Union İstanbul

google ceza analizi rehberi

Google Ceza Analizi ve Kurtulma Yolları [Ücretsiz]

Paylaş
İçindekiler

Organik trafiğiniz aniden düşüş mü gösterdi? İçerikleriniz artık daha gerilerden mi sıralamaya giriyor veya ilk 100, ilk 500 e giremiyor musunuz?

O zaman bir Google cezanız var!

google sıralamalarında aniden düşüş

aniden web sitesi hit kaybı

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu içeriğimizde Google ceza analizi ve kurtulma yolları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım, ardından Google güncellemelerini nasıl takip edebileceğinizi, devamında ise Google’dan ceza almanıza sebep olacak yöntemlerden bahsetmiş olacağım. Hemen başlayalım.

 

Google Penaltı Cezası Nedir?

Google Penaltı Cezası, sitenizde yayınladığınız içerikler Google Web Yönetici Yönergelerine uymuyor veya düşük kalite içeriklere sahipse, Google artık sitenize daha az trafik çekmeye başlar.

2 Farklı ceza türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Manuel İşlemler, diğeri de Algoritmik Güncelleme Cezalarıdır.

 

Manuel İşlemler

Ne zaman çıkacağı konusunda net bilgi yoktur. Genelde şikayetler ve çalışan bir yetkilinin sitenizi manuel olarak inceleyerek verdiği cezayı işaret etmektedir.

Manuel cezaların Algoritmik cezalardan farkı ise bunları görebiliyor olmanızdır. Google manuel penaltı cezası aldığınızı görebilmeniz için Google search console hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol alt kısımda bulunan Güvenlik ve Manuel işlemler adımı içerisinde yer alan manuel işlemler sekmesinden görebilirsiniz.

 

manuel işlem cezası öğrenme

 

Ceza almanız durumunda burada bir bildirim görmüş olacaksınız.

Manuel ceza almanızın farklı nedenleri vardır.

Başlıca nedenler:

  • Sitenize doğal olmayan bağlantıların gelmesi
  • Sitenizden uygunsuz ve yasaklı sitelere bağlantılar verilmesi (Örn: Hacklenme)
  • Gizlenmiş metin veya anahtar kelimeler
  • Katma değeri düşük veya hiç olmayan içerikler
  • Sitenizden yapılan gizli yönlendirmeler
  • Hacklenmiş veya saldırıya uğramış siteler

Sorunların listesini ve nasıl düzeltileceğini yazının devamında detaylıca açıklamaya çalıştım. Öncelikle sorunu anlayalım, ardından da çözüm yollarına değineceğiz.

Aşağıdaki bilgilerden faydalanarak sitenizde yer alan hataları gidererek tekrar değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

 

Algoritmik Güncelleme Cezası

Google makine öğrenimi sayesinde yılda onlarca güncellemeden geçmektedir. Bunların belirli bir kısmı ise büyük ölçekli güncellemedir. Büyük güncellemelerden sonra Serp de sıralama değişimleri sıklıkla görülür.

Büyük Google arama güncelleme geçmişini inceleyerek, sıralamanızın neden düştüğünü veya yükseldiğini takip edebilirsiniz.

En önemli nedenlerinden iki tanesi ise:

  • İçerik kalitesi : İçerikleriniz düşük kalite veya tamamen kopya olabilir. (Panda ve diğer bazı temel güncellemeler bunlara odaklanır). Bazı uzmanlık gerektiren konuların Örn: sağlık gibi kategorilerde siteniz olabilir. Bu konularda uzman değilseniz eğer (Google medic güncellemesi) ve (Google caffeine güncellemesi) ile iyi bir sıra alamayabilirsiniz. Google bu güncellemeler ile bu konularda uzman kişilerin içeriklerine daha fazla önemsemeye başladı.
  • Spam bağlantılar : İçeriklerinize düşük kalitede veya alakasız içerikli sitelerden gelen çok fazla bağlantı olması halinde Google penguen güncellemesinin kurbanı olabilirsiniz.

