Union İstanbul: Reklam Ajansı ve Dijital Performans Ajansı

google-reklamlarinizin-gosterilmem

Google Reklamlarınızın Gösterilmemesinin Olası Nedenleri ve Çözümleri

Paylaş
İçindekiler

Google reklamları oluşturduğunuz halde reklamlarınızın görüntülenmesinde sorun mu yaşıyorsunuz? Üzülmeyin, bu oldukça normal bir durum. Bazı sebeplere bağlı olarak kişilerden bu tarz şikayetler alıyoruz. Sebebini çözemedikleri için reklamları tekrar görünür hale getiremeyen bireylere ise Google ADS danışmanlığı hizmeti sağlıyoruz.

Eğer siz de oluşturduğunuz Google ADS kampanyaları için görünürlük problemi yaşıyorsanız bu iki sebebe dayanabilir: Performansa bağlı sorunlar ve performans dışı sorunlar. Her iki kategori altında birden fazla neden sayabiliriz. Var olan kampanyanızı belirteceğimiz neden ve çözümler kapsamında değerlendirerek gidermeye çalışabilirsiniz.

Google Ads’in Görünmemesi Nasıl Düzeltilir?

Reklam kampanyaları oluşturmak ve bunları yürütmek kimi zaman zordur. Ciddi bir emek ve beraberinde takip sürecini gerektirir. Eğer web site ya da sosyal medya hesaplarınızın trafik, görüntüleme alması adına reklam verdiyseniz iyi bir seçeneği değerlendiriyorsunuz demektir. Ancak oluşturduğunuz kampanyalar görünmüyorsa ortada bir sorun olduğunu belirtebiliriz.

Genel olarak karşılaşacağınız problemler ve bunların çözümleri hakkında bilgileri sizler için bir araya getirdik.

 

Sorun 1# Ödemeniz Gerçekleşmedi

Google ADS, hesabınızdaki reklamlar için otomatik ödeme yoluyla maliyeti karşılıyorsa iki durumda ödeme alacaktır: İlki önceden belirlenmiş olan ödeme aşamasına ulaşıldığında ikincisi ise mevcut fatura döneminin sonunda ulaşılan ücret tutarının ne kadar olacağıdır.

Her iki durumda da işlemlerin sorunsuz ilerlemesi için ödeme bilgilerinizin güncel olduğuna emin olmalısınız. Geçerliliğini yitirmiş ödeme bilgileriniz karşısında Google ödeme yapamaz ise reklamlarınızı durduracaktır.

 

Sorun 2# Tekliflerin Çok Yüksek ya da Düşük Olması

Kampanyaları oluştururken günlük bütçeler belirlemekteyiz. Tıklama başına maksimum maliyet (TBM) teklifi eğer reklam bütçesini aşıyorsa ya da çok altında kalıyorsa anahtar kelimeye bağlı olarak reklamlarınız çıkmayabilir. Bu yüzden kampanya bütçesi ile anahtar kelimelerin teklifleri arasında çelişki olmamasına özen gösterin.

Teklifler çok düşük kaldığında da gösterimlerde problemler yaşanmaktadır. Teklif kadar bu teklifin verildiği anahtar kelimelerin kalite puanı da önemlidir. Google ADS hesabınızdan Anahtar Kelimeler bölümüne geçerek burada ‘teklif simülasyon araçları’ bölümünü kullanabilirsiniz.

 

Sorun 3# Anahtar Kelimelerin Düşük Hacimli Olması

Reklam kampanyalarında anahtar kelime seçiminiz çok önemli. Ne kadar doğru anahtar kelime araştırması yapıp kampanyaya dahil ederseniz, o denli dönüşüm alabilirsiniz. Eğer seçilen anahtar kelimenin aylık hacmi çok az trafik çekiyorsa ya da hiç çekmiyorsa reklamlar gösterilmeyebilir.

Google, düşük hacimli kelimelerin hedeflediğini gördüğünde otomatik olarak kampanyaları kapatmaktadır. Makul düzeyde arama hacmi olursa ancak reklamlar yayına alınacaktır. Bu aşamada Google Anahtar Kelime Planlayıcısı ya da farklı anahtar kelime araçları ile hacimli kelimeler bularak ilerlemelisiniz.

 

Sorun 4# Reklamınız Duraklatıldı, Onaylanmadı ya da Kaldırıldı

Duraklatılmış olan reklamlar ya da reklam grupları sebebiyle aramalarda reklamlarınız görülmeyebilir. Duraklatılmış olan reklam kampanyalarını tespit edip Etkin seçeneğini uygulamanız yeterli olacaktır.

