada müşteriler duygularıyla hareket ederek karar verecektir. Bu aşamada markanızın değerlerine dair net, benzersiz bir mesaj vermeye özen göstermelisiniz. Markanızın neden kurulduğu, amaçları ve hedeflerinin ne olduğuna dair bu yüzden kesin bir mesaj iletmelisiniz.
  • Etkinliklere Dahil Olun: Etkinlikler, eğitimler ve dahası kutlamalar sayesinde potansiyel iş birlikleri geliştirebilir markanızı büyütebilirsiniz. Diğer taraftan bu etkinlikler aracılığıyla müşterilerinizle etkileşim halinde olup bilinirliği arttırabilirsiniz. Özellikle markanızla alakalı olabilecek kitlelerin bulunduğu niş etkinliklere yönelmeye özen göstermelisiniz.
  • Sosyal Medyada Pazarlama Yapın: Günümüzde milyarlarca kişinin sosyal medya kullanıyor olması bu alanda pazarlama yapmanızı neredeyse zorunlu hale getiriyor. Facebook, Instagram, LınkedIn, Youtube ve son zamanlarda X (Twitter) üzerinden reklamlar ile müşterilerinizin markanıza dair bilgi edinmesini sağlayın.
  • İşbirlikleri Oluşturun: Influencer işbirlikleri başta olmak üzere sektörde önde gelen isimler, kanaat önderleri ve güvenirliği bulunan isimlerle işbirliği yapın. Sadece ünlü olmak zorunda değil! Misafir blog yazarları ile de bu durumu destekleyebilirsiniz.
  • Arama Motorlarında Görünür Olun: Hiç şüphesiz SEO olmadan, marka bilinirliğini arttırmak kolay olmayacaktır. Arama motorlarında üst sıralarda yer almanız ilgili kelime ile araştırma yapan müşterilerde yer edinmenizi sağlayacaktır. SEO ajansından yardım alarak bu yönde iyileştirmeler gerçekleştirebilirsiniz.

Marka Bilinirliği Oluşturmanın Faydaları

Marka bilinirliğine dair stratejiler geliştirmek belirli başlı avantajları da beraberinde getirmektedir. Söz konusu çalışmalar ile şu faydalar elde edilebilmektedir:

Güven Kazanırsınız

Müşteriler alışveriş yapmadan önce belirli başlı araştırmalar yaparak daha önce alışveriş yapmış bireylerin yorumlarına göz atar. Eğer söz konusu markanızın bilinirliği varsa potansiyel kişilerin müşteri konumuna geçmesi mümkün olacaktır. Diğer taraftan müşterilerinizin de bilinirliğinize bağlı olarak kalıcı müşteri olması ve tekrar tekrar alışveriş yapma olasılığı artar.

Bilinçaltında Yer Edinir

Bilinirliğin durumu ve yönüne bağlı olarak bazı kelimeler ile ürünler, hizmet bir araya gelir. Bağlantı kurulduğu takdirde en ufak bir konuşmada dahi markanızın akıllarda yer edinmesi mümkün olacaktır. Böylece sadece ihtiyaç halinde değil genel zamanlarda da kişilerin markanız hakkında söz etmesini sağlayabilirsiniz.

Markanızın Değer Kazanmasını Sağlar

Farkındalığın artması markaya dair olumlu ya da olumsuz bir değer algısının oluşmasına yardımcı olmaktadır. Olumlu farkındalık söz konusu ise markanın fiyat, ürün kalitesi ve hizmet deneyimi gibi unsurları daha sosyal etkiye yol açacaktır. Böylece markanızın belirli bir aşamada değeri söz konusu olacaktır.

İlk Akla Gelen Marka Olabilirsiniz

Oluşan bilinirlik neticesinde ihtiyaç dahilinde akla ilk gelen marka olma özelliğini elde edebilirsiniz. Bu durum rakiplerin önüne doğrudan geçmeyi sağlarken bağlı müşteriler oluşturmayı da mümkün kılacaktır.

Sadakat Oluşturabilir

Var olan ürünü ya da hizmeti farklı noktalarda gören müşteri, markaya dair sadakat geliştirir. Özellikle farklı insanlara sunuluyor olmasıyla birlikte tekrar alışveriş yapma davranışını gösterebilir.

marka-farkindaligi-nasil-olusur

Marka Bilinirliği Nasıl Ölçülür?

Söz konusu marka farkındalığı ve bilinirliği olduğunda sayısal bir formül ya da ölçütten bahsetmek zordur. Bunun yerine sadece belirli başlı yöntemler ile kontrol etmek ve ölçümlemek mümkün olacaktır. Böylece var olan marka bilinirliği yöntemlerinin işe yarayıp yaramadığına dair bilgi edinebilirsiniz. Dikkat edebileceğiniz üç gösterge şunlardır:

  • Sosyal medya ve geleneksel medyadaki bahsedilme hacmi,
  • Markanıza dair gönderileri gören potansiyel kişi sayısı,
  • Marka bilinirliğine dair etkinliklerde gösterilen etkileşim sayısı.