Web sitenizde kurallara aykırı bir işlem olmadığından eminseniz, büyük güncellemelerde yaşanan sıralama kayıplarında köklü değişiklikler yapmamalısınız. Bu gibi durumlarda genelde 2-3 ay içerisinde tekrardan düzeltmeler yapılarak eski sıralamalarınıza geri dönmüş olacaktır. Burada biraz sabırlı olmanız gerekiyor.

Yeni açılan bir sitede organik trafiğinizi arttırmak da zorluk çekebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Google Sandbox cezası ile karıştırmamak gerekir. Bu farklı bir durumdur. Bunu aşmak için web sitenizi belirli bir kaliteye kadar getirdiğinizi kanıtlamanız gerekiyor.

 

En İyi 6 Google Güncelleme Takibi İçin Analiz Araçları

Semrush Sensör – Google Güncelleme Denetleme

Semrush sensörü Google güncellemeleri konusunda en güvenilir sitelerden biridir.

En büyük anahtar kelime veritabanına sahiptir. Veritabanında mevcut boyutu önemlidir. Nedeni ise ne kadar çok anahtar kelime var ise sıralamalardaki dalgalanmalara bakılarak sektörlere göre yapılan güncellemeler de o kadar bilgi sahibi olunmasıdır.

 

semrush sensör

semrush algoritma güncelleme takibi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görselde dikkat etmeniz gereken en önemli kısım orta tarafta bulunan 10 üzerinden olan değerdir. Bu değer güncellemenin olup olmadığını net anlamanızı sağlar. Genelde 8 veya 9’un üzerinde olan bir değer gördüğünüzde sıralamalarda oynama olabilmesi yüksektir.

Resimde sol tarafta kategoriler belirtilmiştir. Burada hangi kategorinin daha fazla etkilendiğini görebilirsiniz.

Semrush’ın diğer bir güzel özelliği ise, herhangi bir domaini arattıktan sonra sol tarafta bulunan Organic Research kısmına tıklarsanız ekranın ortasındaki görselde alt tarafta Google güncellemelerinin olduğu zamanları görebilir. Google ikonuna tıklayarak hangi tarihte nasıl bir güncelleme yapıldığını detaylı olarak görebilirsiniz.

 

semrush geçmiş google güncellemelerini gösterme

 

Mozcast Sensörü

Moz.com’un hizmeti olan Mozcast da Semrush gibi Google güncellemesinin olup olmadığını görebileceğiniz bir diğer araçtır.

 

mozcast

 

Semrush gibi kategorilere bölünmediğinden dolayı çok kapsamlı değildir. Burada son 90 güne ait güncellemeleri görebilirsiniz.

En güzel tarafı ise SERP de yer alan sitelerin hangi sorunların yüksek olduğunu göstermesidir. Buradaki maddelere bakarak sıralama kaybı yaşayan veya çok fazla dalgalanma yaşayan sitelerin ortak sorunlarını rahatlıkla görebilirsiniz.

 

mozcast site teknik durumun güncellemeye etkisi

 

Algoroo

Diğer bir web sitemiz ise Algoroo. Diğer sitelerde olduğu gibi bu site de bir grafik bulunuyor. Grafik ne kadar yüksek ve kırmızı ise güncellemenin etkisi de o kadar büyük olduğunu görebilirsiniz.

 

algoroo google güncelleme geçmişi

Altında ise haftalık düşen ve yükselen web sitelerinin yüzdesel olarak görebilirsiniz.

 

Cognitiveseo Signals

Cognitiveseo Signals diğer bir Google güncellemelerini takip edebileceğiniz sitelerden biridir. Bu site 170 binin üzerindeki anahtar kelime verisi üzerinden algoritma güncellemelerini izler.

 

cogniteve seo signals

cogniteve seo güncelleme analizi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafikte yeşil, turuncu, kırmızı olarak üç renk bulunmaktadır. Yeşil normal, turuncu orta, kırmızı ise yüksek sinyal olduğu anlamına gelmektedir.

 

Rank Ranger

Rank Ranger daha çok mozcast’a benzeyen bir yapısı bulunmaktadır.

Üst taraftaki grafikte son 30 gün, alt tarafta ise son 90 günlük algoritma güncellemelerini takip edebilirsiniz.