Farklı sebeplere bağlı olarak kampanyalarınız kaldırıldıysa burada ciddi bir sebep söz konusudur. Çok kısa bir yöntemle çözüme kavuşturmanız mümkün olmayacağından sıfırdan reklam kampanyası oluşturmanız gerekir.

Durdurulma ya da kaldırma unsurlarını öğrenebilmek için Değişiklik Geçmişi bölümüne göz atın. Var olan tüm değişiklikleri görebilir kısaca Durum bölümünden filtreleme yapabilirsiniz.

Son olarak kontrol etmenize rağmen reklamlar kaldırılmadı ya da duraklatılmadıysa oluşturduğunuz reklamların henüz onaylanmamış olması mümkün. Bazı reklam çalışmalarımızda onay süreçleri uzun sürebiliyor. Onaylanmayan reklamların çoğu zaman nedeni ise kullanıcılara uygun olmamasından kaynaklanmaktadır.

 

Sorun 5# Hedefleme ve Planlama Hatası

Reklamlarınızı oluştururken kampanyalar için bir reklam planı belirlersiniz. Böylece var olan kampanyaların hangi günlerde ya da saat aralıklarında gösterilmesini istediğinizi vurgulayabilirsiniz. Var olan kampanyaların ‘Reklam Zaman Planlaması’ bölümüne gidin ve zamanlamanın çok dar olmadığına emin olun.

Diğer taraftan giriş yaptığınız bu bölümde hedeflediğiniz konumdan trafik gelmiyor olabilir. Coğrafi konumu bu yüzden çok iyi saptamalısınız.

 

Sorun 6# Negatif Kelimelerin Hedef Kelimeleri Olumsuz Etkilemesi

Negatif kelimeler, kampanyada hedeflemediğiniz ve hatta aramalarda çıkmasını istemediğiniz kelimelerdir. Negatif anahtar kelimeleri reklam gruplarında ve tüm kampanyalarda ayarlayabilirsiniz. Mevcut Google ADS kampanyalarının görülmeme sebebi negatif anahtar kelimelerin etkin olan anahtarları engellemesi olabilir.

Örnek vermek gerekirse; Google reklam danışmanlığı kelimesini sıralı eşlemeli olarak anahtar kelime olarak belirlemiş olalım. Seçtiğimiz sıralı eşleşmeden ötürü bu anahtar kelimenin türevlerinde de reklamlar çıkacaktır. Diğer taraftan negatif anahtar kelime olarak da ücretsiz reklam danışmanlığı kelimesini geniş eşleme olarak ele almış olalım.

Bu durumda ücretsiz reklam danışmanlığı kelimesinden hareketle geniş eşleme yapmak için kampanyada Google reklam danışmanlığı kelimesi de negatif olarak etkilenebilir. İki anahtar kelimenin benzer olması ve seçilen reklam eşlemelerinin hatalı olması burada temel sebeptir.

Yapılması gereken negatif anahtar kelimeyi tam eşleşmeli negatif olarak seçilmelidir. Böylece doğrudan bu anahtar kelimede araştırma yapan bireylerin önüne reklamlar çıkmayacaktır. Değişim neticesinde ücretsiz Google reklam danışmanlığı arayanların önüne çıkmayacaksınız ancak asıl hedefiniz olan Google reklam danışmanlığı kelimesinde de çıkmaya devam edeceksiniz.

 

Sorun 7# Negatif Teklif Ayarlarının Büyük Olması

Google reklamlarınızda negatif reklam tekliflerinizi ne kadar büyük olursa reklam sıralamalarınız da bu yönde düşebilir. Negatif teklif ayarlamaları; belirli bir koşulun altında otomatik olarak azalmaya neden olur. Farkında olmadan farklı parametrelere göre (cihaz, saat, konum vs.) rekabet dışında kalarak reklamlarınıza engel oluyor olabilirsiniz.

Anahtar Kelime Raporu kapsamında simüle edilmiş, denenmiş olan teklif sütunlarını kullanmanız daha doğru olacaktır.

 

Sorun 8# Reklam Grubu Belirlememe

Kampanya oluşturma mantığı belirlidir: anahtar kelimeleri ve reklamları birleştirmek. Bu ikisi aynı çatı altında birleştiğinde benzer anahtar kelimeyi arayanlara kampanyalar gözükür. Eğer anahtar kelime ile reklamların bağlantısını yani alakasını güçlendirirseniz aramalarda reklamlarınız daha üst sırada çıkacaktır.

