Union İstanbul

Yapısal Veri İşaretlemesi Nedir ?

Yapısal Veri (Structred Data) Nedir? Yapısal Veri Çeşitleri

Paylaş
İçindekiler

Yapısal veri (Structured Data) Nedir? SEO’ nun öneminin artmasıyla beraber son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kavramların başında gelir. Structured data yani yapısal veri, yapılandırılmış bilgi anlamına gelmektedir. İçeriklerin, sayfaların arama motorları için daha anlamlı hale gelmesinde etkilidir. Bir içeriğin kullanıcı tarafından kolay bir şekilde okunması ve okuduğunu daha kolay anlaması ne kadar önemliyse yapılandırılmış verilerde arama motorları için o kadar önemlidir. Yapısal veri işaretlemesi yaparak arama motorlarının,  sitenizi tararken işini kolaylaştırmış olursunuz.

Her geçen gün çok daha fazla karşımıza çıkan bu kavram önemini arttırmaya devam ediyor. Zengin sonuçların başarılı bir şekilde arama sonuçlarında yer alması ile trafiğin büyük bir bölümü kazanılabilir. 

Yapısal veri diğer ismiyle Structed Data, SEO ve tarayıcı kapsamında oldukça önemli bir kavramdır. Doğru aramaya sonuç vermek ve anlaşılır olmak adına bu bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Peki kısaca yapısal veri nedir? Açık kodlar ile yazılan bu verinin özellikle kullanıcı tarafında etkisi büyüktür. Doğrudan hizmet edecek sonuçları yansıtır. Beraberinde aynı zamanda tarayıcı yani Google’ın da dikkatini çeken düzenlemeleri içerir.

İçeriklerin SEO yaparken kullanıcı tarafından anlaşılır olması önemlidir. Peki ya Google? Tarayıcılar arasında yer alan ve SEO’da temel hedef olan Google’da kendi içerisinde anlama bakar. Semantik olarak da adlandırılan bu anlamsal olmak adına farklı detaylar mevcuttur. İçerik, ürün ya da hizmet adına oluşturulacak yapısal veri örnekleri doğru alana hizmet etmenizi böylece sağlar.

Yapısal veriden faydalanıp arama motorlarında zengin sonuçlar arasında gösterilebilmek için ise yapmamız gerekenlerin başında kaliteli içerik çıkarmak yer alıyor. Kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan bazı eklentilerle de şema işaretlemesi yapılandırılabilir. Böylece SERP sıralamasında en başta yer alabilirsiniz. Bu eklentilerden biri de Rank Math SEO’ dur. 

Bu arada yapısal veri kullanımında  arama motorlarında öne çıkarılan snippet olarak kullanıcılara sunulacağını garanti etmez. Bu tamamen arama motorunun inisiyatifindedir. Site sahibi olarak yapılacak önemli faktörlerden biri içeriğe ya da siteye göre doğru yapısal veriden faydalanmaktadır. Ayrıca kaliteli ve bilgi verici içerik sağladığımıza emin olmamız avantajımıza olacaktır.

 

Yapısal Veri (Structured Data) Nasıl Yapılır?

Yapısal veri oluşturmak adına birden fazla yöntem bulunur. Her bir yöntem kendi içerisinde avantajlara sahiptir. Siz de:

  • org sitesinden manuel olarak,
  • WordPress üzerinden eklentiler ile,
  • Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı ile oluşturabilirsiniz.

Vereceğiniz detaylar ve bilgiler size bağlıdır. Kısa sürede bu verileri oluşturarak kayıt etmeniz görünür olmanızı sağlayacaktır.

 

Yapısal Veri Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

SERP sonuçları arasında görünür olmak adına faydası bulunur. Çünkü bu alan Google tarafından önem verilen bir noktadır. Botların algılamasına olanak sağlayan verilerden bahsedilir. Sitenizi ziyaret eden botlar ne kadar anlamlı bir sonuçla karşılaşırsa sıranız o kadar yukarı taşınır. Bu yüzden yapısal veri kullanılması gerekir.

 

Schema.org Nedir?

Açık kaynaklı oluşturulmuş olan bir yazılım kodudur. Bu kod başta Google olmak üzere; Yandex, Microsoft ve YaHoo tarafından kullanılmaktadır. Site ya da sayfa üzerinde özellik belirtmek ve vurgulamak adına kod yazılmasını sağlamaktadır. Sayfa üzerinde işaretleme yapılabileceği için yapısal veri kodlamaları genişlik kazanarak olumlu etkilenir.

 

Popüler Yapısal Veri Çeşitleri

Günümüzde Structed Data yani yapılandırılmış veriler farklı çeşitlerde ortaya çıkmaktadır. Her bir çeşit kendi içerisinde değişik imkânlara sahiptir. Amaç ve doğrultu aynı yönde olacaktır. Fakat bunu gerçekleştirme şekli alana göre farklılık göstermektedir. 