 

rank ranger sensör

rank ranger arama motoru güncelleme takibi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kendi içerisinde dört kademeye ayrılmıştır. Low,Normal,High ve Very High olarak güncellemelerin seviyelerini takip edebilirsiniz.

 

Advanced Web Ranking

Advanced Web Ranking de yukarıda bahsetmiş olduğum araçlara çok benzer.

400 bin masaüstü, 200 bin mobil anahtar kelime datası ile günlük olarak algoritma güncellemelerini takip eder.

google sıralamalarında aniden düşüş

advanced web ranking güncelleme durumu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 ila 10 arasında bir puanlama sistemine sahiptir. Sayı ne kadar yüksek olursa o kadar büyük bir Google algoritma güncellemesi olduğunu işaret eder.

Bu sitenin güzel yanlarından biri ise kategorilere, ülkelere ve masaüstü/mobil gibi seçenekleri filtreleyebileceğiniz bir kısmı olmasıdır.

Alt tarafta ise önemli Google güncellemelerinin olduğu kısa içeriklere ulaşabilirsiniz.

Buraya kadar Google penaltı cezası nedir ve güncellemeleri nasıl takip edebileceğiniz hakkında bilgiler verdim. Yazının devamında ise ceza almanıza sebep olacak durumlardan bahsetmiş olacağım.

 

Google Penaltı Cezası Nedenleri ve Çözüm Yolları

Google penaltı cezasına sebep olacak birçok neden bulunmaktadır. Algoritmik ve manuel bir ceza almamanız için aşağıda belirtilen maddelere dikkat etmeli ve sitenizi bunlara göre optimize etmelisiniz.

Hemen devam edelim.

 

İçerik Kalitesi

Google, kopya ve düşük kalite içerikleri sevmez. Eğer web siteniz bu tarz içeriklerden oluşuyorsa ön sıralarda çıkma şansını kaçıracağınız gibi bir Google cezası da almanız muhtemeldir.

Ne yapmalı?

Bu tarz durumlarda yeni içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerinizi tekrardan elden geçirmeli, özgün ve yüksek kalitede benzersiz içerikler oluşturmaya odaklanmalısınız.

 

Backlink Denetimi

Backlinkler bir web sitesinin gücünü arttırmada önemli bir rol oynar. Doğru kullanılmadığında ise tam tersi zarar görme ihtimaliniz yüksektir.

 

Aşırı Backlink Çıkışı

Web sitenizden gelir elde etmek istiyor olabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, dışarı çıktığınız link çıkış sayısı ve bağlantı verdiğiniz sitelerin kalitesidir. Aşırı backlink çıkışı yapmak web sitenizi cezaya sürükleyebilir. Footer linkler, sidebar linkler den çok fazla link çıkışı yapmamaya özen göstermelisiniz.

Link çıkışı yaparken spam ve düşük kaliteli sitelere link çıkışı yaparken iki kere düşünmeniz gerekli. Gelir elde edeceğim derken siteniz sıralamalarda geriye düşebilir, hatta komple kaybolabilirsiniz.

Ne yapmalı?

Footer ve sidebar gibi web sitesinin tüm sayfalarında görünen kısımlardan link çıkışı yaparken olabildiğince az sayıda (mümkünse 5-6 taneyi geçmeyecek şekilde) olmasına özen gösterin.

Link çıkışı yaptığınız sitenin de yasalara aykırı, esc, hack, terör ile akalı siteler başta olmak üzere düşük kaliteli veya kopya içerik üreten sitelere link çıkışı yapmamalısınız. Bu tarz sitelerin ceza alma olasılığı yüksektir. Sizde bağlantı vererek referans olduğunuzdan dolayı ceza alma olasılığınız bulunur.

 

Aşırı Backlink Alımı

Bir önceki madde de bahsettiğimize yakın bir konu da aşırı backlink alımı. Burada ise backlink alımı yaparken sektörünüzle alakasız, hacklenmiş, spam, kopya içerikli ve çok yüksek sayıda link alımı yapmamaya özen göstermelisiniz.

Ne yapmalı?

