Union İstanbul

En Yaygın SEO Sorunları ve Çözümleri

En Yaygın SEO Sorunları ve Çözümleri

Paylaş
İçindekiler

En Yaygın SEO Sorunları ve Çözümleri Nedir?

SEO danışmanlığı kapsamında web sitelerde çok sık denk geldiğimiz bazı SEO sorunları bulunuyor. Her ne kadar sektör içerisinde gelişim adına SEO eğitimleri bulunsa da bu hatalara yönelik doğrudan çözümler mevcut değil. Var olanlar ise oldukça kısıtlı bilgiler. Sizlere bu yazımızda en yaygın görülen SEO problemlerini ve çözümlerini vereceğiz.
Var olan bu problem doğrudan ya da dolaylı olarak trafik almanıza engel olacak durumlar. Trafik demek, web sitenizin temel sağlık belirtisi demek. Bu yüzden sitenizde karşılaştıysanız eğer hemen reaksiyon alarak problemleri gidermekte fayda var. Eğer teknik SEO konularında bilginiz yoksa site sağlığınız için Union İstanbul kadromuzdan hizmet talep edebilirsiniz.

SEO Sorunu 1: Anahtar Kelime Rekabeti ve Hacmi

Web sitenizde yayınladığınız blog ya da kategori, ürün yazılarınız gerekli trafiği almıyorsa bir sorun var demektir. En temele indiğimizde içeriklerinizin anahtar kelime rekabeti ve hacmi konusunda problem yaşıyor olabilirsiniz. Peki bu sorunların üstesinden nasıl geliyoruz?

Önce kısaca sizlere anahtar kelime hacminden bahsedelim. Bir kelimenin hacmi o kelimeyi ortalama olarak kaç kişi aradığını belirtir. Rekabet ise anahtar kelimede sıralama almanın ne kadar zorlu olduğunu görürüz.

Bazı anahtar kelimelerde dönemsel olarak artış ya da azalma görülebilir. Örneğin; güncel olaylar, ekonomik durumlar ya da tatil sezonları gibi dönemsel konularla alakalı kelimeler.

Ne kadar doğru anahtar kelime hacmi ve rekabeti seçiminde bulunursak müşterilerimizin sitelerinde o denli yüksek trafikler görmekteyiz.

Çözümü
İçeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelime hacim ve rekabet sorunlarını şu şekilde çözebilirsiniz:

  • İçeriklerin Kalitesini Arttırın: İçerik kalitesini arttırmak için öncelikle içeriğinizin güncelliğini kontrol etmelisiniz. Google tarafından zaman zaman güncellemeler geldiğinden hem bilgi hem de teknik anlamda geride kalmış olabilirsiniz. Diğer taraftan içeriğe gelen bağlantılar ve bunların kalitesi de önemlidir.
  • Anahtar Kelimenin Türevlerine Bakın: Rekabeti yüksek anahtar kelimelerden ziyade daha düşük rekabetli anahtar kelimeler seçmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Semrush, Ahrefs gibi SEO araçları aracılığıyla rekabeti düşük olarak anahtar kelime türevlerine bakmalısınız. Böylece sıralamada daha rahat yükselebilirsiniz.

SEO hizmeti kapsamında en çok dikkat edilen husus içeriklerin kalitesi ve anahtar kelime seçimidir. İşin uzmanından yardım almanın bu noktada avantajlarını sektörde görüyoruz. Siz de bu noktada firmamızla iletişime geçerek kısa sürede reaksiyon alabilirsiniz.

Yaygın SEO Sorunları

SEO Sorunu 2: Algoritma Güncellemelerine Uyum Sağlayamamak

SEO danışmanlığı kapsamında işlemlerini üstlendiğimiz web sitelerde ortak bir diğer durum algoritma güncelliğidir. Web site sahipleri bizlere trafiğinin dönemsel olarak düştüğü fakat sebebinin ne olduğunu anlayamadığını dile getiriyor. Bu aşamada dikkat ettiğimiz temel nokta algoritmalara bağlı olarak reaksiyon alıp alınmadığı oluyor.