Web sitesinin türüne ya da içeriğin / ürünün kullanım amacına göre tercih edilen yapısal verilerde de farklılık görülebilir. Web sitesinin işine yarayacak bir yapısal veriden faydalanmak zengin sonuçlar arasında listelenme olasılığını da arttıracaktır. Bu yapısal veri çeşitlerinden bazıları şu şekildedir;

  • Organizasyon Yapısal Verisi (Organization Markup)
  • Derecelendirme (Review) Yapısal Verisi
  • Article Yapısal Verisi
  • Breadcrumb Yapısal Verisi

 

Organizasyon Yapısal Verisi (Organization Markup)

 

organization-markup-schema

 

Yapısal veri biçimleri arasında organizasyon yapısal verisi de bulunur. Özellikle Wikipedia örneği aramalarda kendini göstermektedir. Arama yapan kullanıcıya sağ kısımda küçük bir bilgi kartı oluşturur. Bunun üzerinde marka ismi, logosu, iletişim bilgileri gibi kısa iletimler mevcuttur.

Bir marka ya da firma için kullanılan schema işaretlemesidir. Arama sonuçlarının sağ üst kısmında çıkan alanda marka adı, kurucusu, adresi ve logosu gibi birtakım bilgileri barındırmaktadır. Birçok büyük firma ya da markanın bu yapısal veriden faydalandığını da görebilirsiniz. 

Detaylı bilgi için: https://schema.org/Organization

 

FAQ – Sıkça Sorulan Sorular

 

sıkca-sorulan-sorular-schema

Araştırılan konu hakkında sık sorulan soruları ve buna karşı verilen net cevapları içerir. Uzun ve sıkıcı olmayan bu cevaplar kullanıcıya doğrudan sunulur. Sayfada görünür olması kadar zengin sonuç oluşturması da sevilen bir diğer özelliğidir.

 

Derecelendirme (Review) Yapısal Verisi

 

Rating Markup

Yorumlama markupları olarak bulunur. Mekanların özellikle oylaması ve yorumlamaları olur. Alacağı yıldızlamaya bağlı olarak ilk sıralara oynamaktadır. Buradan hareketle kullanıcı olumlu yorum ve yıldızdan ötürü de güven kazanacaktır.

E-ticaret sitelerinde sıklıkla tercih edilen yapısal veri türü derecelendirme ürünlerin aldığı yıldız miktarını gösterir. Kullanım alanlarından bir diğeri de restoran ya da oteller örnek gösterilebilir. E-ticaret sitesi kullananlarda arama sonuçları kısmında birçok sitede bu yapısal veriyle karşılaşmaktadır. 

Detaylı bilgi için: https://schema.org/AggregateRating

 

Article Yapısal Verisi

Başta makale ve içerik üretimi yapan siteler için önerilmektedir. Kullanacağınız bu yapısal veri ve web sitesi performansı beraberinde artış gösterecektir. Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde daha alakalı bilgiler ortaya koyulacaktır. Doğrudan bilgiye erişim ile birlikte hedeflenen sonuca erişilir.

Web site kullanıcılarının tercih ettiği en popüler yapısal verilerdendir. Yazı paylaşımı yapan siteler; kullanıcının arattığı soruların, konuların cevabına ya da açıklamasına yer veriyorsa öne çıkan snippet olarak en başta kullanıcıya sunulabilir. Unutmamak gerekir ki diğer yapısal verilerde de olduğu gibi bu yapısal verilerden de faydalanmak öne çıkan snippet olarak en üstte yer almanıza garanti sunmamaktadır.

Makalede, news Article ya da blogposting şemalarını kullanarak bu yapısal veriden faydalanılabilir. Google’ın bu içeriği zengin içerik olarak yer vermesi ile arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacak, daha çok ziyaretçiye sahip olacaksınız.

Detaylı bilgi için: https://schema.org/Article   /   https://schema.org/BlogPosting

 

Breadcrumb Yapısal Verisi

ekmek-kirintisi-yapisal-veri

 

Yapısal veri tanımı sonrası bunlara verilecek örneklerden birisidir. Yapısal veri örnekleri arasında kendisine mutlaka yer verilecektir. Kısaca içerik haritası olarak bilinir. Bir ağaç gibi baştan aşağı oluşmuş olan hiyerarşiyi ifade eder. Bu durum kullanıcıların yapısal veri uygulama örnekleri arasında vurgu ve hiyerarşiye göre daha iyi anlayacağını gösterir.

Breadcrumb birçok site kullanıcısının bildiği ve SEO için de önemli kavramlardandır. Ekmek kırıntısı anlamına gelen Breadcrumb web site kullanıcısına bir gezinti menüsü sunmaktadır. Bir nevi navigasyon görevi gören bu alan Google arama sonuçlarında da listelenmektedir.

Detaylı bilgi için: https://schema.org/BreadcrumbList

 

Site Navigation Markup

Yapilandirilmis-Veri-Site-Navigation-Markup-Nedir

Yapısal verinin önemi kullanıcıya doğru bilgiyi en kısa sunmaktır. Bu aşamada sitenizin sahip olduğu konum bilgisi önemlidir. Kullanıcı eğer konum bilgisini açık olarak kullanıyorsa sayfanız doğrudan önerilecektir. Çünkü yapısal veri ve arama motorları eş zamanlı, birbirine destek olacak şekilde çalışır. Böylece ilk sıralara çıkma olasılığınız yükselir.