Backlink alımı yaparken öncelikle sektörünüzle alakalı sitelerden alım yapmaya özen göstermelisiniz. Çok fazla sektör dışında alınan linkler ceza almanıza sebep olur.

Hacklink alımı yapmak her ne kadar güzel ve hızlı bir yol gibi gözükse de (maalesef etkisi halen devam ediyor) linklerin sürekli silinip eklenmesi, “display none” veya benzeri yöntemler ile gizlemek sitenizin ceza almasını sağlar.

Çok fazla backlink alımı, özellikle anahtar kelimelere çok fazla link alımı yapmak ceza almanıza sebep olur.

Toplu satılan SEO paketlerinden de uzak durmalısınız. 1 yıl içerisinde gelmeyen link sayısını, birkaç gün içerisinde alırsanız ceza alabilirsiniz. Düzenli ve kademeli alım yapmalısınız.

 

Blog Yorumlar

Yüzlerce, binlerce siteden alınan yorum backlinkler işe yaramıyor maalesef. Çok eski bir SEO yöntemidir.

Ne yapmalı?

Bu tarz sitelerden toplu yorum backlink almayı bırakmalısınız. Yorum backlink alımı yaparken yükselme amaçlı değil, index hızınızı arttırabilmek için ufak tefek (abartmamak kaydı ile) belirli periyotlarda (tek seferde değil) alım yapabilirsiniz.

 

Profil Backlinkler

Profil backlinkler için de bir üstte blog yorum kısmında belirttiğim maddeler geçerlidir.

Ne yapmalı?

Bir önceki madde de belirtmiş olduğum işlemleri uygulayabilirsiniz. Yükselme amaçlı alımlar yapmamalısınız.

Satın Alınan Backlinkler

Dikkatinizi çekti mi hiç, bir web sitesine girdiğinizde genelde haber sitelerinde olur. Reklam veya tanıtım kategorisi adı altında içerikler vardır. Burada paylaşılan yazları incelediğinizde tamamen reklam amaçlı (çoğunluğu bu şekilde) 300-400 kelime aralığında 3 link çıkışı yapılmış siteler göreceksiniz.

İşte bu tarz satın alınan backlinkler ceza almanıza sebep olur.

Ne yapmalı?

Her şeyi kuralına göre yapmanız gerekiyor.

Öncelikle site içi eksiklerinizin bittiğini varsayarak devam ediyorum.

Backlink satın alırken, alakalı sitelerden alım yapmalı ve konunuza uygun kategorilerde yayınlanmasını istemelisiniz. Bu sitelerde yayınlayacağınız içerikleri kendi sitenizde yayınlıyormuş gibi düşünerek özenle (mümkünse uzun içerikler ile) hazırlamalısınız. Yazı içerisinde 1 maksimum 2 link çıkışı kendi sitenize yapmalı (benim önerim 1 olur). Yazı içerisine görsel/videolar kullanmalı, konu ile alakalı büyük otoriter sitelere link çıkışı yapmalısınız. Bu sayede yazınızın doğallığını arttırmış olursunuz.

Hazırlanan içeriklerin reklam amaçlı olmamasına dikkat edin. Bilgi amaçlı veya nedir, nasıl yapılır gibi konularda içerikler hazırlatmaya çalışın.

 

Zengin Snippet’da Spam

Zengin Snippet kullanımı SERP’de sitelerinin T.O. (Tıklanma oranı)’nı arttırmaktadır. Fakat buraları spam amaçlı kullanmak fayda yerine zarar sağlar ve ceza almanıza sebep olur.

Son yapılan güncellemeler ile Google artık bu tarz içerikleri rahatça okuyabilmektedir. Alakasız veya spam amaçlı snippet kullanımı görmeniz pek olası değildir. Google arama sonuçlarında bu tarz siteleri daha arka sıralarda göstermeye başlar.

Ne yapmalı?

Google’ın yapılandrılmış veri yönergelerini inceleyerek ilgili sayfalarınızı doğru yapılandırmalısınız.

Yapılandırılmış veriler web sitelerinin içeriklerinin ne ile alakalı olduğunu net anlamasını sağlar. Kurallara uyarak zengin sonuçlarda çıkma şansınızı arttırabilirsiniz.