Google sıralamada kullanıcılara iyi bir deneyim sunmak için her ay güncellemeler sunuyor. Sürekli olan bu güncellemelerin çoğu zararsızdır ve ciddi bir değişim yaratmaz. Fakat ciddi etki yaratacak olan güncellemelerden geri kalmamalı, algoritmaya uyumlu hareket etmelisiniz.


Çözümü
Sitenizde trafik düşüşü algoritma güncellemelerine uyum sağlayamamaksa, korkmanıza gerek yok! Kısa sürede çözüm bulabilirsiniz:

  • Sayfalarınızı Güncelleyin: Trafiği geçmişe göre düşmüş olan sayfalarınızı Search Console gibi sayfalar aracılığıyla tespit edin. İlk olarak 3 aylık karşılaştırmalı grafikte gösterim ve tıklama aldığınız kelimeler de pozisyon kaybı yaşanılmış mı? Gösterimde bir değişiklik olmuş mu? Bu analizden sonra kelimeleri listeleyin. Trafik aldığı sayfaları görüntüleyin. İçerik güncellenmesi gerektiğini düşünüyorsanız, SERP analizi yaparak sayfanızı yenileyin.
  • Sabırlı Davranın: SEO nedir diye soracak olursanız, yaptığımız işlemler kadar size sabretmek derim. Sabretmek, zamana bırakmak SEO’nun temel kuralıdır. Burada çözüm için değişim yaratsanız dahi hemen reaksiyon alamazsınız. Hatta sıralamanız ilk etapta geriye bile düşebilir. Ancak sabırlı davranarak birkaç hafta içerisinde yazının oturmasını beklemelisiniz.
  • Kaliteyi Ön Planda Tutun: Evet, algoritmalar ve Google güncellemeleri dikkat etmemiz gereken unsur. Peki bundan daha önemlisi nedir? Elbette kalite! Kalite içermeyen bir içerik her zaman düşmeye mahkumdur. Google EEAT ilkelerine bağlı kalarak her zaman kalitesi yüksek paylaşımlarda bulunursanız, algoritmalardan olumlu etkilenirsiniz.

SEO Sorunu 3: Sayfa Hızının Yavaş Olması

SEO sorunları arasında en sık karşılaştığımız teknik hatalardan birisi de sayfaların yavaş yüklenmesi. Müşterilerimize bu konunun ne kadar önemli olduğunu istatistikler ile anlatmaktayız. Kullanıcılar yavaş yüklenen sayfalardan asla hoşlanmaz. Beş saniyelik gecikmelerde kullanıcı memnuniyetinin %16, dönüşüm oranının da %4 oranında düştüğünü unutmayın.


Çözümü
2021 yılındaki Google güncellemelerinden sonra kullanıcı deneyimi daha fazla önem kazandı. SEO danışmanlığı kapsamında Union İstanbul ekibimizle özellikle bu konudaki sorunları gidermeyi amaçlıyoruz. Siz de yavaş sayfa açılımı ile karşı karşıyaysanız şu işlemleri yapabilirsiniz:

  • Dosyalarınızı Küçültün/Sıkıştırın: Özellikle görsellerde yüksek kalite kadar boyutlarına önem vermelisiniz. Kalitesini bozmadan boyutlarında küçültmeye gitmelisiniz. Bu aşamada sitelerden ya da eklentilerden yararlanabilirsiniz. Ortalama olarak 70-100 KB boyutlarda görsel kullanmaya özen gösterin. GIF gibi boyutları yüksek kullanımlardan kaçının, videolara ise içeriğe göre yer verin.
  • Kodları Optimize Edin: Sıkıştırma sadece görsellerde geçerli değildir. Kodlamanızda gereksiz satırlar mevcutsa yine sayfanız yavaş açılacaktır. Kodlarınızı bu yönde optimize etmeye özen gösterin.
  • Önbelleği Etkinleştirin: Sitenizin önbelleğe alınabilir olmasına dikkat edin. Ön belleğe alınan sitelere tekrar giriş yapmak isteyen kullanıcı sunuculara ekstra istekte bulunmaz. Yani sayfa tekrar sıfırdan yüklenmez, önbellekten yansıtılır. Bu durum zaman anlamında kullanıcınıza avantaj sağlar.