Bahsi geçen durumu ayarlayabilmek için yakın ve alakalı olan anahtar kelimeleri içeren reklam kampanyası oluşturmak gerekiyor. Var olan kelimelerin ilişkisi arttıkça hangi kelimeden arama yapılırsa yapılsın reklamınızın çıkma garantisi ortaya çıkacaktır.

 

Sorun 9# Optimize Edilmemiş Reklam Metinleri

Google ADS kampanyaları oluştururken reklam metinleri oluşturulmaktadır. Reklam metinlerini optimize ederek kampanya ile alakalı hale getirmek dönüşümleri de arttıracaktır. Bahsi geçen reklam metinlerini optimize etmek için anahtar kelimenizi metin içerisinde mutlaka kullanın. Diğer taraftan kısa, harekete geçirici ve vurgulayıcı cümleler kurun.

Örnek üzerinden ilerleyelim; ‘Google ADS reklamları’ kelimesi ile ‘Google Instagram reklamları’ kelimelerini bir arada bulundurmanız hatalı olur. Neden? Bu iki anahtar kelimeyi de içeren bir reklam metni oluşturmak zor olacaktır. Bunun yerine ‘Google ADS reklamları’ ile ‘Google reklamları’ kelimelerini ya da ‘Google Instagram reklamları’ ile ‘Instagram reklamları’ kelimelerini aynı reklam grubunda bulundurmak daha doğru olacaktır.

 

Sorun 10# Açılış Sayfasının Alakasız Olması

Google’ın var olan reklam kampanyalarını incelerken çeşitli etkenlere göz attığını biliyoruz. Reklam metni, reklam türleri ya da anahtar kelime eşleşmeleri bunlardan bazılarıdır. En önemli unsurlardan birisi de reklamlarınızın açıldığı sayfalar olacaktır. Reklama tıklandığında açılan sayfalar ne kadar anahtar kelime ile alakalı, kullanıcıya yön verecek şekilde açık olursa değerli olur.

Fakat kullanıcı reklamınıza tıklayıp açılış sayfasına girdiğinde hızlı çıkış yapıyorsa ve dahası ne işlem yapması gerektiğini bilmiyorsa bu kampanya başarısız olarak atfedilmektedir. Bu durumda reklam kampanyanızdaki tüm anahtar kelimelere yakından incelemelisiniz. Kullanıcı bunu neden arıyor, hangi sayfanın açılması kullanıcıya katkı sağlar? Bu sorulara göre doğru açılış sayfasına yönlendirme yapın.

 

Sorun 11# Düşük Tıklama Oranları

Tıklama oranları TO olarak ifade edilmektedir ve reklamların gösterimlerinin tıklamalara dönüştürme hızını ifade eder. Reklamların TO oranları, müşteriler için reklamların ne kadar çekici olduğunu göstermektedir. Yani TO oranının artması reklamların iyi anlamda yorumlanması için önemlidir.

Google TO oranları yüksek olan reklamların kullanıcılar için değerli ve işlevsel olduğunu düşünerek değerlendirir. Böylece daha fazla ön plana çıkmasını ve gösterimde olmasını sağlamaktadır. Eğer reklamlarınız gösterimde değilse TO oranlarına göz atın ve gerekirse kampanyayı tekrar oluşturun.

 

Sorun 12# IP Adresinin Engellenmesi

Rekabet araştırması dijital reklamların oluşturulma sürecinde yaygın olarak kullanılır. Ancak bunu yaparken hedeflenen reklam yerine farklı reklamların yayınlanmasına buna bağlı olarak istenmeyen gösterimlere neden olabilir. Bu tarz durumların yaşanmaması ve etik bir süreç için kampanya kurulurken IP adresiniz bloke edilmiş olabilir.

Eğer kampanya ayarlarınız arasında IP hariç tutmalar bölümünde IP adresiniz varsa, reklamların görüntülenmemesi bu yüzdendir. Reklamın gösterilmesi için bu IP adresini belirtilen alandan kaldırılmasını sağlamalısınız.

Sonuç olarak Google ADS reklamları oluşturmak ve bunların takibini sürdürmek ciddi bir emek ister. Söz konusu reklam yayınlanma sorunları ortaya çıktığında da konu hakkında uzman bireylere ihtiyaç vardır. Eğer bu alanda profesyonel destek almak istiyor ve bütçenize bağlı olarak reklam oluşturmak isterseniz uzman ekibimizle tanışmak için iletişime geçebilirsiniz.

Bunları da Okuyunuz
Picture of Mustafa Çalışkan
Mustafa Çalışkan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!