Zararlı Backlinklerin Tespiti Nasıl Yapılır? >> Konuyla Alakalı Bütün Detaylar

 

Aşırı Optimize Edilmiş Siteler

Aşırı optimize edilmiş siteler dendiğinde yanlış anlaşılabiliyor. Web sayfalarına SEO çalışması yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Aksine spam amaçlı yapılan çalışmalardan dolayı söylenmiş bir sözdür.

Sayfaları anahtar kelimeler ile doldurma, h1 etiketinin aynı sayfada çok fazla kullanılması, kopya içerikler, meta açıklama ve title da anahtar kelime doldurma, hep aynı anchor üzerinden iç bağlantı kullanmak ceza almanıza neden olur.

Ne yapmalı?

  • Her sayfada h1 etiketinden 1 adet kullanmaya çalışın.
  • Sayfanızı veya anahtar kelimenizi yükseltmek için aynı anahtar kelimeyi çok fazla geçirmeyin. Yazı içerisinde %1.5 – %2 arası idealdir (bazı durumlarda bu oran artıp düşebilir)
  • Yarı kopya veya tamamen kopya içerikler yerine özgün içerikler hazırlamalısınız.
  • Title veya meta açıklamaları anahtar kelimeler ile doldurmadan kullanmalısınız.
  • Anchor textinizi dağınık kullanmalı, kelimenin varyasyonları üzerinden alım yaparak çeşitlendirmeye çalışın. Örn: Anahtar kelimemiz “koli bandı” olduğunu var sayalım. Bu kelimede yükselmek için anchor texti birlikte çeşitlendirelim.

Koli bandı, koli bandı fiyatları, koli bandı baskısı, toptan koli bandı, marka adı + koli bandı, marka adı + koli bandı satın al, koli bandı satın al, gibi çoğaltabilirsiniz, veya www.siteadi.com/koli-bandi şeklinde açık url bırakmak da bu sayfanın yükselmesini sağlar.

  • İç bağlantıları kullanırken aynı anchor üzerinden almak yerine bir önceki madde olduğu gibi çeşitlendirmek gerekir.

 

Alakasız Resim Kullanımı

Google da yapılan son güncellemeler ile birlikte artık kullanılan resimler üzerinden de ceza uygulanmaya başlandı.

Google oldukça gelişmiş bir arama motorudur. Eklediğiniz görselin ne ila alakalı olduğunu büyük olasılıkla anlayabilmektedir.

alakasız görsel kullanımı

 

Siz yine de arama motorlarına yardımcı olmak adına, dosya uzantısını konu ile alakalı olacak şekilde kayıt etmeli (Türkçe karakter kullanmadan) ve resim alt etiketini girmelisiniz.

Konu ile alakasız resimler kullanmak ceza almanıza sebep olur.

 

404 Not Found Problemleri

404 hatalarının olması web sitesinin taranmasını zorlaştırır. Tarama bütçesinin boşa harcanmasına neden olur.

Bu tarz sorunların önüne geçebilmek için site analiz araçları ile tarama yaparak hangi sayfalarınızda sorun olup olmadığını görebilirsiniz.

Tarama yapabilmek için kullanabileceğiniz bazı analiz araçları:

  • Screaming Frog
  • Semrush Site Audit
  • Ahrefs Site Audit

Örnek olması açısından Screaming frog ile nasıl tespit edebileceğinizin ekran görüntüsünü de ekliyorum.

 

screaming frog 404 hataları

 

Ne yapmalı?

Bu tarz URL’lerinizi geçici olarak kaldırmış veya kapatmış olabilirsiniz. Geçici olan işlemlerde 302 veya 307 yönlendirmeleri yapabilirsiniz.

Kalıcı olarak kaldırdığınız sayfalarınızda ise 301 yönlendirmesi yaparak yeni URL adresine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Dikkat! Burada yönlendirme yaparken yeni yönlendireceğiniz sayfanın konu ile alakalı olmasına özen göstermelisiniz.

Mümkünse yakın bir sayfa veya ürüne, bunlar yok ise alakalı kategorisine yönlendirilmesi gerekmektedir.