SEO Sorunu 4: Yerel SEO Sıralamalarındaki Düşüşler

Küçük işletmelerde yaşanan problemlerden birisi aramalarda rakiplere göre geri kalmaktır. Bu durum tamamen yerel SEO ile alakalıdır. Belirli başlı sektörlerde özellikle konuma bağlı hizmet veriliyorsa yerel SEO kanadına daha fazla çalışma yapılması önem arz ediyor. Aşağıda görselde yer verdiğimiz gibi “İstanbul güzel mekanlar” yazdığımızda harita da yer alan işletmeler görüntülenecektir. Daha sonrasında local çalışma yapan firmaların sayfaları listelenecektir.

Çözümü
SEO danışmanlığı kapsamında yerel SEO çalışmaları alabilirsiniz. Aynı zamanda birkaç değişim ile sıralamalarda iyileşme yaşayabilirsiniz fakat tek başına yeterli olmayabilir:

  • Yerel Anahtar Kelime Analizi Yapın: Daha önce değinmiş olduğumuz anahtar kelime hacmi ve rekabeti burada da geçerlidir. Fakat yerel SEO yaparken anahtar kelimeleri daha özenli seçmemiz gerekiyor. Konum ile alakalı olan zorluğu düşük ancak araması olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız.
  • Listelerde Yer Edinin: Var olduğunuz sosyal medya ya da iş rehber sitelerinde profillerinizi eksiksiz ve tutarlı doldurun. Böylece müşteriye erişme ihtimalinizi de arttırabilirsiniz.
  • Yorumları Arttırın: Google yorumlara ve deneyimlere önem verir bu yüzden yerel SEO kapsamında yorumlar oldukça önemlidir. Hizmet verdiğiniz müşterilerinizden Google İşletmelerinize yorum yapmasını rica edin.
yerel-seodaki-dususler

SEO Sorunu 5: Dizine Eklenmeyen Sayfalar | Pages Not Indexing

Web sitenizdeki sayfalar dizin olarak ayarlanmışsa, Google tarafından fark edilerek bir sıralamaya alınması gerekir. Dizine eklenmesini istemediğiniz sayfalar da bulunabilir. Ancak özellikle dizin olarak belirlediğiniz bir sayfa dizine eklenemiyorsa ortada bir sorun var demektir.

Farkındayız, çok fazla ‘dizin’ geçen cümleler oluşturduk. Bu durumu şöyle açıklamaya çalışalım:

Web sitenizde görünmesini istediğiniz sayfalar bir kitap, Google tarafından bu kitapların toplanıp sergilendiği yer ise bir kitaplık olsun. Eğer kitap kullanıcılar tarafından seviliyor, takip ediliyorsa kitabınız kitaplıkta en ön sıralarda ve göze çarpar bir pozisyonda bulunacaktır. Ancak bazı kitapları bizzat siz görünsün istemiyor olabilirsiniz ya da okuyucular bu kitaba ilgi göstermediği için depo alanında kitaplar bulunuyor olabilir.

Bu örnekten hareketle kullanıcı deneyimi sunan, trafik alan sayfalar (yani kitaplar) üst sıralarda (yani kitaplıkta ön raflarda) bulunacaktır. Eğer sayfa trafik almıyorsa ya da bilerek dizine eklenmemişse Google bu sayfaları öne çıkarmayacaktır. (Kitaplıkta değil, depoda saklanan kitap gibi.)