Detaylı Bilgi İçin: https://schema.org/SiteNavigationElement

 

 Video Schema

Yapilandirilmis-Veri-Video

Görselliğin önemli olduğu noktalarda kullanılmaktadır. Youtube başta olmak üzere farklı platformlarda bulunan videoların arama sonuçlarına eklenmesine yarar. Kullanıcının daha çok dikkatini çekeceğinden bu yapısal veri ve SERP (arama motoru sonuç sayfası) kullanıcıyı adrese çekmeyi sağlayacaktır.

Detaylı Bilgi İçin: https://schema.org/VideoObject

 

 Products

yapilandirilmis-veri-urun-product

 

E-ticaret alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ürünün kendi görseli, ismi ve bilgisi hatta fiyatlandırması bile siteye girmeden kullanıcıya sunulur. Böylece kullanıcı kısa sürede ihtiyacı olan bilgilere erişim sağlayarak hedefine ulaşır.

Detaylı Bilgi İçin: https://schema.org/Product

 

 Event (Etkinlik)

Yapilandirilmis-Veri-Event-Nedir

Yapısal veri etiketleri arasında etkinlikler de bulunur. Araştırma neticesinde etkinliğin tarihi, saati ve görece konum bilgisi verilir. Bilgiye doğrudan ve net ulaşmayı sağladığından saniyeler içerisinde sonuca ulaştırmaktadır.

Detaylı Bilgi İçin: https://schema.org/Event

 

Yemek Tarifleri (Recipe)

yapisal-veri-nedir-recipe

Yemek siteleri başta olmak üzere genel domain sahibi sitelerin snippet alanında gösterilmesini sağlar. Görsel ve içerik bilgisi ile yemek tariflerinin en üst yani sıfırıncı sırada bulunduğu görülür.

 

Yapısal Veri Test Aracı

Yapılandırılmış verilerin testi için https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data linkini kullanabilirsiniz. Değişiklik yaptığınız linkin kontrolünü gerçekleştirerek herhangi bir hata ya da uyarının olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

 

Yapısal Veri Neden Kullanılır?

 

Yapısal Veri İşaretlemesi Neden Kullanılır ?

Her geçen gün çok daha fazla kullanıcının merak ettiği o soru ise yapısal veri neden kullanılır ? sorusu oluyor. Yapısal veriler sitenin arama sonuçlarında daha iyi yerlere gelmesinde, zengin sonuç olarak listelenmesinde etkilidir. Zengin sonuç olarak listelenmesi doğrudan konumunu iyileştirecek ve arama motoru sonuç sayfasında rakiplerinizden fazla yer kaplayacaksınız. Böylece içeriğin tıklanma oranı artacak. Artan ziyaretçi kitlesinin yanı sıra bulunabilirliğin artması da diğer bir avantajıdır.

İlginizi çekebilir ; AMP Nedir ? SEO İçin Neden Gereklidir ?

 

Yapısal Veri İşaretleme Aracı Nasıl Kullanılır?

WordPress kullanımının yaygın olması yapısal veri optimizasyonu sağlarken birden fazla yardımcı eklentinin ortaya çıkmasını sağlar. Genel itibari ile kullanabileceğiniz uygulamalar şu şekildedir:

  • Rank Math,
  • Yoast SEO,
  • SEOPress,
  • Schema,
  • Google Review Wigdet.

Her birinin kullanım noktası değişiklik gösterir. Ancak eklentiye bağlı olarak özel bloklar, FAQ alanı oluşturulabilir. Bu da zenginleştirilmiş snippet alanında ortaya çıkma olasılığını arttır. Temelde elbette içeriğin ne derece zengin ve net olduğu önemlidir. Tek başına eklenti kullanmak yapısal veri optimizasyonu için yeterli olmaz.

 

Yapısal Verilerin Ne Zaman Etkisini Görebiliriz?


Yapısal veri ve SEO birbiri ile ilişkilidir. Nasıl ki zenginleştirilmiş bir içerik Google tarafından değerli bulunursa okuyucu tarafından da değerlendirilir. Fakat buradan hareketle gerekli sonuçları almanın süresi değişiklik gösterir. Sitenin otoritesine bağlı olarak birkaç ay sürebileceği gibi doğrudan indekslenerek sonuçların yansıması da görülebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yapısal veri nedir ?

Yapısal veri, içeriklerinizi arama motorları için anlamlandırdığınız kodlardır.

Yapısal veri türleri nelerdir ?

Yapısal veri türlerine örnek verecek olursak, ürün için değerlendirme, ürün isimleri ve resimler olarak örneklendirebiliriz.

Yapısal test aracı nedir ?

Yapısal test aracı sayesinde, sayfanızda olan hataları görebilirsiniz ve ardından düzeltmeler yapabilirsiniz.

Author picture

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!