 

Site İçi Yüksek Sayıda Kırık Bağlantılar

Site içerisinde kullanılan iç bağlantılar da ceza almanıza sebep olabilir.

Farkında olmasak da bazen tüm sayfalarımızda gözüken bir iç bağlantıların (header, sidebar veya footer gibi) kısımlarda olması tüm sayfalarda gözükmesine neden olur. Burada bulunan kırık bağlantılar 1 kırık bağlantı yerine ne kadar sayfanız var ise Örn: 5.000 sayfanız olduğunu düşünelim. 5000 sayfada kırık bağlantı hatası alırsınız.

Bunun gibi onlarca belki de yüzlerce içeriğiniz olması durumunda ise arama motoru botları siteniz içerisinde rahat dolaşamaz ve tarama bütçenizi de boşa harcamış olursunuz.

Bu tarz bir durumda ceza alma durumunuzda olabilmektedir.

Ne yapmalı?

500 URL’ye kadar olan işlemlerinizde Screaming Frog aracını ücretsiz kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim yöntemin aslında aynısı sadece iç bağlantıları tespit etmek için kullanacağız.

screaming frog kırık iç bağlanıtıları tespit etme

Tespit etmek için şu adımları kullanın:

  • Site adresinizi yazarak taramaya basın
  • Tarama bittikten sonra sol tarafta “Response Code” kısmına gelelim
  • Bir alt sekmeden “Client Error (4xx)” seçeneğini seçelim.
  • Çıkan URL adreslerinden düzeltmek istediğimiz bir tanesini seçelim.
  • En alt sol tarafta bulunan “Inlinks” kısmına gelerek hangi iç bağlantılarınızdan link verirken sorun olduğunu görebilir, daha sonrasında gerekli yönlendirmelerini yapabilirsiniz.

 

Yenilenen (tekrar eden) İçerik Problemleri

Bu bir ürün sayfası veya blog yazısı olabilir. Hazırlanan her içerik özgün olarak hazırlanmalı. Herhangi bir sitede daha önce yayınlanmamış olmalı (Pazar yerleri veya sosyal medya siteleri dahil)

Bir diğer sıklıkla gördüğüm konu ise tekrar eden içerik problemleri

Bir kelime veya kategoride yükselmek istiyor olabilirsiniz. Genelde bununla ilgili birden fazla sayıda sayfa veya içerik oluşturulması yenilenen içerik problemlerini de beraberinde getirir.

Genelde gördüğüm hatalı kullanım örneği:

“Banyo Lavabo tamiri” ile ilgili bir içerik hazırladığımızı düşünelim

Sırf bu kelimede yükselmek için aynı başlık ile birden fazla olacak şekilde içerik üretmemiz halinde tekrara düşerek hem kopya içerik üretmiş oluyoruz, hem de arama motorlarını gözünde kalitesiz bir site algısı yaratarak sitemizin ceza almasına sebep olabiliriz.

Özellikle Google Arama Motoru yarı veya tamamen kopya içerik yayınlayan, aynı zamanda yenilenen içeriklerin yayınlandığı sitelerde sıralama kayıpları ve ceza alma şansları daha yüksektir.

Ne yapmalı?

Web sitemizde tamamen özgün olacak şekilde içerikler üretmeliyiz. Sadece özgün içerik üretmek artık yeterli gelmiyor, malum artık herkesin bir web sitesi var ve içerik üretiyor. Rakiplerinizi inceleyerek onların değinmediği konuları da ele alarak en iyi içeriği oluşturmaya özen göstermelisiniz.

Birebir aynı başlıklarda veya aynı içeriklerde içerik üretmemelisiniz. (Bu şekilde yazılmış birden fazla yazıları tek bir içerikte toplayarak birleştirebilirsiniz)

 

Keyword Cannibalization Nedir? Nedenleri ve Çözümleri >> ADIM ADIM REHBER

 

Hatalı Yönlendirmeler (301-302 vb.)

Web sitemizde yaptığımız hatalı yönlendirmeler de sitemizin ceza almasına sebep olabilmektedir.