Tüm bu kitapların sergilendiği alan Google’ın sahip olduğu görebildiği ve sıraladığı dizinleri ifade eder. Dizine eklenebilir demek, sayfanın Google tarafından algılanabildiği anlamına gelir. Milyarlarca sayfa dizin olarak ayarlandığı için Google adeta devasa bir kitaplık/kütüphane gibidir.

Eğer sayfayı (kitabı) özellikle dizinden çıkarmadıysanız (depoya koymadıysanız) ve öne çıksın istemenize rağmen trafik almıyorsa hemen çözüme göz atmalısınız.

Çözüm
Teknik SEO konusu kapsamında yer alan bu işlem için öncelikle profesyonel hizmet almayı gözden geçirmeniz gerektiğini unutmayın.

  • Sayfa Ayarlarını Gözden Geçirin: Var olan sayfanızın ayarlarına göz atmanız gerekebilir. Farkında olmadan dizine ekleme seçeneğini kapatmış olabilirsiniz. Onay kutusuna tıklayıp onay verdiğiniz emin olun.
  • Dizin Oluşturma İsteği: Google Search Console kullanarak var olan sayfanın indekslenmesi ve dizine eklenmesi için istekte bulunabilirsiniz. Arama yerine URL bilgisini yapıştırıp talepte bulunmanız yeterli olacaktır.
  • URL Bilgisini İnceleme: Google Search Console’a giriş yapın. Sol kısımda yer alan URL Inspection bölüme ulaşın. Burada arama yerine URL adresini yapıştırın ve Request Indexing butonuna tıklayın. Bu sayede Google’ın URL’yi incelemesini indeks konusunda size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bağlantılar Oluşturun: Google botları sürekli olarak sayfanızı tarar ancak bazı sayfaları fark etmesi geç olabilir. Bu süreci pratikleştirmek ise bağlantı vermekten geçer. Var olan diğer sayfalarınızdan indekslenmeyen sayfanıza linkler vererek fark etmesini sağlayın.
Ekran goruntusu 2024 03 25 114924

SEO Sorunu 6: Kaynak Kısıtlamaları | Resource Constraints

SEO nedir diye araştırdığınızda sayısız başlıkla, işlemle karşı karşıya kalacaksınız. Tüm bu işlemleri yapmak belirli bir bütçeyi gerektirecektir. Sadece finansal anlamda değil zaman ve emek konusunda da ciddi bir durum söz konusudur. Eğer bunları karşılayamazsanız farklı sorunları doğuracağınızı bilmelisiniz.

Çözümü:
Her sorunda olduğu gibi elbette bunun da bir çözümü vardır. Unutmayın ki SEO başlı başına bir strateji yolculuğudur. Siz de bu stratejileri doğru yönetmelisiniz.

  • SEO Ajansı ile Anlaşın: SEO ajansı sizin yerinize web sitenize dair tüm işlemleri yapacak, kontrol edecek ve rapor sunacaktır. Kişisel uğraşlar bir yerden sonra yetersiz kalabilir. Bunun yerine Union İstanbul firmamızla iletişime geçin sizin yerinize web sitenizin sağlığını iyileştirelim.
  • Ücretsiz SEO Araçları Kullanın: SEO araçları yapacağınız işlemler sırasında size yardımcı olacaktır. Ancak maliyet konusunda sorun yarattığı durumlarda ücretsiz olanları kullanmak her zaman daha doğru olacaktır.

Aslında var olan tüm SEO sorunlarını gidermek ve hatta olası SEO sorunlarının önüne geçmenin bir yolu işi uzmanına bırakmak! Kişisel olarak bilgi edinerek SEO havuzundan çıkmak mümkün değil. Unutmayın ki bu bir ekip işi, özellikle de profesyonellerden oluşan bir ekip. Bu yüzden güvenilir bir SEO ajansını ve hatta Union İstanbul firmamızı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Bunlarıda Okuyunuz
Picture of Selin Demiray
Selin Demiray
SEO Specialist

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!