Ölçüm sırasında değerlendirebileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir:

1 – Marka Bilinirliği Anketi Oluşturma

Dijital ve geleneksel anket yöntemleri ile var olan bilinirliğiniz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bunu gerçekleştirirken markanızla tamamen alakasız olan bireylere anket yapmak yerine daha önce alışveriş yapmış müşterilerinize anket oluşturmak daha doğru sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

2 – Sosyal Medyada Takipçilerinize Göz Atın

Kişilerin sevdiği profil ya da markaları takip ettiği sosyal medya gerçeğidir. Takipçi sayısına bakarak bu yönde fikir elde edebilirsiniz. Sadece sayı değil, profilinizin etkileşim oranları da ne denli takip edildiğiniz ve bilindiğinize dair tüyo verebilir.

3 – Marka İzleme Araçlarını Tercih Edin

Markanız genel olarak ölçümlemesine yardım edecek program ve siteleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Net skor sunan bu tarz araçlar sayesinde genel bilgi ve farkındalığa erişme ya da yorumlama fırsatı elde edebilirsiniz.

4 – Rakiplerinizle Gösterimleri Kıyaslayın

Özellikle sosyal medyada rakiplerinizin paylaşımlarına göre ses ve görüntü paylaşımlarına gelen gösterimlerinize göz atın. Eğer rakiplerinize kıyasla daha fazla gösterim alıyorsanız olumlu bir durum söz konusu olabilir. Dijital reklam uyguluyorsanız bu çalışmalarınızın da olumlu sonuç verdiğini gösterecektir.

5 – İçerik Performanslarına ve Etkileşimlerine Göz Atın

İçeriklerinizin (haber, blog, sosyal medya paylaşımları vs.) sağladığı performanslar ve dönüşler de yorum adına önemlidir. Müşterilerinizin ya da potansiyel konumdaki kişilerin atacağı yorumlar ile bilinirliğinize dair bilgi edinebilirsiniz.

Marka Farkındalığı Satışları Nasıl Arttırır?

Her ne kadar marka farkındalığı avantajlarına daha önce değinmiş olsa da satışları nasıl arttırdığı konusunda bazı noktalar oturmamış olabilir. Söz konusu bilinirlik aslında müşterilerin tekrar tekrar alışveriş yapmasına, daha önce alışveriş yapmamış bireylerin de alışverişe yönelmesine yol açabilir. Satışları arttırmasının ise dört sebebi bulunmaktadır:

  • Rekabet Kolaylığı: Rakip firmalara nazaran bilinirliğin artmış olması, markanızın daha fazla tercih edilmesini sağlar. Daha fazla tercih edilmek rekabet sırasında yüksek avantaj sağlayacaktır. Bu durum satışlarınızın artmasına yol açacaktır.
  • Orijinallik ve Güven: Bilinirliğin artması markaların diğerlerine göre daha lider konumda olmasını sağlar. Bu duyguların müşteriler tarafından daha fazla hissedilmesi de alımı destekleyecektir. Örneğin; Apple tarafından çıkarılan bazı telefon markaları rakip markalarına göre kötü olabilir. Ancak buna rağmen müşterilerinin sadakatinin yüksek olması ve markaya güvenmesinden dolayı satışları yükseltmesi mümkün.
  • Sosyal Sorumluluk: Sadece bilinirlik değil genel anlamda müşterilerin dikkatini çekmek adına markaların sosyal sorumluluk projelerine yöneldiği görülmektedir. Müşterilerin %77’si bu tarz projelere katılmış olan markalara güven geliştirerek alışveriş yapma eğilimi göstermektedir.
  • Müşteri Sadakati: Markaların yeni müşteri elde etme stratejileri hem daha maliyetli hem de uzun bir süreçtir. Bunun yerine var olan müşterilerin sadakatini kazanmaya çalışmaktadır. Söz konusu sadakati kazandığı takdirde satışlarına devam edecektir. Örneğin, Starbucks elde ettiği sadakati yüksek müşterilerinden dolayı ekstra bir reklam çabasına girmeye gerek dahi duymamaktadır.
Bunları da Okuyabilirsiniz
Picture of Semiha Sara
Semiha Sara
Content Creator / Social Media Specialist

2 Comments

  1. Eren dedi ki:

    Bilgi verici içerik olmuş, teşekkürler

  2. Faruk Bostancı dedi ki:

    Bilgilendirici içerik için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!