Bir ürün/sayfa veya yazınızı geçici ya da kalıcı olarak kaldırmış olabilirsiniz. Bunları yönlendirme yaparken alakasız sayfalara yönlendirmemelisiniz. Bu tarz durumların çok fazla yaşandığı durumlarda kullanıcılar aradığı içerikleri bulmakta zorluk yaşayarak hem kullanıcı deneyimini düşürmüş olacaksınız. Hem de hemen çıkma oranınız da artmış olacaktır.

Çok fazla bu tarz yapılan yanlış yönlendirmeler ile birlikte iyi sıralamalar alamayarak manuel bir ceza almanız kaçınılmaz olacaktır.

 

Sunucu ile ilgili Sorunlar (IP adresi, SSL vb.)

Birçok kişinin görmezden geldiği veya dikkat etmediği bir diğer konuda sunucudan kaynaklı problemlerdir.

Birçok kişi paylaşımlı hosting kullanıyor. Evet fiyat olarak uygun ama bu sunucularda onlarca hatta yüzlerce site barınmaktadır. Bunun bize dezavantajı ise, aynı ip üzerinde bulunan yasaklı siteler (bahis,xyz, yasa dışı illegal siteler) web sitemizin performansını etkileyebilmektedir.

O sitelerin ceza alması bizim de ceza almamızı etkileyecektir.

Diğer bir konu ise daha önce kara listeye girmiş İP adresini kullanmak olacaktır. Sizden önce kullanılan bu tarz ip adresleri kullandığımızda sıralamalarda gerilemeler yaşayabilir ve emeklerimizi çöp edebiliriz.

SSL kullanımı ise artık olmazsa olmazlardan. İlk başlarda sadece e-ticaret siteleri için zorunlu olarak çıksa da şuan tüm sitelerin kullanması gereken zorunlu bir sertifikadır. Kullanılmaması durumunda ise web sitenizin güvenilir olmadığı kullanıcılar tarafından görüntülenecek ve özellikle e-ticaret site kullanıcılarının ceza almasına sebep olabilecek bir durumdur.

Ne yapmalı?

  1. Güvenilir ve bilindik hosting firmalarını tercih etmeye çalışın.
  2. Mümkünse vds kullanabilir veya paylaşımlı hosting kullanımı yapılacağı durumlarda ise Premium hosting hesaplar alabilirsiniz.
  3. Ek olarak projelerinizde özel ip (dedicated ip) almanızı öneririm.
  4. Mevcut kullandığınız ip adresinde herhangi bir kara liste olup olmadığını görmek için ise Google’a “ip blacklist search” şeklinde arama yaparak çıkan sitelerden kontrol edebilirsiniz.
  5. SSL Sertifikası ücretli veya ücretsiz olarak mutlaka kullanmalısınız. http den https’e geçişlerde tüm URL’lerinizi yönlendirmeyi unutmayın. (aksi durumda içerikleriniz kopya duruma düşebilir)

 

Robots.txt Aşırı Reddetme Sorunu

Robots.txt dosyanızda indexlenmesini istemediğiniz sayfalarınız olabilir, veya bazı botların sitenize erişimini engelleyebilirsiniz.

Çok fazla sayfanızı buradan engellemeniz durumunda arama motorları sitenizi düzgün tarayamayarak ceza almanıza sebep olabilir.

Ne yapmalı?

Kullanmadığınız veya kaldırdığınız URL’lerin alakalı sayfaları var ise yönlendirmeli eğer yok ise komple indexten kaldırmanız gerekiyor.

Bunun için Google url kaldırma aracını kullanabilirsiniz.

 

search console url kaldırma

 

Adımlara hızlıca bakalım:

  • Google search console hesabınıza giriş yapın
  • İşlem yapacağınız domaini seçin
  • Sol kısımda dizin sekmesinin içerisinde yer alan URL Kaldırmayı seçin
  • Sağ taraftaki yeni istek butonuna basarak kaldırmak istediğini URL yi girip ileri deyin.

Not: burada yapılan işlem 6 ay süresince arama sonuçlarından kaldırılır. Tamamen kaldırmak için içeriği sitenizden tamamen kaldırmış olmalı ve sayfanın 404’e düşmeli veya 410 durum kodu ile (Url kaldırıldı) olarak belirtilmelidir.

 

Sürekli Mevcut İçerikleri Güncelleyen Siteler

Eski bir içeriğiniz olduğunda bunu güncellemek gayet olağan bir durum iken, bazen suiistimal edilebiliyor.

Eğer içeriklerinizden ekleme/çıkarma yapmadan tarihi değiştirerek sürekli güncelleme yapıyorsanız, kullanıcıyı manipüle edip yanılttığınızdan dolayı manuel ceza alabilirsiniz.

Ne yapmalı?

Mevcut içeriklerinizde eklemeler/çıkarmalar yaparak geliştirebilirsiniz.

Sadece metin olarak değil, resim, video gibi multimedyalar haricinde SSS. ekleyerek içeriği geliştirebilirsiniz. Bu şekilde yapılan güncellemeler aksine zarar değil, fayda sağlayacaktır.

Not: Deneyimlerim üzerine, toplu olarak bu işlemleri yapmamanız yönünde, belirli aralıklar ile belirli sayıda sayfanızı güncellemenizi öneririm.

 

seo hizmeti

 

Farklı Dil ve Farklı Kategorilerden Gelen Bağlantılar

Gelen bağlantılar yani aldığınız backlinklerin çoğunluğu mevcut diliniz haricinde farklı dillerden sürekli geliyor ve alakasız kategorilerden alıyorsanız arama motorları bunu manipüle olarak algılayarak sizi cezalandırabilir.

Ne yapmalı?

Ücretli veya ücretsiz olarak aldığınız backlinkler olabilir, bu tarz durumlarda yabancı kaynakları ve özellikle konunuz ile alakası olmayan içerikli sitelerden alım yapmamalısınız.

Örneğin: Oyun ile alakalı bir siteniz var ise siz gidip bir giyim sitesi gibi kategorinizle alakasız sitelerden çok fazla link almanız halinde ceza alabilirsiniz.

İlla tamamen oyun içeriği olan sitelerden bağlantı almanıza gerek yok. Genel blog sitesi veya teknoloji sitesi olup, fakat site içerisinde oyunlar ile alakalı içerikleri olan siteler var ise buralardan da bağlantı alabilirsiniz.

Kısaca birebir aynı kategoride olmasa da, kendi sitesinde sizin kategoriniz ile aynı içerikler yayınlayan farklı bir sektörde olan siteden bağlantı almanızda bir sorun yoktur.

Genel Özet:

Google ceza analizi içeriğimizde web sitenizin ceza almasını engellemek veya mevcut cezanız var ise düzeltme yapmak için uygulamanız gereken yöntemlerden bahsettim.

google ceza analizi infografik

Google cezası aldığınızda ne olur?

Google cezası almanız halinde sıralamalarda düşüş veya komple sıralamalardan kaybolabilirsiniz.

Google cezasını nasıl geri alabilirim?

Google cezasını giderebilmek için ilk önce mevcut sorunu tespit etmek gerekir. Yazı içeriğimizdeki başlıkları inceleyerek sorunu öncelikle anlamanız gerekli.

Google sizi cezalandırır mı?

Evet cezalandırır. Eğer Google arama motoru kriterlerine aykırı davranıyorsanız ceza almanız kaçınılmazdır.

Google cezam var mı?

Bunu anlamanın en kolay yolu ciddi trafik kaybınız olup olmadığını kontrol etmekten geçiyor.

Google ceza türleri neler?

Algoritmik ve Manuel ceza olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Manuel spam cezası nasıl kontrol edilir?

Google search console hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol alt kısım
da bulunan Güvenlik ve Manuel işlemler adımı içerisinde yer alan manuel işlemler sekmesinden (var ise) görebilirsiniz.

301 İle yeni bir alan adına yönlendirme yaparak cezadan kurtulabilir miyiz?

301 yöntemi ile cezadan kurtulmanız mümkün değildir. Çünkü 301 yönlendirmesinin amacı bu değildir.
 

Picture of Ezgi Cebeci
Ezgi Cebeci
Content Creator / Social Media Specialist

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!